Minidump dosyalarını okumak kolay mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
8
Yer
İstanbul
Merhaba Sosyal. Ben, bazı mavi ekran alan kullanıcıların minidump dosyalarını inceledim. Bazılarında sürücü eksikliği ve bellek hataları ile karşılaştım.

İlk defa minidump dosyaları analiz etmeye başladım. Bir mavi ekran hatasını bu şekilde kolayca tespit edebiliyor muyuz cidden?

Yoksa minidump analizi dışında mavi ekranın sebebini öğrenmemizi sağlayan başka şeyler de mi var?

Eğer minidump analizi bu kadar kolaysa kendimi bunun üzerinde geliştirebilirim. Bu minidump analizi hakkında beni detaylı olarak bilgilendirirseniz sevinirim. İyi Sosyaller.

Minidump dosyaları genellikle tecrübe ile sabit oluyor. Tabi teorisini bilmek gerekiyor. Örneğin ntoskernel hatası aldığında bunun yüz farklı sebebi olabilir. Bazı hata kodları net olarak hatayı gösterebilir. Bazıları ise bahsettiğim hata gibi yüz farklı sebep sunabilir. Bu durumda da AIDA ile genel sistem raporu almak gerekebilir. Uygulama hata veriyorsa Process Monitor raporu almak gerekebilir.

Şunlardan biraz öğrenmiştim:

Yoksa minidump analizi dışında mavi ekranın sebebini öğrenmemizi sağlayan başka şeyler de mi var?

Tecrübe en büyük faktörlerden biri diyebilirim. Dosyada sorun sürücü gibi gözükse bile bellek olabiliyor. Bazı dosyalardan daha fazla bilgi almak için ek komutlar var. Bunlar Microsoft sitesinde yazmakta.

Mavi ekran ve minidump dosyaları halen daha gelişen bir konu. Mesela Windows 7 ve 10'un dökümleri ve hataları farklı.

Bu konuda bir rehber daha gelecek. Video hazır ama yazısını seneye yazar, yayına alırım...

@Recep Baltaş hocam, minidump rehberinizi ve Memtest86 ile bellek analizi videolarınız dahil 3 tane daha video izlemiştim.

Kodları bilmediğim için internette ne olduğunu kolayca öğrenebiliyorum.

Bu kadar bilgi ile kullanıcılara gerekli yardımları yapabilir miyim?

@Recep Baltaş hocam, minidump rehberinizi ve Memtest86 ile bellek analizi videolarınız dahil 3 tane daha video izlemiştim.

Bu kadar bilgi ile kullanıcılara gerekli yardımları yapabilir miyim?
Sürekli Vanguard sil diyen Murat'tan daha iyi yardımcı olursun desem mübalağa etmiş olmam herhalde 😂

Bir yerden başlamak lazım. Format at demediğin sürece sorun yok. Yanlış bilgi verip uyarı alırsan da bunu anlayışla karşılaman gerek.

Sürekli Vanguard sil diyen Murat'tan daha iyi yardımcı olursun desem mübalağa etmiş olmam herhalde 😂
Yok estağfurullah. Murat hocamızın yanından bile geçemem ben :D
Bir yerden başlamak lazım. Format at demediğin sürece sorun yok. Yanlış bilgi verip uyarı alırsan da bunu anlayışla karşılaman gerek.
Yok hocam, zaten kesin bilemediğim konuya girmem bile. Yavaş yavaş olacak bunlar. Cevaplarınız için teşekkür ederim. İyi akşamlar :)

Cidden olabiliyor. Bu videoda biraz bahsedilmiş mesela.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Unloaded Modules kısmından bahsediyorsan yapman gereken o zaten. Mesela RTCore64.sys dosyasının MSI Afterburner yazılımı ile alakalı olduğunu yazarak öğreniyorsun. Fakat ben neredeyse yüzlerce minidump dosyası okuya okuya o dosyanın Afterburner yazılımı ile ilişkili olduğunu görür görmez algılıyorum.
Size benden bir tavsiye gelsin o zaman. Lütfen ilk zamanlarınızda konulara cevap yazmak yerine konudaki minidump dosyalarını indirip bakın ve en iyi cevap ile karşılaştırın. Benim çözdüğüm konuları inceleyebilirsiniz. İlk konularımda her şeyi detaylıca yazıyordum. 10 maddelik çözümlerimin olduğunu biliyorum. Ayrıca her bilgisayara BIOS güncelle demeyin. Yanlış bir dosya tüm sistemi çökertir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı