Monster Abra A5 17.2.3 inceleme

Arkadaşlar selam,

Biraz uzun olabilir şimdiden uyarayım :)

16 Kasım tarihinde Abra A5 17.2.3 modelini aldım. O tarihten beri kullanıyorum. Yeni bilgisayar alacaklara fikir olması açısından böyle bir konu açtım.
Öncelikle bu model sizin tabir ettiğiniz Clevo kasa. Ben alırken böyle kasa ayrımı olduğunu bilmiyordum çok da araştırma yapmadım. Aldıktan sonra yorumları okuyunca iade etsem mi diye düşündüm ama etmedim :) aldığım fiyat o tarihte 17.499 TL idi ve Hepsiburada'nın 3 ay ertelemeli ödemesinden yararlandım.

Özellikleri kısaca şöyle:
i5 11400H.
2x8 DDR4 RAM.
60W+15W RTX 3050 Ti.
512 GB SSD.
144Hz ekran.

Bu arada ürün ilk geldiğinde ekranda ölü piksel vardı. Ankara'da Monster servisine götürdüm hemen değişim istedim. 2-3 gün sonra yeni ürün gönderdiklerini söylediler.
Malzeme kalitesi çok yerden yere vurulmuş ancak ben o kadar kötü olduğunu düşünmüyorum. Dell Latitude 5240 kullanıyorum aynı zamanda ondan daha kaliteli bir izlenim verdi ilk aşamada.

-Ekrandan başlayayım. Parlaklık ve renkler güzel. 60Hz bir monitördene geçtim 144Hz dünyalarımı değiştirdi gibi bir şey diyemiyorum ancak fark var tabii. Gecikme süresi biraz fazla gibi hissettim ama. Kimi yerde 25ms kimi yerde de 8-11 arası bir şeyler yazıyor. Tam olarak hangisi bilmiyorum. Ekrandan tek şikayetim alt kısımda bir noktada ışık sızması mevcut. Bu beni şu anlık çok rahatsız etmediği için servise götürmedim malum IPS ekranlarda yaygın değişse bile yenisinin daha iyi olacağının garantisi yok. Duruma göre ileride götüreceğim.
-İşlemci ve ekran kartından uzun uzun bahsetmeye gerek yok. Genelde en çok kullanılan ikili zaten.
-Ses kalitesi berbat. Sound Blaster falan yazıyor ama pazarda satılan 50 liralık antenli radyolar gibi bence sesi. Üstelik uygulamasından bassları artırayım derseniz seste bozulmalar da oluyor. Müzik dinlerim falan diye düşünen var ise bu laptopta hayal kırıklığına uğrar. Ses kalitesi 10/2. 2 puan da ses verdiği için.
-Kamerası eh. İşinizi görür daha fazla değil.
-Üstünde Type-C portu var. Mesela bu çok övülen tongfang kasalarda yok. Type-C kablo kullananlar için güzel bir özellik.
-Malzeme kalitesi yukarıda yazdığım gibi ortalama. Ekranın arkası fırçalanmış gibi güzel duruyor. Klayenin olduğu üst kısım da alüminyum hissi veriyor. O açıdan da güzel. Klavye sanki biraz kullanımda tuşlar silinecekmiş hissi verdi, bu gibi yorumlarda mevcut. Kullandıkça göreceğiz.

Çok fazla oyunda veya programda test yapamadım ama yaptıklarımda sonuçlar aşağıdaki gibi:

Cinebench R23: Çoklu çekirdek-9380, tek çekirdek-1444, bu testte CPU 97-98 arası gezindi sıcaklık olarak. %100 kullanımda.
World of Tanks: Tüm ayarlar Ultra 95-110 FPS arası, CPU 83-85 derece, GPU 86-87 derece.
GTA 5: 1-2 ayar hariç her şey Ultra 45-70 FPS. Ortalama alırsak 58-60 gibi bir şey çıkıyor, CPU 83-85 derece, GPU 86-87 derece.
F1 2020: Tüm ayarlar Ultra, 90-105 FPS, CPU 84-85 derece, GPU 86-87 derece.
Metro Exodus ench. Edition: Bu oyunu sadece merak edip indirdim. Her ayarı fulledim doğal olarak 23-27 FPS arası aldım. 3050 Ti gücü yetmedi :)

Çok ağır oyunlarda test etmedim ama işlemci kullanımı %100'e dayandığında 95 derecelere dayanıyor sıcaklık ama oyunlarda genellikle 85-90 derece arası.
GPU ise 90 üstüne 88 üstüne çıktığını görmedim hiç. Belirtmek istediğim önemli bir konu hiç FPS düşmesi veya GPU kullanımının %100 olmama gibi bir sorun yaşamadım.
GPU oyunlarda (yüksek grafik isteyen) hep %100 oluyor ve stabil şekilde oynatıyor. Bazı incelemelerde bilgisayarın inanılmaz ısındığını klavyeye falan el değmediğini okudum. Bende böyle bir sorun yok. Bilgisayar kasadan gayet serin hissettiriyor. Tabii ki de bir sıcaklık söz konusu ancak el yakıyor veya çok yüksek bir derece de değil.

Kasma-donma gibi bir durumla karşılaşmadım hiç. İşlemci kullanımı Full olduğu zaman 95-97 dereceler biraz fazla gibi geldi ama gördüğüm kadarıyla kaliteli markaların da laptopları bu senaryoda sıcaklıklar buralarda geziyor.

Aklıma gelenler bunlar. İnanılmaz kötü yorumlar okudum bu modele karşı. (donmalar, GPU kullanım sorunları, ısınma sorunları)
Ancak ben şu ana kadar yaşamadım böyle sorunlar. PC boştayken fanları çalıştırmıyor, yük altına girince evet sesli ancak öldüm bittim kadar değil.
Karşılaştığım ilginç bir sorun bazen ekranın arka kısmına elinizi gezdirince ilginç bir his veriyor elektriklenme gibi. Statik elektrik dediğiniz bu mu bilmiyorum ama Teknosa'da da bazı modellerde böyle bir hisle karşılaştım. Kullanım açısından bir önemi olduğunu düşünmüyorum.

Son olarak control center yazılımı sanki aliexpressden bir ürün almışım da içinde yüklü gelmiş gibi. Arayüzü inanılmaz kötü. Geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sorusu olan varsa yardımcı olabilirim,
Herkese iyi akşamlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle hayırlı olsun. Güle güle kullanın.
Acer Nitro 5 kullanıyorum. Bende de aynı işlemci var. Benim CPU sıcaklık değerlerim oyunlarda(RDR2, Forza5, CP2077 vs.) genellikle 68-73 derece civarı. Sizin değerler bana biraz sıcak geldi. Yine kabul edilebilir ama kabul edilebilirin üst sınırı gibi. Azıcık tozlansa ve macun eskise ısınacak baya. Bakımı ihmal etmeyin.

GPU tarafında ise farklıyız. Bende 1650 var. O da RDR2, FORZA5, CP2077 vs. gibi oyunlarda 60-65 derece arası sıcaklık veriyor. Ben de 1 ay önce falan aldım. Bilgisayar oyun dışı günlük işlerde neredeyse hiç fan açmıyor, oyunlarda da öyle çok yüksek sesli, en yüksek ayarda fan açmıyor normal seste çalışıyor.
 
Öncelikle hayırlı olsun. Güle güle kullanın.
Acer Nitro 5 kullanıyorum. Bende de aynı işlemci var. Benim CPU sıcaklık değerlerim oyunlarda(RDR2, Forza5, CP2077 vs.) Genellikle 68-73 derece civarı. Sizin değerler bana biraz sıcak geldi. Yine kabul edilebilir ama kabul edilebilirin üst sınırı gibi. Azıcık tozlansa ve macun eskise ısınacak bayağı. Bakımı ihmal etmeyin.

GPU tarafında ise farklıyız. Bende 1650 var. O da RDR2, Forza5, CP2077 vs. gibi oyunlarda 60-65 derece arası sıcaklık veriyor. Ben de 1 ay önce falan aldım. Bilgisayar oyun dışı günlük işlerde neredeyse hiç fan açmıyor, oyunlarda da öyle çok yüksek sesli, en yüksek ayarda fan açmıyor normal seste çalışıyor.

Benim ilk laptopum. 11 yıllık emektar amd 1090t den geçtim o yüzden çok bilemiyorum tabii benim değerler yüksek mi ama sizinkiler ile arada bayağı fark varmış. Kasma-takılma yapmıyor ama dediğiniz gibi uzun vadede ne olacak göreceğiz bakalım. :)
 
Öncelikle hayırlı olsun. Güle güle kullanın.
Acer Nitro 5 kullanıyorum. Bende de aynı işlemci var. Benim CPU sıcaklık değerlerim oyunlarda(RDR2, Forza5, CP2077 vs.) genellikle 68-73 derece civarı. Sizin değerler bana biraz sıcak geldi. Yine kabul edilebilir ama kabul edilebilirin üst sınırı gibi. Azıcık tozlansa ve macun eskise ısınacak baya. Bakımı ihmal etmeyin.

GPU tarafında ise farklıyız. Bende 1650 var. O da RDR2, FORZA5, CP2077 vs. gibi oyunlarda 60-65 derece arası sıcaklık veriyor. Ben de 1 ay önce falan aldım. Bilgisayar oyun dışı günlük işlerde neredeyse hiç fan açmıyor, oyunlarda da öyle çok yüksek sesli, en yüksek ayarda fan açmıyor normal seste çalışıyor.
Sıcaklık bana da fazla geldi biraz. Konu sahibi arkadaş, bakımlarını eksiltmesin.

İnternette bazen çok negatif yorumlar yer alabiliyor. Tabii, teknoloji şans işidir. Herkes de sorun yaşayacak diye bir şey yok.

Type-C, Tunderbolt destekli olduğu için (?) ileride harici GPU alabilirsiniz. İşleminiz de gayet iyi. Aklınızda bulunsun.

Hayırlı olsun, güle güle kullansın.
 
Güzel inceleme olmuş. Hayırlı olsun güzel günlerde kullanın ve bilgisayarın ihtiyaçlarını asla ihmal etmeyin biraz nazlı bir marka.
Bir tek Sound Blaster konusunda size katılmıyorum, bana birçok markadan daha tatmin edici geliyor.
 
SSD takmak için kasayı açmıştım. Soğutma sistemini ve yerleşimi merak eden varsa fikir oluşturması için resmi ekliyorum.
 

Dosya Ekleri

  • WhatsApp Image 2022-12-03 at 13.37.23.jpg
    WhatsApp Image 2022-12-03 at 13.37.23.jpg
    146,3 KB · Görüntüleme: 51

Yeni konular

Geri
Yukarı