"Mini PC Toplama Rehberi" ile bir mini PC toplama

Kadir Uzumer

Hectopat
Yer
Bolu
Daha fazla  
Meslek
Mühendis
Öncelikle technopat.net'e ilham verdiklerinden dolayı teşekkür ederim. Mini pc toplama merakım tv ünitesinin altına küçük bir pc toplanabilir mi acaba diye başladı. Biraz araştırma yaparak "mini pc" kavramını öğrendim. "Asus vivo pc" almaya karar vermişken daha performanslı olur ve ileride köklü değişiklikler yapabilirim diye mini-itx kasa toplamaya karar verdim. Şimdi sipariş verdiğim bileşenleri tek tek yazayım. APU'lu sistem toplayacağım için ekran kartını şimdilik es geçtim. Sıfır bir pc ilk defa toplayacağım için biraz riskli ama artık her türlüsüne katlanacağım.

1. M/B : MSI A88XI AC A88X FM2+ DDR3-2133 MHz....................................................................310 TL
2. Kasa : Cooler Master Elite 110 Mini-ITX Siyah...............................................................................165 TL
3. CPU : Amd A8 7650K FM2+ Soket 3.3GHz 4MB Cache 95W 22nm..............................................313 TL
4. RAM : KINGSTON HyperX Savage 8GB DDR3-2133Mhz CL11 Bellek - HX321C11SR/8..............236 TL
5. SSD : Kingston 120GB V300 Serisi Sata 3.0 Cache.........................................................................169 TL
6. PSU : Codegen SX500 500W 80+ Aktif PFC 14cm Ledli Fan.........................................................146 TL
TOPLAM: 1340 TL
Tedarik aşaması:
-Anakart: Kasanın en önemli bileşeni olan anakartı işlemci seçimini de göz önüne alarak AMD'li bir anakart satın almaya karar verdim. Tahminim intel'li bir sistem daha maliyetli olurdu.
MSI Türkiye A88XI AC
anakart.JPG

-Kasa: Devamında anakarta uygun bir kasa seçimi yaptım, burada mini -itx kasalardan "thermaltake core v1" ve "cooler master elite 110" arasında kaldım. CM elite 110 daha makul geldi.
Cooler Master: Elite 110
kasa.JPG

-CPU: işlemciyi de APU'dan dolayı A8 7650K'yı seçtim. CPU kıyaslama sitesi yardımıyla bu işlemciyi seçtim.
AMD A8-7600 vs A8-7650K
AMD A Serisi APU İşlemciler
cpu.JPG

-RAM: Anakart 2133 Mhz desteklediğinden ve ileride ikinci bir ram daha takabileyim diye HyperX Savage 8GB ram aldım.
http://www.kingston.com/tr/hyperx/memory/savage
ram.JPG

-SSD: Artık vazgeçilmez bir ürün haline gelen ve keşke biraz daha ucuzlasa dediğimiz SSD. Sistemi SSD'ye kurmak demek ekstra sessizlik ve ayrıca güç kazanımı demek. 120 GB kingston v300 fazlasıyla işe yara diye düşünüyorum.
http://www.kingston.com/tr/ssd/v#sv300s3
ssd.JPG

-PSU: Malum mini kasalarda pek PSU bulunmuyor, bulunan modeller de açıkçası pahalı. kendi istediğiniz verimli bulduğunuz psu almak daha mantıklı. 80 plus bir ürün aradım, en makulu bronz sertifikalı "codegen sx 500" modeli oldu. "Silent power supply" sloganıyla boy gösteriyor ama hangi değerlere göre silent artık o da sürpriz yumurta olacak benim için. Tabi 130 TL verip gold sertifikalı almak vardı ya hadi hayırlısı.
Codegen
psu.JPG

Sistem bu bileşenlerden oluşmakta ve şu an tedarik aşamasında. Şunu belirtmeden geçmeyeyim. Sistem toplamak epey kafa yorucu. Bir çok soru işareti var şu an. Acaba sistem işlemcinin stock soğutucusu ile uyumlu olacak mıdır, ram rahatça takılabilecek mi, psu 14 cm fanlı diyor acaba sisteme rahat entegre olacak mı, işlemci-ram-anakart uyumu sorunsuz olacak mı, kablo yönetimi verimli olacak mı ve nihayetinde fiyat/performans/beklenti ne derece olacak?

Görüşlerinizi bekliyorum. Bakalım zorluk çıkmadan tamamlayabilirsem, sistem toplama videosunu da paylaşmayı düşünüyorum. Arzu edilirse diğer testleri de yapmaya çalışırım. Bu sistemdeki amacım tv ünitesi altına sığabilecek, performansta vasat olmayan ve taşıması kolay bir pc ortaya çıkarmaktı. Konuyla ilgilenen herkese teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı