Burası pek doğru olmamış hocam. VA'ların tepkime ve tazeleme hızı eskidendi, IPS'lerin 144Hz olamadıkları veya tek tük oldukları zamanlarda (Ki bu zamanlar çok da eski değil). Şu an en yüksek tazeleme hızına sahip monitörler (360Hz) IPS oluyor.VA; TN ile IPS karışımıdır. Ne TN kadar ucuz ne IPS kadar pahalıdır. Yenileme hızı ve gecikme olarak yine ne TN kadar iyi ne de IPS kadar kötüdür. Görüntü kalitesi için de aynı şey söylenebilir. Genellikle "hem oyun oynarım hem de dizimi, filmimi izlerim" diyenler için uygun sayılabilir.
Gamma kaymasından dolayı renk gamı aynı olan monitörler panel dolayısıyla elbette abartıldığı kadar olmasa da fark olabiliyor diye biliyorum.Renk gamutları yüksek olmadıkça hiçbir şey ifade etmiyor panel tipleri. %95 sRGB TN ile %99 sRGB IPS arasında fark görenin olduğuna inanmıyorum.
Burada minik bir hatam var fark ettim, güzel eleştirileriniz için teşekkürler.Burası pek doğru olmamış hocam. VA'ların tepkime ve tazeleme hızı eskidendi, IPS'lerin 144Hz olamadıkları veya tek tük oldukları zamanlarda (Ki bu zamanlar çok da eski değil). Şu an en yüksek tazeleme hızına sahip monitörler (360Hz) IPS oluyor.
Tepkime olarak da aynı şekilde, şu an VA'lar genel olarak tepkime bakımından epey yavaş. IPS'lerden daha fazla ghosting yapmalarının sebebi bu.
Gecikme ise sanılanın aksına doğrudan panel ile bağlantılı değil diye biliyorum.
Edit: Başkaları da yazmış sanırım. Ben görmemişim.
Gamma kaymasından dolayı renk gamı aynı olan monitörler panel dolayısıyla elbette abartıldığı kadar olmasa da fark olabiliyor diye biliyorum.
Renk gamı ekrana dayanmış bir cihaz tarafından kusursuz bir açı ile (0 derece) ölçüldüğünden renk gamına yansımayan fakat insan gözüne renkleri soluklaştıran bir etken.
Siz dümdüz otursanız, kafanızı 1cm bile kıpırdatmasanız dahi ekranın ortası ile kenarlarındaki piksellere görüş açınız farklı olduğundan gamma kaymasından etkilenip soluk renklerle karşılaşabiliyorsunuz.
What Is VA Glow, Gamma Shift, and Black Crush? [Guide]
Learn all about common flaws associated with the VA panel technology including VA glow, gamma shift, and black crush.www.displayninja.com
Ben bunu merak edip bu monitörleri inceleyen kişiye sormuştum ve şöyle cevap vermişti:
Eki Görüntüle 1006459
Sorduğum yer bunun yorumları.
LG 32UN650 Review 2025: Affordable 32" 4K IPS Monitor
The LG 32UN650 is a 32" 4K IPS monitor with a wide 95% DCI-P3 color gamut, AMD FreeSync support, and a stylish height-adjustable design.www.displayninja.com
Ah evet, bu görseli DCI P3 %95 VA vs sRGB %95 IPS monitör karşılaştırmasına atanlar varEki Görüntüle 1006475
Amacım bu görselin ne kadar saçma olduğuydu aslında. Evet görüş açıları konusunda haklı olabilir ama canlılık açısından deneyimime göre neredeyse hiç yok fark yok. Hatta doygunluğu arttırdığım zaman sadece isim farkı oluyor.
Karşılaştırılan IPS'in renk gamı VA'dan çok daha daha düşük, bu değerler aynı olduğunda böyle olmayacaktır. Yani aynı seviyede bir VA ile bir IPS'in karşılaştırmasında.
Bu video'u detaylı izlerseniz. Bu kişisel olabilir, ama VA panelin renkleri daha canlı ve oyun için daha uygun geldi bana. Dakika 11:47'den sonra bakarsanız. Yerdeki çimlerin yeşilligi, dagların yeşilligi falan daha çok belli oluyor. İPS'de bu bahsettigim yeşillikler yok gibi. Neyin ne oldugu belli olmuyor ve gözüme soluk geldi. Tabi birebir gözle görmek gibi olur mu video'dan bakmak bilmiyorum.
Karşılaştırılan IPS'in renk gamı VA'dan çok daha daha düşük, bu değerler aynı olduğunda böyle olmayacaktır. Yani aynı seviyede bir VA ile bir IPS'in karşılaştırmasında.