Modeme gelen DSL kablosuna CAT6 ek yapmak mümkün mü?

arteacs

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, herkese iyi Sosyaller. Öncelikle olayı en baştan ele almak istiyorum. Ben bir TurkNet kullanıcısıydım. Fahiş zamlardan sonra aboneliğimi iptal edip başka bir sağlayıcıya geçtim. TurkNet ile bilgisayarda Ethernet ile sabit 80 download 7 upload alırken, diğer sağlayıcımda bu sayı 25 download 3 upload sayılarına kadar geriledi. ISS firmasını aradığımda DSL kablosunun artık yavaş yavaş işlevini kaybettiğini, Hız sorunlarının kablonun eskidiğinden olmuş olabileceğini belirttiler. Ara ara bağlantıda kopmalar olabiliyordu bu sebeple DSL kablosunun yıpranmış olabileceği ihtimali kuvvetleniyor. Bana sabit 70-80 arası bir download hızı yeter. Sizce evdeki DSL kablosuna CAT6 eki yapmak mı mantıklı (Paketim 100 Mbps tamamını verimli bir şekilde kullanmak için.) Yoksa yeni bir DSL kablosu alıp kabloyu değiştirmek mi mantıklı, eskisi gibi yalın 70-80 düzeyde hız alıp hiç CAT6 ile uğraşmamak mı? Cevaplarınızı bekliyorum iyi Sosyaller.

Dosya Ekleri

• IMG-20240811-WA0000.jpeg
    IMG-20240811-WA0000.jpeg
    90,9 KB · Görüntüleme: 51
Merhaba, herkese iyi Sosyaller. Öncelikle olayı en baştan ele almak istiyorum. Ben bir TurkNet kullanıcısıydım. Fahiş zamlardan sonra aboneliğimi iptal edip başka bir sağlayıcıya geçtim. TurkNet ile bilgisayarda Ethernet ile sabit 80 download 7 upload alırken, diğer sağlayıcımda bu sayı 25 download 3 upload sayılarına kadar geriledi. ISS firmasını aradığımda DSL kablosunun artık yavaş yavaş işlevini kaybettiğini, Hız sorunlarının kablonun eskidiğinden olmuş olabileceğini belirttiler. Ara ara bağlantıda kopmalar olabiliyordu bu sebeple DSL kablosunun yıpranmış olabileceği ihtimali kuvvetleniyor. Bana sabit 70-80 arası bir download hızı yeter. Sizce evdeki DSL kablosuna CAT6 eki yapmak mı mantıklı (Paketim 100 Mbps tamamını verimli bir şekilde kullanmak için.) Yoksa yeni bir DSL kablosu alıp kabloyu değiştirmek mi mantıklı, eskisi gibi yalın 70-80 düzeyde hız alıp hiç CAT6 ile uğraşmamak mı? Cevaplarınızı bekliyorum iyi Sosyaller.
Hayır, kabloların üzerinden geçen enerji miktarı onları zamanla erozyona uğratacak miktarda değil.

Ancak tüm bağlantı seti, ev içi, evden kutuya, oralarda nasıl bağlanmış, ne kadar iyi işçilik çıkartılmış o belli değil, o yüzden tüm ara kabloları para verip bağlatmak en güvenilir çözüm, ISS'in de aynısını yapmanı öneriyor.

Söyle söyleyeyim bizim evde VDSL2 var kutudan 2 kablo geliyor sadece. Modeme CAT 6 almanın çok bir farkı olmaz iletkenliği iyi olan bir kablo al fotoğraftaki gibi sonra o kabloyu kutudan modemine kadar çektirt bir elektrikçiye büyük ihtimalle sorun çözülür.

1723328015395.png

CAT6 ek değil de direkt CAT6 kablo yapıldıktan sonra uclarını RJ11 çakabilirsin. Diğerinde gerek kalmayacak çünkü bina girişindeki portlara direkt çakılacak uçlar. Prizlere baktığımızda bayağı eski bir bina olduğunu görüyoruz. İçerisindeki işçilik kablo kalitesi bunlara etken tabii ama düşüş o kadar hızlı olamaz. Önceden TurkNet'te direkt alıp bir anda düşmesi normal değil. Şu anda kullandığın operator nedir? Modem üzerinden DSL hattını kontrol ettin mi? Kablo durumunu ve Max alacağın değeri gösteriyor zaten. Direkt uğraşmamak adına komple DSL kablosu almak bile kopma veya performans konusunda elbette işe yarayacaktır. Ama duruma bağlı az veya çok katkı sağlayabilir.

CAT6 ek değil de direkt CAT6 kablo yapıldıktan sonra uclarını RJ11 çakabilirsin. Diğerinde gerek kalmayacak çünkü bina girişindeki portlara direkt çakılacak uçlar. Prizlere baktığımızda bayağı eski bir bina olduğunu görüyoruz. İçerisindeki işçilik kablo kalitesi bunlara etken tabii ama düşüş o kadar hızlı olamaz. Önceden TurkNet'te direkt alıp bir anda düşmesi normal değil. Şu anda kullandığın operator nedir? Modem üzerinden DSL hattını kontrol ettin mi? Kablo durumunu ve Max alacağın değeri gösteriyor zaten. Direkt uğraşmamak adına komple DSL kablosu almak bile kopma veya performans konusunda elbette işe yarayacaktır. Ama duruma bağlı az veya çok katkı sağlayabilir.

DSL kablosunu değiştirirsem eski performansı alabilir miyim? 70-80 arası değer versin bana yeter.

DSL kablosunu değiştirirsem eski performansı alabilir miyim? 70-80 arası değer versin bana yeter.

Hayır alakası yok şu anda onunla nedeni durduk yere internet kaybı olmamasından kaynaklı. Yani sen TurkNet kullandığın zaman alıyor muydun? Alıyordun o zaman durduk yere kablo kötüleşmesi gibi bir durumun olması için kablonun fiziksel bir hasar alması gerekiyor. Kablo yenilemeni her türlü öneririm ama sorun şu anda kullandığın operator veya kullandığın santral ile alakalı olabilir.

Eğer ki kablo değişimi yapılacaksa: binadaki, Telekom ankasresinden ece kadar ya tek parça bir normal telefon kablosu ya da evdeki ucuna RJ-11 konektör çakılmış bir ethernet kablosu çektirmek yeterli. Tabi altyapı buna müsait ise... Ethernet kablosunun da illa Cat.6 olmasına gerek yok; Cat.5 ya da 5E olabilir (VDSL'den bahsediyorsak...)

Ancak hasar vs. almadıkça ve tek parça halinde ise mevcut kablonun "verimini kaybetmesi" gibi bir durum ADSL/VDSL altyapıdaki düşük voltaj ve akımlardan dolayı söz konusu da olamaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı