Standart dümdüz bir monitör arıyorsan, yukarıda bahsettiğin markalar arasında bütçene göre dolaşabilirsin.
Marka kadar önemli olan monitör özelliğidir lakin burada 144hz 1ms düz mantığından bahsetmiyorum. Keza tüm markalar bir şekilde oraya 144hz 240hz ve 1ms yazmaya çalışıyorlar, kimi zaman dürüst, kimi zaman çakallıklarla.
Bunlardan kurtulman için sana ufak bir rehber yazayım, belki başka arkadaşlar da yararlanır.
Önce ne oynayacaksın ve oyun dışında neler yapacaksın ve bunları ne kadar yapacaksın ona karar vermen lazım. Yani oynadığın oyun ve oyun dışında kullanım alışkanlıkların ve bunların ne kadar yoğun olduğu monitör seçerken çok önemli.
Eğer FPS oyunları oynuyorsan ve rekabetçi seviyede oynuyorsan BenQ Zowie modellerini öneririm. Alternatif vermiyorum bu seçenekte keza zaten dünyadaki tek alternatifi Acer Predator, o da çoğu modeli TR'de yok hep ABD ve Asya'da satılıyor
Nedeni şu. 144+ hz ve GtG1ms için TN panel şart. Bir çok marka var bu specleri IPS ve VA'da veren ama ghosting sorunun olur, blur sorunun kesinlikle olur. IPS ve VA en azından düşük ve ortalama bütçelerde bu iş için uygun değil. Bu panellerden uzak dur eğer böyle bir oyuncuysan.
Burada önemli olan TN panel 350nit parlaklık, 1ms GtG (MPRT DEĞİL) ve çeşitli yan teknolojiler.
Eğer rekabetçi oyunlar oynuyorsan ama genel oyunlar da oynuyorsan, film dizi falan da izlemek istiyorsan o zaman IPS panele yönelebilirsin. IPS tarafında Viewsonic' Elite'in BenQ Mobiuz'un ve LG'nin modelleri var. Burada önemli olan 10bit olması monitörün. 8bit olunca IPS panelin hiçbir manası yok. Piyasada 4000TL altı IPS modellerin hepsi 8bit. Sadece görüş açısı avantajı var.
Burada önemli olan sRGB ya da DCI-p3 gibi bir renk gamutunda %100 ve üzeri bir değer. 10bit (8+2FRC de olur) ve yine 300+nit parlaklık lazım. 1ms MPRT olursa mis. 5'ten küçük GtG ms olursa da mis. Böyle bir monitör alabilirsin.
Oyunlarla çook alakam yok ben daha çok film izlicem ya da tamamen 60fps'lik hikaye bazlı oyunlar oyunlar oynarım diyorsan, kesinlikle 10bit olmalı yine sRGB ve DCI-P3 %100 yüksek olmalı, 400nit olmalı ki en azından HDR400'ü desteklesin. IPS panel olmalı ve min 2K olmalı 2K için ideal ekran boyutu da 27" bence.
Çok uzun ve kafa karıştırıcı geldiyse, direkt bana ne için monitör almak istediğini söyle, baktığın ürünleri söyle bakayım uygun mu değil mi söyleyeyim. Alternatif model de önerebilirim sonrasında.