Çözüldü Monster Abra A7 90 derece ve performans sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cyborg626

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Monster Abra A7 v12.1 model laptopumda aşırı ısınma problemi ve benim tahminimce buna bağlı performans düşüşü yaşıyorum. Monster'ların genel sorunu olduğunu biliyorum ama cidden bu kadar olmamalı. Laptop açılır açılmaz dereceleri kontrol ediyorum daha oyun açmamış olmama rağmen işlemci 65 ekran kartı 75 civarlarda; örneğin Valorant gibi bir oyunu açtığımda ilk 5 dakikada 85-90 dereceleri buluyor. Haliyle performans da ortada. 4 yıllık bildiğim kadarıyla hiç temizlenmedi, temizlendiyse 2 yıl önce bir kere temizlenmiştir. Temizleyeceğim ama sorunu tamamen çözeceğinden emin değilim.

Kıyas olması açısından Valorant ilk açıldığında 120 FPS civarında 1-2 saat oynayınca 80 FPS civarında oluyor. Ayrıca M2 MacBook Air yaklaşık 3 kat daha çok FPS veriyor.

Çözüm
Hocam zaten eğer daha öncesinde şimdikinden iyi performans veriyorsa temizliğinden şüphe etmeniz lazım 😅.

Eğer laptopun sorunu olsaydı en başında belli ederdi onu demek istedim.

Temizlenmesi gerektiğini biliyorum zaten sadece başka bir sorun çıkmış olabilir mi diye bir yerde görmüştüm parçalar eskiyebiliyor diye ki günde 5 6 saat 95 derecede çalışsam ben de eskirdim :D

Peki bu alttan üfleyen harici fanlar hakkında bilginiz var mı ben bir tane almıştım hiç etkisi olmamıştı.

Benimle aynı soruyu soracak birisi olursa diye yazıyorum bilgisayarı temizledim ve yaklaşık 4 kat fazla FPS alıyorum bilgisayara eziyet etmişim tozlar bile yanmış :D
Monster servisinde ömür boyu bakım hizmeti var ondan yararlanabilirsin ama ne kadar verimli olur bilemiyorum, en sağlıklısı eğer yeterince donanım bilgin varsa kaliteli bir termal macun sürüp güzel bir temizlik yapman.

Peki sizce ısınmayı çözünce sizce bu denli bir performans artışı olur mu sistemi yazmayı unutmuşum 1650 i5 10300H bu laptop çok iyi olmasa da M2 Air'den 3 kat az FPS vermesi ve arkadaşımın tümleşik GPU'lu i7 7. nesil bilgisayarıyla yakın performans vermesi aşırı bir fark bu arada NVIDIA vb yerlerden en iyi ayarları yaptım.

Peki sizce ısınmayı çözünce sizce bu denli bir performans artışı olur mu sistemi yazmayı unutmuşum 1650 i5 10300H bu laptop çok iyi olmasa da M2 Air'den 3 kat az FPS vermesi ve arkadaşımın tümleşik GPU'lu i7 7. nesil bilgisayarıyla yakın performans vermesi aşırı bir fark bu arada NVIDIA vb yerlerden en iyi ayarları yaptım.
Evet hocam temizlik ve macun değişimi bilgisayarın nefes alması demek. Eğer ciddi bir sorun olmadıysa, ki düşük ihtimal, bu temizliği yapıca bilgisayar artık daha rahat nefes alır. Daha iyi nefes alınca da daha iyi soğutur. Daha iyi soğutunca da fps düşüşü olmaz. Laptopun hava girişlerinin ve çıkışlarının kapanmadığına emin olun. 10-15 fps feda edip işlemciyi kısıtlamak da ısınmanın önüne geçirebilir. Tabi temizlik şart. Atıyorum Valorantta 150 yerine 120-100 arası fps alıp işlemci sıcaklığını 70-75 arası tutabilirsin.

Bilgisayar'ı ikinci el mi aldınız yoksa 4 yıldır sizde mi?
Evet ikinci el ama aldığımda bir kaç aylıktı 2 yıl iş için kullanıldı 2 yıl bende kaldı.

Evet hocam temizlik ve macun değişimi bilgisayarın nefes alması demek. Eğer ciddi bir sorun olmadıysa, ki düşük ihtimal, bu temizliği yapıca bilgisayar artık daha rahat nefes alır. Daha iyi nefes alınca da daha iyi soğutur. Daha iyi soğutunca da FPS düşüşü olmaz. Laptopun hava girişlerinin ve çıkışlarının kapanmadığına emin olun. 10-15 FPS feda edip işlemciyi kısıtlamak da ısınmanın önüne geçirebilir. Tabii temizlik şart. Atıyorum Valorant'ta 150 yerine 120-100 arası FPS alıp işlemci sıcaklığını 70-75 arası tutabilirsin.

Hocam Valorant'ı 70 FPS oynuyorum zaten o yüzden 144 Hz ekran boşa gidiyor :D 100 120 alma olayı ilk açıldığında oluyor kısıtlamazsam büyük ihtimalle yarım saatte 70 FPS almaya başlarım.

Hava giriş çıkışları açık standda oynuyorum.

Evet ikinci el ama aldığımda bir kaç aylıktı 2 yıl iş için kullanıldı 2 yıl bende kaldı.

Hocam Valorant'ı 70 FPS oynuyorum zaten o yüzden 144 Hz ekran boşa gidiyor :D 100 120 alma olayı ilk açıldığında oluyor kısıtlamazsam büyük ihtimalle yarım saatte 70 FPS almaya başlarım.

Hava giriş çıkışları açık standda oynuyorum.
O düşme muhtemelen ısınmadan kaynaklı. İlk baştan beri olsa emin olmazdım ama bariz belli ki ısındıkça işlemci performansını veremiyor. Daha fazla kullanıp işlemci ömrünü kısaltmadan şöyle foşur foşur fanları fan çıkışlarını temizleyin macunları yenileyin ( güvendiğiniz bilgisayarcı varsa onlara yaptırmak daha sağlıklı olabilir). Oyunlarda bazen 80 dereceyi geçmesi normal işlemcinin. Fakat sizin laptop biraz eski sayılır zaten. Artık çok zorlamamak daha iyi olabilir. Tabi ki bu kötü olur anlamına gelmiyor fakat garantiye almak daha iyi gibi.

2 Sene sizdeyken hiç oyun oynayıp performansını gözlemlemediniz mi ki?
Gözlemlemedim demedim ki yazdım orada performansını zaten temizleyeceğim sadece bu denli bir düşüşü düzeltir mi diye sormaktı amacım.

O düşme muhtemelen ısınmadan kaynaklı. İlk baştan beri olsa emin olmazdım ama bariz belli ki ısındıkça işlemci performansını veremiyor. Daha fazla kullanıp işlemci ömrünü kısaltmadan şöyle foşur foşur fanları fan çıkışlarını temizleyin macunları yenileyin ( güvendiğiniz bilgisayarcı varsa onlara yaptırmak daha sağlıklı olabilir). Oyunlarda bazen 80 dereceyi geçmesi normal işlemcinin. Fakat sizin laptop biraz eski sayılır zaten. Artık çok zorlamamak daha iyi olabilir. Tabi ki bu kötü olur anlamına gelmiyor fakat garantiye almak daha iyi gibi.
Teşekkürler temizleyeceğim.

Gözlemlemedim demedim ki yazdım orada performansını zaten temizleyeceğim sadece bu denli bir düşüşü düzeltir mi diye sormaktı amacım.
Hocam zaten eğer daha öncesinde şimdikinden iyi performans veriyorsa temizliğinden şüphe etmeniz lazım 😅.
Monster'ların genel sorunu olduğunu biliyorum ama cidden bu kadar olmamalı. Laptop açılır açılmaz
Eğer laptopun sorunu olsaydı en başında belli ederdi onu demek istedim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı