Monterey kurulumu sonrası disk UEFI görünmüyor

Rionide

Kilopat
Makaleler
3
Yer
Essex
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba, sorunum başlıkta belirttiğim gibidir. Laptop modelim MSI GV62 7RC ve Monterey 12.3 kurdum. Recep Bey'in rehberlerinde yaptığı işlemleri aynen yaptım. Kullandığım EFI burdadır. Modeller çok yakın olduğundan bir problem olacağını zannetmiyordum ki zaten kurulumdan sonra sistem normal görünüyor. Sadece USB'siz boot etme olayını yapamadım. BIOS'da Hard Disk ve USB Hard Disk seçenekleri var. Orada görmem gereken zannedersem UEFI SanDisk gibi bir şey olması gerekiyor. Diski UEFI nasıl yapabilirim? Sorun kullandığım EFI'den midir yoksa bilmediğim bir şey mi var?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bahsettiğiniz "Hard Disk" kısmına girin. "USB Hard Disk" kısmına bakmayın. Burada eğer EFI dosyasını doğru bir şekilde atabildiyseniz orada "UEFI OS" adlı veya "OpenCore" adlı bir seçenek görünmesi lazım. Eğer görünmüyor ise bu rehberi uygulayın.

Rehberde belirtilen kısımları aynen uyguladım, Hard Disk kısmında bir seçim ve ya sıralama da göremiyorum BIOS'ta. Sistemde takılı tek disk var onda da MacOS yüklü olduğundan Windows kısmından da ayarlamalar yapamıyorum.

Bu durumda sıkıntı EFI'de mi oluyor? Referans aldığım EFI Monterey 12.0.1 kurulumnda kullanılmış. Ben 12.3 kurdum problem buradan mı kaynaklanıyor?

Sorun USB'nin BIOS'da gözükmemesi değil mi? Yanlış anlamadıysam öyle. MacOS'u kurarken USB gözüküyor olması lazım o zaman, USB'nin içinden EFI'yi silip tekrar aynı EFI'yi atmayı deneyin. Böyle yapınca birisinde düzelmişti diye hatırlıyorum. USB'nin GPT olup olmadığını CMD'yi açıp diskpart üzerinden öğrenebilirsiniz.
1650726115866.png

Yanlış anlamışsınız hocam, sorun MacOS'un yüklü olduğu disk BIOS'da sadece Legacy kısmında görünüyor. UEFI yapamadım diski bundan dolayı USB olmadan Boot edemiyorum.
Sorun USB'nin BIOS'da gözükmemesi değil mi? Yanlış anlamadıysam öyle. MacOS'u kurarken USB gözüküyor olması lazım o zaman, USB'nin içinden EFI'yi silip tekrar aynı EFI'yi atmayı deneyin. Böyle yapınca birisinde düzelmişti diye hatırlıyorum. USB'nin GPT olup olmadığını CMD'yi açıp diskpart üzerinden öğrenebilirsiniz.
Eki Görüntüle 1368432

Hocam bu Windows gibi değil, macOS'i kurduğunuzda otomatik EFI bölümü oluşmaz. Ya kendiniz oluşturacaksınız ya da Windows EFI'sine ekleyeceksiniz. Diskin Legacy kısmında gözükmesinin sebebi diskte boot edilebilecek bir EFI bölümünün olmaması. Benim önerim 2. bir EFI bölümü oluşturmanız olacaktır, daha geçen Windows EFI'sine EasyUEFI ile eklediğimde Windows EFI'si zarar görüp Windows boot etmemişti. 2. bir EFI bölümü oluşturup OpenCore dosyalarını oraya atmak için şu yazıyı inceleyebilirsiniz.
İlk olarak Windows'da iken Disk Yönetimi'ne girin. Sonrasında diskinizden 500 MB bir bölüm ayırın.
Eki Görüntüle 1280649
Eki Görüntüle 1280652
Ayırdığınız bölümü biçimlendirmeyin, böyle kalsın.
Eki Görüntüle 1280675
Şimdi Disk Yönetimini kapatın. Komut İstemini yönetici olarak çalıştırın ve şu komutları girin.

diskpart
list disk
select disk x (x, sizin seçeceğiniz disk.)
Eki Görüntüle 1280684
Şimdi EFI bölümümüzü oluşturup o bölümü biçimlendirelim.
create part efi size=500
format fs=fat32 quick
Eki Görüntüle 1280696
Eki Görüntüle 1280697
Şimdi bu EFI bölümüne bir harf atayalım. Biz atamak için X harfini kullanacağız.

assign letter=X

Eki Görüntüle 1280705
Windows gezgininde böyle gözükmesi lazım bu işlemden sonra:
Eki Görüntüle 1280727
Şimdi exit yazıp diskpart'dan çıkalım ve EFI bölümümüze OpenCore dosyalarını transfer edelim. İlk olarak masaüstüne bir klasör açalım, klasör isminde boşluk olmasın (Örnek: ASD). Şimdi USB'nin içindeki EFI klasörünü bu klasörün içine kopyalayın. Klasör yolunu kopyalayın. Benim klasör yolum bu:
Eki Görüntüle 1280719
Şimdi komut istemine geri dönelim.
robocopy /MIR C:\Users\Enes\Desktop\ASD X:
Buradaki klasör yolu sizin yolunuz olacak, yanlışlıkla bunu kopyalamayın.
Eki Görüntüle 1280721
İşlemin bitmesini bekleyin. İşlem bittikten sonra dosyaların kopyalanıp kopyalanmadığını kontrol edelim.
X:
dir
dir EFI
Eki Görüntüle 1280728
Bu klasörleri görüyorsanız başarılı bir şekilde kopyalanmıştır. Şimdi bu EFI bölümünü yeniden gizleyelim.
diskpart
list disk
select disk x (X sizin diskiniz)
Eki Görüntüle 1280732
list part
sel part x (X burada sizin oluşturduğunuz 500 MB'lik EFI bölümü, karşısında System yazar)
remove
Eki Görüntüle 1280734
Eki Görüntüle 1280735
Artık Windows Gezgini'nde bu bölümün gözükmemesi lazım.
Eki Görüntüle 1280738
Şimdi komut istemini kapatalım, USB'yi çıkaralım, bilgisayarı da kapatalım ve BIOS'a girelim. BIOS'dan Boot sekmesine girip EFI Hard Drive olanı en üste alalım ve kaydedip çıkalım. Önünüze OpenCore ekranı gelmesi lazım. Artık USB'siz boot edebilirsiniz.

Windows yüklü değil, tek disk var onda da MacOS yüklü şuan. Mount dedikten sonra doğru EFI'yi zaten kopyaladım diske. Bu kısımlarda da hata yaptığımı düşünmüyorum. Bayağı bir araştırma da yaptım esasında ama işin içinden çıkamadım.

Windows yüklü değil, tek disk var onda da MacOS yüklü şuan. Mount dedikten sonra doğru EFI'yi zaten kopyaladım diske. Bu kısımlarda da hata yaptığımı düşünmüyorum. Bayağı bir araştırma da yaptım esasında ama işin içinden çıkamadım.
Direkt EFI klasörünü mü attınız yoksa EFI klasörünün içindeki OC ve BOOT'u mu? Eğer o bölüntü EFI olarak ayarlanmış ve direkt EFI klasörünü attıysanız gözükmesi lazım.

Benim de dikkatimi çekmişti aslında o konu EFI içinde bir EFI klasörü daha vardı sanırım. Ama dikkat etmiştim. Yeniden bir kontrol etmekte fayda var. Bakınayım.
Direkt EFI klasörünü mü attınız yoksa EFI klasörünün içindeki OC ve BOOT'u mu? Eğer o bölüntü EFI olarak ayarlanmış ve direkt EFI klasörünü attıysanız gözükmesi lazım.
Denedim, yine olmadı. Ne yaptıysam bulamadım çözümü. Rehberlerdeki gibi EFI'yi doğru kopyaladığıma eminim. Söylediğim versiyon farklılıkları buna neden olabilir mi? Kullandığım EFI 12.0.1 sürümünde kullanılmış, ben 12.3'ü kullandım.

Son düzenleme:
Denedim, yine olmadı. Ne yaptıysam bulamadım çözümü. Rehberlerdeki gibi EFI'yi doğru kopyaladığıma eminim. Söylediğim versiyon farklılıkları buna neden olabilir mi? Kullandığım EFI 12.0.1 sürümünde kullanılmış, ben 12.3'ü kullandım.
O etkilemez, BIOS'da gözükmesi lazım. BIOS'da BBS gibi bir ayar var mı? Ya da EFI bölümü seçme gibi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı