Monitörde 1080p'de 24 inç'den sonrası görüntü kötü olurken TV'de neden olmuyor?

IUIOI

Femtopat
Katılım
27 Ağustos 2023
Mesajlar
29
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ekran Kartı: ASRock RX 6600 Challenger
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
Ram: Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3200Mhz DDR4
SSD: Adata Legend 700 512GB
Anakart: ASROCK B450M-HDV
PSU: Frisby FR-PS6080P 600W
Cinsiyet
Erkek
Konuyu biraz daha açayım.
Şimdi normal bir monitör var elimizde diyelim 1080p bir monitör ve bu monitörde eğer 24 inç'i geçerse görüntü çamur olacak (cidden öyle berbat duruyor) peki neden TV'lerde bu durum yok 1080p bir TV oldukça büyük olmasına rağmen her şeyi gayet net gösteriyor.
Sebebi nedir açıklar mısınız?
 
Monitörlerde daha yüksek piksel yoğunluğu vardır TV'lere göre. Daha yüksek piksel yoğunluğu demek daha keskin ve daha net görüntü demek.

Şimdi sen diyeceksin ki "madem monitörlerde daha yüksek piksel yoğunluğu var yine TV'ye göre net gözükmesi lazım değil mi diyeceksin"

Burada ise mesafe ve TV'lerin kullandığı bazı teknolojiler devreye gidiyor. Sen 1080p monitöre daha yakından baktığın için pikselleri ve o görüntünün bulanık halini daha rahat görebilirsin.

TV'de bir şey izelediğin için aranda bir mesafe var ve uzaktan bakınca piksellerin daha bütün gözükmesine ve görüntünün daha net olmasını sağlıyor.

Mesela 1080p monitöre biraz daha 2-3 metre uzaktan bakarsan görüntünün normalden daha güzel göründüğünü fark edersin.

1080p monitörde net ve güzel bir görüntü görmek için videonun bitrate değerinin yüksek olması gerekiyor. Video 1080p ama Bitrate'si düşük ise normalden daha kötü görüntü görmene sebep olabilir.

Eskiden ben de düşünürdüm bunları ama zamanlar farklı şeyler baka baka bu kanılara vardım.
 
Bende 27 inç 1080p monitör var bir tek bana sorun olmuyor galiba. Evet yakından bakıldığında pikselleri sayma olayı var cidden baya yakına gelmek gerekiyor. Bu biraz kişiye bağlı benim gözlerim über süper net görmüyor. O yüzden bana çok sıkıntı olmuyor ama 1-2 sene içerisinde eğer toprağa karışmaz isem baştan yeni bir sistem alacağım.
 

Geri
Yukarı