Monitörde bit rengi nedir?

Değmez, hareketin gerçekliği yitiriliyor.

Parmağını uzat, parmak ucun ile göz temasını kesmeden; bilekten ya da koldan yavaştan hızlıya sağ/sol yap. Tek gözünü kapat, hem parmağa bakarak hem de bakmadan dene. Hareket bulanıklığı gerçek Dünya'nın bir parçasıdır.

Orada olan şeyin aslını açıklamak gerekirse:
  • 1.000ms/144Hz=6,9ms yani hayalet piksel olmaması için gereken maksimum tepki süresi.(Hareket bulanıklığı başka bir şey, ama etki benzerliği var.)
  • 1.000ms/120Hz=8,3ms (Tepki süresi eşiği yükseliyor ve 144Hz'e göre tasarlandığı için rahatlama gibi bir şey oluyor. "açıklayamıyorum!")
  • [Parlaklık azalıyor(cereyan azalıyor cereyan :D etki tüm monitörü ilgilendiriyor = tepki süresi hızlanıyor.]
  • ...
  • Açıklaması çok zormuş, beynim yandı.
Yandı!
674afbb9875ac7add2d490f5c06e5d92.jpg

Açıklama gayet anlaşılır olmuş.
Ben tatmin olmadım, herkes sen değil!

Zaten şöyle bir şey var; monitördeki hareket bulanıklığı "teknik olarak" tamamen ortadan kalksa bile, görüntüdeki hızlı hareket eden cisim, gözümüzde aynı parmak örneği gibi etki yapacak. Fakat monitör "2 boyutlu" ve izlediğimiz her şey hızlı hareket etse bile "çok" hızlı hareket etmiyor. Burada farklı bir şey söz konusu, ama burayı da tarif etmekte güçlük çekiyorum! Normal hızlarda hareket eden cisimler 2 boyutlu ekranda; oradaki dijital Dünya'ya göre 10 metre hareket ediyor, fakat gerçek Dünya'dan dijitale bakarken, biz onu 5-6 santimetrelik hareketini görüyoruz. Oyundaki Dünya ile hareket bütünlük kazanıyor ve böylece gerçeklik duygusu beynimizde aktif oluyor. Son cümlenin öncesi lokal bakış, başka türlü nasıl tarif ederim... bak şimdi yine yanacak!

Son iki mesajım aklımdakinin %5'i, lütfen taş atmayın! Hiç kolay bir şey değil...

Maksat denemekti kullandığım parçaları didik didik etmeyi severim. :D Baktım öyle bir olay var deneyeyim dedim. Denedim sonra değmediğini düşündüm ama dursun bir köşede dedim. Şimdi hiç gerek olmadığını anladım. Daha bu meseleyi artık kafama takmam. Neyse normal halimize dönelim bir taraflarımızı yakmadan. :D

İyi olur hocam. LED, LCD onları da bir açıklarsanız iyi olur. Sonra panel tipleri. Çok güzel olmuş elinize sağlık. Gerçek 10 bit bir monitör insanı heyecanlandırıyor.
Öncelikle içeriğin 10-bit renk derinliğine sahip olması ve monitörü Dual Link-DVI ya da DisplayPort ile bağlaman gerekiyor.

Böylece "tam anlamıyla" monitörün suyunu çıkarmış olursun. Uygun içerik olmasa bile; doğru bağlantı çeşidi ile bağlarsan yine de farkı hayvan gibi belli olur.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı