Modemdeki kapalı girişler nasıl açılır?

FTTB-ETH fiber altyapısına sahipsiniz muhtemelen. Binada bulunan cihazdan dairenize kadar RJ45 kablosu gelir ve yönlendiricinin WAN portuna takılarak internete erişiminiz sağlanır. Kabloyu çıkartmanıza gerek yok.

Tamam o zaman benim ihtiyacım olan şey rj 45 Ethernet kablosu degilmi

Tamam o zaman benim ihtiyacım olan şey rj 45 Ethernet kablosu degilmi
O gri ethernet kablosu nereden geliyor? Cihazın, sistemin daha detaylı tamamının gözüktüğü bir resim atabilir misin? Yani hem marka olarak, hem boyut olarak bildiğim kadarıyla böyle bir router veren bir iss görmedim. Sistem hocamın dediği gibi FTTB ise neden üzerinde boş rj45 jackları takılı bir router vermişler anlamadım. Eğer o bir routersa, ve o diğer portlardan internet çıkışı alabilecekseniz size lazım olan rj45 ethernet kablosudur. Zaten rj11 ethernet kablosu falan diye bişey yok. Rj11 telefon kablosudur, rj45 ethernet kablosudur. Size ethernet kablosu lazım.

Zaten RJ11 Ethernet kablosu falan diye bir şey yok. RJ11 telefon kablosudur, RJ45 ethernet kablosudur. Size Ethernet kablosu lazım.
Görselde uzaktan bakınca RJ45 genişliğinde ama 2 pinli bir uç kullanılmış gibi gördüm ilk başta. Görsel yeterince net olmadığı için pin sayısını tam olarak saptayamadım. Kablonun kendisinin telefon kablosu olduğundan en baştan beri emin olsam da uçtan pek emin olamadım. Belki bilmediğim, RJ11 dışında iki telli bir standart da vardır diye.

Ethernet için asgari olarak 4 tel lazım olduğunu biliyorum, bu durumda da çoğu zaman en fazla 100 Mbps bant genişliği elde ediliyor. Standart olanı ise hepimizin aşina olduğu gibi 8 tel.

Tamam, o zaman benim ihtiyacım olan şey RJ45 Ethernet kablosu değil mi?
Ethernet kablosu alacaksınız, zaten çoğu zaman halihazırda üzerine RJ45 çakılı şekilde gelir. Yine de alacağınız yerde bunu vurgulayabilirsiniz. Ethernet kablosu deyince gidip telefon kablosu getirenler olabiliyor.

Görselde uzaktan bakınca RJ45 genişliğinde ama 2 pinli bir uç kullanılmış gibi gördüm ilk başta. Görsel yeterince net olmadığı için pin sayısını tam olarak saptayamadım. Kablonun kendisinin telefon kablosu olduğundan en baştan beri emin olsam da uçtan pek emin olamadım. Belki bilmediğim, RJ11 dışında iki telli bir standart da vardır diye.

Ethernet için asgari olarak 4 tel lazım olduğunu biliyorum, bu durumda da çoğu zaman en fazla 100 Mbps bant genişliği elde ediliyor. Standart olanı ise hepimizin aşina olduğu gibi 8 tel.
Görseldeki cihazın aşağıdaki ürün olduğunu düşünüyorum. Resimdeki kabloda en az 3 tel var gibi gözüküyor bence yeşil turuncu beyaz. İnce bir cat5 kablo olabilir. Ama aklımdaki soru, konu sahibinin bu router hakkında hiçbir fikri yokken kim böyle değişik bir kurulum yaptı anlamadım. Yani acaba altyapı mı fttb yoksa başka bir yere menzil genişletmek için çektiği bir router mı bu çözemedim. Çünkü Telekom gibi bir firmanın böyle bir kurulum yapacağını düşünmüyorum. Yani sanki portlar özellikle kullanılmasın diye kapatılmış gibi duruyor.

Son düzenleme:
Görseldeki cihazın aşağıdaki ürün olduğunu düşünüyorum. Resimdeki kabloda en az 3 tel var gibi gözüküyor bence yeşil turuncu beyaz. İnce bir CAT5 kablo olabilir. Ama aklımdaki soru, konu sahibinin bu router hakkında hiçbir fikri yokken kim böyle değişik bir kurulum yaptı anlamadım. Yani acaba altyapı mı FTTB yoksa başka bir yere menzil genişletmek için çektiği bir router mı bu çözemedim. Çünkü Telekom gibi bir firmanın böyle bir kurulum yapacağını düşünmüyorum. Yani sanki portlar özellikle kullanılmasın diye kapatılmış gibi duruyor.
Bu cihazı Türk Telekom'un vermiş olma ihtimali çok az gibi geldi bana. Genellikle kendi logolarını barındıran cihazlar veriyorlar. Ancak ihtimaller arasında kullanıcının router cihazını kendisi değiştirmiş olabileceği de var.

Portların kapatılmasının birçok nedeni olabilir. Mesela ben boş portları içi tozlanmasın diye bant yapıştırarak kapatmayı tercih ediyorum ama boş RJ45 ucu takmak da iyi bir fikirmiş, belki denerim :)

Ortam hakkında çok az bilgiye sahibiz. Acaba binada ortak bir internet ağı var ve herkesin dairesine bu tip router cihazlar yerleştirip, ortak interneti evlere mi dağıttılar diye de düşündüm. Bulunan yer bina mı yoksa müstakil mi onu da bilmiyorum.

Konunun ana amacı kapatılan portların nasıl açılacağı olduğu için buraları sorguladıkça iyice konunun dışına doğru sapıyoruz. Konu sahibine tavsiyem, merak ediyorsa bununla ilgili ayrı bir konu oluşturup bizleri etiketlemesi olacaktır. Büyük bir zevkle o evdeki internetin analizini yapmaya hazırım :D

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı