Motion blur açık iken oyun kastığında hisseder miyim?

İşletim sistemi
Windows 10
Yukarıda da yazıldığı gibi 30-40 FPS'lerde hissettirmiyor ki 30'dan sonra oyun akıcı olmaya başlar. Zaten çoğuna katılıyorum yorumların. Ancak 20-30 FPS aralığında oynuyorsan gözünü çok rahatsız eder.

Ben neden ise rahat oynayamıyorum 50-60 FPS daha iyi oluyor bana nedenini bilmiyorum. 30-40 FPS oyundan soğutuyor. Bunun çözümü ayarı var mı? Alıştım diye m i galiba. Yüksek FPS'e.
 
Ben neden ise rahat oynayamıyorum 50-60 FPS daha iyi oluyor bana nedenini bilmiyorum. 30-40 FPS oyundan soğutuyor. Bunun çözümü ayarı var mı? Alıştım diye m i galiba. Yüksek FPS'e.
Kabaca 50'den sonra kasma olmaz. Bundan dolayı çok normal. Dying Light 2 oynarken (oyunun optimizasyonu sağ olsun) bazı yerlerde 50 FPS'nin altına düşüyor. Neyse ki 60 Hz monitörüm olduğu için gözümü çok yormuyor. Gölge kalitesi gibi ayarları kısmak yardımcı olur. Tabi sisteminin ve oynadığın oyunun ne olduğuna göre de değişir.
 
Benim tecrübelerime göre, aynı FPS değerini almamıza rağmen her oyundaki hissedeceğimiz akıcılık hissiyatı farklı oluyor. Örneğin ETS2 oyununda 30 FPS gayet kasıyorken AAA oyunlarında daha yumuşak geliyor. 30-40 FPS aldığınız oyun CS:GO, Valorant tarzı bir oyunsa bu oyunları en azından 50-60 FPS ile oynamak gerekir ki insanlar çok daha yüksek FPS'ler ile oynuyorlar. Ancak bu bir AAA oyunu ise 30 FPS+ almak kurtarır. Yine de 40-45 FPS'in aşağısında oynamayı tercih etmezdim.

30-40 FPS arası alıyorsanız FPS'i RTSS vs. ile örneğin 35 FPS'e sabitleyebilirsiniz. Böylelikle ani FPS değişimlerinden kurtulabilirsiniz. 30-40 FPS arası oynamaktansa sabit 35 FPS oynamak daha iyidir. Motion blur ayarına gelince, performanstan ziyade görsel tercihle alakalı bir ayardır. Bazı kişiler bu ayarı açmayı severler. Bu ayarı açmak akıcılık hissiyatını arttırır ama devasa boyutlarda değil.
Eski PS4 ve Xbox One gibi konsollarda çoğu oyun 30FPS olmasına rağmen kasdığını hissetmememizin tek nedeni Motion blurdur.
Tek sebebin bu olduğunu düşünmüyorum. Oyunlar konsollara özel optimizasyon ediliyor her şeyden önce. Ayrıca konsollarda ekrana uzaktan baktığımız için kasmayı görmüyor olabiliriz. Bunun yanı sıra bugün Low Latency, Tripple Buffering, Pre-rendered Frames gibi ayarlar var. Buna benzer ayarlar kullanılıyor olabilir konsollarda.
 
Benim tecrübelerime göre, aynı FPS değerini almamıza rağmen her oyundaki hissedeceğimiz akıcılık hissiyatı farklı oluyor. Örneğin ETS 2 oyununda 30 FPS gayet kasıyorken AAA oyunlarında daha yumuşak geliyor. 30-40 FPS aldığınız oyun CS:GO, Valorant tarzı bir oyunsa bu oyunları en azından 50-60 FPS ile oynamak gerekir ki insanlar çok daha yüksek FPS'ler ile oynuyorlar. Ancak bu bir AAA oyunu ise 30 FPS+ almak kurtarır. Yine de 40-45 FPS'in aşağısında oynamayı tercih etmezdim.

30-40 FPS arası alıyorsanız FPS'i rtss vs. ile örneğin 35 FPS'e sabitleyebilirsiniz. Böylelikle ani FPS değişimlerinden kurtulabilirsiniz. 30-40 FPS arası oynamaktansa sabit 35 FPS oynamak daha iyidir. Motion blur ayarına gelince, performanstan ziyade görsel tercihle alakalı bir ayardır. Bazı kişiler bu ayarı açmayı severler. Bu ayarı açmak akıcılık hissiyatını arttırır ama devasa boyutlarda değil.

Tek sebebin bu olduğunu düşünmüyorum. Oyunlar konsollara özel optimizasyon ediliyor her şeyden önce. Ayrıca konsollarda ekrana uzaktan baktığımız için kasmayı görmüyor olabiliriz. Bunun yanı sıra bugün Low latency, tripple buffering, pre-rendered frames gibi ayarlar var. Buna benzer ayarlar kullanılıyor olabilir konsollarda.

AAA oyunları derken?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı