Yeni bir bilgisayar almaya karar verdiğim 2016 yılı sonundan beridir bu konular ile oldukça ilgili hale geldim. Hiçbir markaya özel bir sevgi falan da beslemiyorum. Benim için F/P önemli, çünkü kısıtlı bütçeler ile yaşamaya devam ediyorum neticede.
Teknolojinin biraz da şans işi olduğuna, kimi markaların fiyatının hakkını vermediğine katılıyorum. Monster'ın diğer markalardan daha fazla sorunlu ürünü olduğu konusunda şüpheliyim. Başta burası olmak üzere birçok forumu, teknoloji sitesini çeşitli mecralardan takip ediyorum. Çok defa MSI üst seviye dizüstü bilgisayarlarının, yeni modeller de dahil olmak üzere testlerde işlemci ısısının 100 derecelere yaklaştığına şahit oldum. HP, ASUS, ACER gibi diğer büyük markaların ürünleri için yüzlerce benzer sorunlardan başlık açıldı.
Firmalara olan ürün iadelerinin büyük bölümü, sitemi işletim sistemi olmadan alıp, Windows yüklemesi ve sonrasındaki donanım sürücülerini yükleme sırasında yapılan yanlışlar veya eksiklikler yüzünden gerçekleştiğini gördüm. Kimi markaların ürünlerinde tasarımsal sıkıntılar da yaşanıyor belki ama bu çok az modelde ortaya çıkan şeyler. Yani sorunlarla doğal olarak uğraşmak istemeyen kullanıcı suçu satıcıda bulabiliyor.
Bir önemli konu da donanım. Tüketici olarak, donanım konusuna çok hakim olmayınca satıcıların ürünleri gereksiz parlatmasına kanabiliyoruz. Bunu hemen her marka yapıyor. Bir sisteme bakıyorsun ekran kartı ve işlemci olarak oynayamayacağın oyun yok gibi gözükürken, fiyatı uygun tutma adına SSD bile konmadığına şahit oluyorsun. Günümüz çok oyunculu, büyük haritalarda gelsin takılmalar. Bu düşük sistem RAM'i için de geçerli. 8 GB birçok oyun için son derece yetersiz kalmaya başladı epeydir.
Bunun dışında her şey yolunda gitse bile bazen firmaların ürettiği yazılımlar birbiri ile bir şekilde uyumsuz çalışabiliyor. Yaklaşık 2 sene boyunca İntel ve Nvidia grafik birimleri arasındaki sıkıntıdan kaynaklı anlık takılmalar ile boğuştu her markadan Optimus özellikli dizüstü kullanıcısı.
Ürünlerinin büyük bölümünü kendi üreten, uzun zamandır bu işin içinde olan markaların kimi konularda daha başarılı olması beklenebilir. Bu da fiyat olarak tüketiciye yansıyor bir şekilde.
Piyasada tüm markalar işini doğru yapmıyor pek tabii, teknoloji alanında gerçek uzmanların incelemelerini takip edersen o markalara hemen hiç yer vermediklerini görürsün. Bir markadan uzak duracak isek, bu onlar olmalı.