Yeni nesil laptopların RAM'leri genellikle anakarta gömülü şekilde geliyor. 4 GB RAM oyunlar için çok yetersiz, ilave 8 GB RAM, oyunlarının kararlılık içerisinde çalışmasına büyük fayda sağlayacaktır.
O zaman ciğerim sökülmemiş, haksız bir durum yok diyorsunuz.Bu doğru bir ifade değil.
Zira:
Üreticilerin bunu tercih etmesinin en büyük sebebi yer tasarrufu. Özellikle Ultrabook ya da 2 in 1 cihazlarda tercih ediliyor.
Çoğu laptopta ve Gamerbook'larda hala değişebilir RAM kullanılıyor.
Eğer Ultrabook deseydiniz ya da "Üreticiler boyuttan kısmak için RAM'leri anakarta entegre ediyorlar" diye bir ifade kullansaydınız doğru olurdu.
Üreticiler de bunu isteyerek yapmıyor ve taraftarı değiller. Zira bir hata yada sorun çıktığında tüm anakartı değiştirmek zorunda kalıyorlar.
Uyarıyı ben vermedim ama veren moderatörün görüşleri de benimle aynıdır diye düşünüyorum.
İyi forumlar.
Moderatörler yeter ciğerimi söktünüz
1. Siz nasıl çoğu laptopta değişilebilir RAM kullanıldığını düşünüyorsanız, ben de ''genellikle'' yeni nesil laptoplarda ''gömülü'' RAM kullanıldığını düşünüyorum. Sonuç olarak %100 kesin yargıya varmak imkansız.Ayrıca bir noktaya da değinmek istiyorum:
Cidden hoş olmayan ve kaba bir ifade. Hiç hoş değil.
Amacımız Forum'u size zindan etmek değil, daha iyi bir yer haline getirmek.
Dizüstü bilgisayarın desteklediği en yüksek RAM miktarı cihazın işlemcisi, anakartı, yonga seti ve BIOS'una bağlıdır. Bunların her biri tek başına RAM desteğini belirlemez.
- Öncelikle ilk nokta bellek yuva sayısıdır. Bazı bilgisayarlarda bellek yuvası 1 veya 2 iken bazıların hiç yoktur. Bellekler anakarta gömülüdür.
- İkinci nokta BIOS desteğidir. Güncel olmayan bir BIOS ile yeni RAM'ler uyum sorunu yaratabilir. Bu bağlamda dizüstü bilgisayarınıza RAM almadan önce BIOS güncellemesi yararınıza olacaktır.
- Yonga seti de bellek desteği için önemlidir. Eski sistemlerde bellek kontrolcüsü yonga setinden olduğundan cihazın yonga setine bakılarak da bellek miktarı öğrenilebilir. Öte yandan günümüzde bu geçerliliğini yitirmiştir.
- İşlemci: Bellek kontrolcü işlemci içine geçtiğinden dolayı özellikle bellek frekans desteğinde işlemci daha da önem kazanmıştır. Bu bağlamda bellek almadan önce işlemcinizin sayfasına girip frekans desteğine bakmanızda fayda var.
Orada katılıyorum fakat şu cümlede kesinlik var bence:Entegre etmenin, ''gömmek'' ile çok farklı anlamlar çağrıştırdığını düşünmüyorum. Forumda bir çok konuda kullanıldığını görüyorum, dilerseniz linklerini paylaşabilirim.
İddiayı ortaya atan siz olduğunuza kanıtlamak da size düşer. Yeni nesil "laptoplarda" belleklerin "genellikle" anakarta gömülü/lehimli geldiğine dair bir kaynağınız varsa paylaşınız. Böyle bir kaynak yoksa konu kapanmalı.Yeni nesil laptopların RAM'leri genellikle anakarta gömülü şekilde geliyor.
Yazma biçiminizden dolayı "bu leptop gömülü RAM'e sahip" gibi bir mesaj uyandırıyor biraz. Belki o yüzden olabilir. Konuyu açan arkadaşın kullandığı leptop modeli belli. "Lenovo İdeaped 320IKB" ve anladığım kadarıyla maksimum 16 GB'a kadar RAM yükseltmesi yapılabiliyormuş.Yeni nesil laptopların RAM'leri genellikle anakarta gömülü şekilde geliyor.4 GB RAM oyunlar için çok yetersiz, ilave 8 GB RAM, oyunlarının kararlılık içerisinde çalışmasına büyük fayda sağlayacaktır.