Molex ile LED bağlama

TunahanTasliTR

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar. Ben kasamın içine şerit led döşeyeceğim. Bunu molex kablosu ile yapacağım. Molex kablosundaki 5v ve onun toprağını keseceğim yani sadece 12v ve toprak kalacak. Bunu kasama taksam (gücü güç kaynağından alacağım) güç kaynağıma bağlasam (Cooler Master Haf 912 Combat İçinde dahili güç kaynağına 750w 80plus) bir sorun olur mu? Bir haber gördüm arkadaşın kasası yanıyormuş, bu yüzden tedirgin oldum. Ledlerin kablosu alev almış, bu olay benim başıma gelir mi? Alacağım ledler 12v.

Yansa bile güç kaynağı kendini kapatır mı?

Kısa devre veya ince kablo seçme gibi bir hata yapılmadığı sürece sorun olmaz. Sarı ve 1 adet siyah kabloyu kullanman yeterli.

Kısa devre veya ince kablo seçme gibi bir hata yapılmadığı sürece sorun olmaz. Sarı ve 1 adet siyah kabloyu kullanman yeterli.
İnce kablo konusunda kablonun boyutu ne kadar olmalı? Eğer led sistemi yaparsam ilk önce adaptörle deniyeceğim kısa devre varmı diye. Birde güç kaynağı bunu algılar ve sistemi kapatır mı?
@Asım Demir

Yani birşey olmaz ama, küçük cam sigorta koyabilirsin her ihtimale karşı.
Sağol. Bu sigortayı molexten önce mi yerleştireceğim? Birde bu sigortanın fotoğrafını veya linkini atarmısın, en kötü nerede bulabilirim?

İnternete cam sigorta yazınca çıktı, peki bunun hangisini almalıyım? 220v filan var.

122920130_521982042.jpg
Good-quality-glass-fuse-5a-250V-UL.jpg_220x220.jpg

Şöyle birşey de bunu elektronik parça satan yerlerde bulabilirsiniz. Kaç metre şerit led, kaç çipli bunlara göre Amper belirlemeniz lazım. Tek çipli metrede 0.4A çeker, 3 çipli metrede 30 led olanlar 0.8A, metrede 60 Led olanlar 1.5A çekermiş. Örn: 2 metre tek çipli led için 2*0,4=0.8A için, 1.5A
(çekeceği akımdan biraz fazla olması gerekiyor, yoksa atabilir, gerilim pek fark etmez 12V'tan yüksek olsun yeter,220V bile olabilir) cam sigorta derseniz verirler, telli olursa daha iyi bağlaması kolay olur. Yoksa lehimleyin metal yerlerini.

Molex'in artısından al sigortaya gir, sigortadan çık, şerit ledin artısına gir. Bu kadar. Eksisi bildiğiniz gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Silinen üye çok sağol kardeşim. Önemli olan akım dediniz. Akım mesela 1.5A bir akımdır değilmi? Öyle anladım. Diyelim 3 cipli 50cm ben buna hangi sigortayı almalıyım, amper değeri nasıl hesaplarım yazarmısınız? Birde diyelim bu sigorta attı bilgisayar mı kapanıyor yoksa sadece ledler mi?
ÇOOOOOK SAĞOL VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN.

@Silinen üye çok sağol kardeşim. Önemli olan akım dediniz. Akım mesela 1.5A bir akımdır değilmi? Öyle anladım. Diyelim 3 cipli 50cm ben buna hangi sigortayı almalıyım, amper değeri nasıl hesaplarım yazarmısınız? Birde diyelim bu sigorta attı bilgisayar mı kapanıyor yoksa sadece ledler mi?
ÇOOOOOK SAĞOL VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN.
Yahu bu kadar kasmaya gerek yok. Güç kaynağın biraz iyiyse zaten o koruma işini halleder. Mesela ben RM750x kullanıyorum ve LED bağlarken yaptığım tek şey;
  1. Koçtaş'dan 2 metre kırmızı şerit LED aldım. (10 TL tuttu)
  2. Nalburdan da orta kalınlıkta zil pili, yalıtım bandı
  3. Sonra LED'leri kasaya yapıştırdım. Güzelce lehimledim, bantladım.
  4. Ucuna Molex soketi takıp doğru anakart

Bu kadar. Sonuç da bu;

1.jpg

(Not: Alttakiler ışık sızması değil, oraya da LED yapıştırdım.)

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı