Monitörde bit rengi nedir?

Benim sistemde videolar'da, filmlerde veya bazı oyunlarda görselde ki gibi renk dalgalanmaları oluyor da bu açıdan sordum. Bir panelin gerçek 8 bit olup olmadığını nasıl anlarız.
Diyorum ki icerikle alakalı. Mesela YouTube'da izlediğin 1080p video gerçek 1080p değil, Blu-Ray HD içerik izle anlarsın.

Hemen kendi kullandığım modelin speclerine baktım, 16.7 milyon renk destekliyormuş yazından da anladığım kadarıyla 8 bit panel. Bilmeden almıştım fakat iyi ki almışım, mutlu oldum bak. :aşk:
O monitör 6-bit +FRC(sahte 8-bit), yani 16.7 milyon renk vermiyor, 16.2 milyon renk veriyor. Aslında onu da vermiyor, "olası" 16.2 milyon renk. Karışık biraz.

Nasıl bir çamura baktığının müjdesini vereyim dedim. Bu sana normal görünüyorsa, normaldir. İyisine tanık olmayınca kötüsü normal gelir.

@GCN Blur test hakkında ne düşünüyorsun? Bir ara buna kafayı takmıştım. Konu monitör olunca eski tecrübeler yine depreşti. :D VG248QE strobelight hack diye bir olay var. Bunu yaptığım zaman parlaklık gidiyor, yenileme hızı 144HZ yerine 120HZ'e düşüyor fakat altta ki testte normal halinde olan titreme bunu uygulayınca kayboluyor. Yani parlaklıktan ve 24HZ'den ödün vermeye değer mi?

UFO Test: Multiple Framerates
Ben senin monitörü 8-bit sanıyordum, yani araştırmadım öyle düşünmüştüm. Geçen ki incelemeden sonra AH-IPS'e geçince nevrim döndü falan demiştim. Geçene kadar göz sıradan geliyordu, çöp değildi. Sonra geri dönüp tekme atasım geldi! Çok şaşırdım! O yüzden bir araştırayım dedim ve panel 6-bit!

Ve o monitör en çok satan monitörlerden birisi... Neden?
  1. 1MS
  2. 144Hz
Ben monitörü 8-bit sandığım için o "devasa" farka çok şaşırdım. Nedendir diye araştırayım derken 6-bit olduğunu öğrendim ve üstüne TN panel, yani doğaldır.

Arkadaş aklıma geldi yine 45 lira gitti, 4 saat falan oturdum ve 2 kola içtim yahu!

Bahsettiğim farkı yaşatan monitör bu: LG 34UC79 34" 5ms UltraWide Full HD Curved Monitör Monitör

Normalde 5ms ama yanlışlıkla yazdık ayağına 1ms yazmışlar. Neden? İnsanlar başka bir şeye mi bakıyor?

Hareket bulanıklığı azaltma ile 1ms oluyor ama bu saçma sapan bir şey. Mağaza bildiği halde kasten 1ms yazmıştır... Maksat monitörü satmak, 1ms yazmasalar kötü bir şey sanacaklar. :D

Oh ne güzel pazarlama. Her yerde bağırdılar, bağırttırdılar... Başka bir şey yokmuş gibi 1ms de 1ms. Yok gaming, yok yayıncılar kullanıyormuş, ulan yayıncının senden farkı ne? Yayıncının uzmanlığı monitör değil oyun, oyun için de 1ms bağırışları ortalıkta gezince...

Hocam peki 3 renk var 10 bit panel alındığın 30 bit oluyor bunu: 2^30 şeklinde yazarsak aynı sonuca ulaşmış oluyoruz. Yani kaç bitlik panel varsa 3(R-G-B)*panel bit değeri(8-10 vs.)=Çıkan sonuca X dersek. 2^X şeklinde yazdığımızda sonucu buluyoruz.(y)
Not: Matematiği severim. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı