Motor kapağı içindeki sarı yağ nedir?

Mertinanc

Hectopat
Geçen hafta Hyundai Accent 1.3 LX aldım. Motor kapağının altında böyle bir yağlanma var ama yağ çubuğunda falan gözükmüyor ya da motorun görünen bir kısmında yok. Conta yanmış dedi arkadaş. Buharlaşmadan da yapabiliyormuş tam bilgim yok. Bilen ustalarım yardıme debilir mi? Hangi olasılıklar var?

IMG_7159.jpeg
IMG_7160.jpeg

Bu arada hararet göstergesi sabit 70 te duruyor sanırım bozuk aracın hararet yaptığını anlayamadım.

Geçen hafta Hyundai Accent 1.3 LX aldım. Motor kapağının altında böyle bir yağlanma var ama yağ çubuğunda falan gözükmüyor ya da motorun görünen bir kısmında yok. Conta yanmış dedi arkadaş. Buharlaşmadan da yapabiliyormuş tam bilgim yok. Bilen ustalarım yardıme debilir mi? Hangi olasılıklar var?

IMG_7159.jpeg
IMG_7160.jpeg

Bu arada hararet göstergesi sabit 70 te duruyor sanırım bozuk aracın hararet yaptığını anlayamadım.

Dosya Ekleri

• IMG_7162.jpeg
    IMG_7162.jpeg
    101,2 KB · Görüntüleme: 29
Son düzenleme:
Zaten bu çalışmıyor demektir. Aracın suyunda yağ var mı? Ona bir bakın. Bir hafta önce aldığınız için çekici düştü mü falan diye sormayacağım çünkü anlamazsınız. Aracın suyuna bir bakın yağ var mı diye yoksa bir conta yanık testi yapın hemen. Fakat bu görünene göre %80 conta yakmış o araba. Aracı alırken expertiz yaptırdınız mı?

Hızlıca yapıp bakabileceğiniz şeyler:
Radyatör kapağını açın, araba ısınana kadar bekleyin. Isındıktan sonra oradan suyu dışarıya atıyor mu atmıyor mu bir bakın.
Dediğim gibi acilen suyuna bakın yağ karışmış mı diye.
Bunların hepsinden geçerse yine bir conta yanık testi yapın. Yapması çok kolay zaten.

Bunları yaptıktan sonra bir daha bakalım.

Son düzenleme:

Eki Görüntüle 2406758Eki Görüntüle 2406762

Araba kısa mesafelerde kullanılmış gibi sürekli. Conta testi yapın sonra da uzun kilometre yapın mesela 3 kilometre değil de 15 kilometre deneyin. Dediğim kesin bir şey değil motordan motora değişiyor diye biliyorum Volkswagenlerde kronikti herhalde ama hyundaiyi bilmiyorum.

Bugun antifriz değişimi yaptırdım suyunda yağ falan görmedim ordaki çocuk abi hararet göstergesi 90 olması lazım dedi ve radyatörün havasını almamıslar falan dedi su koyarken işte havasını aldı. Sen yine bi baktır dedi ustaya sordum kalitesiz yağ olabilir içinde değiştir bi bak sonra dedi.

Araba kısa mesafelerde kullanılmış gibi sürekli. Conta testi yapın sonra da uzun kilometre yapın mesela 3 kilometre değil de 15 kilometre deneyin. Dediğim kesin bir şey değil motordan motora değişiyor diye biliyorum Volkswagenlerde kronikti herhalde ama hyundaiyi bilmiyorum.
Evet onuda gördüm internette. Günlük 20 km yapıyorum ortalama.

Expere götürmedim sadece usta baktı motorda sıkıntı yok demişti. Antifriz koyarken araba çalışıyodu ve radyatör kapağı açıktı gazda verdik antifrizi dışarı atmadı.

Bugun antifriz değişimi yaptırdım suyunda yağ falan görmedim ordaki çocuk abi hararet göstergesi 90 olması lazım dedi ve radyatörün havasını almamıslar falan dedi su koyarken işte havasını aldı. Sen yine bi baktır dedi ustaya sordum kalitesiz yağ olabilir içinde değiştir bi bak sonra dedi.

Evet onuda gördüm internette. Günlük 20 km yapıyorum ortalama.

Expere götürmedim sadece usta baktı motorda sıkıntı yok demişti. Antifriz koyarken araba çalışıyodu ve radyatör kapağı açıktı gazda verdik antifrizi dışarı atmadı.
Şu sıra ustaya araç falan vermemek gerek. Biz de araç aldık ekspertize baktırdık çünkü ekspertiz motor hakkında herşeyi önüne koyuyor. Turboda şu var motorda şu var kayışlar güzel diye raporluyorlar.

Benim bildiğim normal bir durum. Bazı yerlerde yağın buharlaşmasından oluyor demişler. Su eksiltmiyorsa bir sıkıntı yoktur.

Zaten bu çalışmıyor demektir. Aracın suyunda yağ var mı? Ona bir bakın. Bir hafta önce aldığınız için çekici düştü mü falan diye sormayacağım çünkü anlamazsınız. Aracın suyuna bir bakın yağ var mı diye yoksa bir conta yanık testi yapın hemen. Fakat bu görünene göre %80 conta yakmış o araba. Aracı alırken expertiz yaptırdınız mı?

Hızlıca yapıp bakabileceğiniz şeyler:
Radyatör kapağını açın, araba ısınana kadar bekleyin. Isındıktan sonra oradan suyu dışarıya atıyor mu atmıyor mu bir bakın.
Dediğim gibi acilen suyuna bakın yağ karışmış mı diye.
Bunların hepsinden geçerse yine bir conta yanık testi yapın. Yapması çok kolay zaten.

Bunları yaptıktan sonra bir daha bakalım.
Şimdi arabaya yeni bindim hararet 0 da çalışıyo sanırım yolda tekrar kontrol edeceğim.

Son durum bu 10 km yol geldim ortalama 50 60 kmhızla

Dosya Ekleri

• IMG_7169.jpeg
    IMG_7169.jpeg
    79,5 KB · Görüntüleme: 23
Son durum bu 10 km yol geldim ortalama 50 60 kmhızla
Bu arabanın hararet müşürü bozuk. 10 KM yolda 40 kere 90 dereceye gelmesi gerekiyordu.
Antifriz koyarken araba çalışıyodu ve radyatör kapağı açıktı gazda verdik antifrizi dışarı atmadı.
Conta yanık ihtimalleri azalıyor.

Aracın kaloriferi sıcak üflüyor mu? Ayrıca araçta su eksiltme var mı?

Evet sıcak üflüyor kalorifer. 80 derecelerde normal değil mi? Yavaş yavaş yükseldi gösterge ortalama 10 20 dk da.
Bu aracın hararet müşürü %99 bozuk. Daha sonra evet araç kısa mesafelerde kullanılınca da böyle bir sorun oluşuyor. Fakat bu sorun benim açıkçası gördüğüm bir sorun değil. Ben de duydum ama başıma gelmedi.
Bu aracın öncelikle yağ bakımı geçmiş olabilir. Yağ bakımı en son ne zaman yapıldı? Su eksiltme var mı? Bunlarda da problem yoksa bir şey diyemeyeceğim. O kadar usta da görmüş sonuçta.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı