Molex kablosundan kıvılcım çıktı

• Konuyu başlatan 462488
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 724
Makaleler
12
Sosyal'e selam, elimde 12V uçları açık bir fan vardı ve bilgisayara bağlamaya çalışıyordum, PSU'mdan gelen Molex kablosuna bağlamaya çalıştım.

IMG_1103.jpg

Taktığım Molex kablosu tam olarak bu, fanım kırmızı ve siyah kablolu bir biçimdeydi. Ben de ilk olarak fanın kırmızı kablosunu Molex kablo çıkışlarından baştaki kırmızı çıkışa, siyah kablosunu da soldan siyah renkli ikinci Molex kablosuna bağladım. Herhangi bir sorun olmadı, çalıştı. Yan odaya gidip geldim, tahmin edebileceğiniz gibi kablolar gevşek olduğu için çıkmıştı ve kırmızı kabloyu yine aynı yerine bağladım, dalgınlıktan olacak ki siyah kabloyu bu sefer Molex kablosunun üçüncü siyah kablosuna dokundurduğum anda yeşil renkli kıvılcım çıktı. Anında fandan gelen siyah kabloyu çıkardım ve ucuna baktım, neredeyse gözle görülemeyecek kadar siyahlık vardı fandan gelen siyah kablonun ucunda. Bilgisayarda bir sorun olmadı, kapanma gibi bir durum yaşamadım. PSU'nun zarar göreceğini pek sanmıyorum ama emin olmak istedim, zarar görmüş müdür?

En iyisi OCCT ile bir power testi yapmak olacaktır. Böylelikle PSU'da bir zarar varsa test sırasında aşırı yükleme veya kısa devre gibi sorunlarla test yarıda kalacaktır.
Benim de aklıma konuyu açmadan önce bu yöntem geldi, buyrun. Konusunu açtım, programı kuramıyorum.

İki siyah renkli uç da toprak. Ufak bir zıplama. Sorun çıkacağını sanmam.

Dosya Ekleri

• images.jpeg
    images.jpeg
    17,5 KB · Görüntüleme: 48
İki siyah renkli uç da toprak. Ufak bir zıplama. Sorun çıkacağını sanmam.
Teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla fanımdan gelen siyah uçlu kabloyu molex kablosunun siyah kablosuna yanlışlıkla bağlasam bile toprak uç olduğu için aşırı akımın güç üniteme ulaşmayacağını, bu sayede de sorun olmayacağını söylüyorsunuz. O halde rahat olabilirim, değil mi?

Bilgisayara bir şey olmadıysa sorun olmaz. Yine de siyahlaştıysa kullanmamanızda fayda var.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı