Motorda vites küçültme nasıl olmalı ?

mrVOIDexclux

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX3060 Laptop GPU Ryzen 7 6800H 512GB 16GB Ddr5 Ram
Meslek
Öğrenci
Yeni bir 250SR aldım şuan rodaj sürecinde. Biraz acemiyim, kafamda şuan 2 soru var. Birincisi mesela 5 vitesle giderken ışığa geliyorum debriyajla durup sonrasında mı vitesi 5'ten 1'e düşüreyim? Yoksa yavaş yavaş debriyajı sonda kullanarak mı yavaşlıyım? İkincisi motor vites 1'de stop edilir mi? Yani illaki boş konumda mı stop etmek gerek?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende frenle başlıyorum sonra debriyajla birlikte devam edip ışıklarda zaman varsa durana kadar 1e düşüyorum, zaman yoksa durduktan sonra 1e alıyorum.
1.viteste stop edebilirsin.

İstediğin zaman stop edebilirsin. Her ne kadar kaydırmalı debriyaj olsa da yüksek hızlarda hemen düşük vitese geçersen zamanla şanzıman rulmanları aşınır. Devir ve hıza göre küçült.
Durarken debriyaja basarsan yavaşlaman zorlaşır. Gaz kapatınca motor kompresörü zaten devreye girecek hızın düştükçe kademeli küçültmek en iyisi. Rodajda olduğun için ve acemi isen devir vites uyumuna alışman lazım biraz o kadar.

Yeni bir 250SR aldım şuan rodaj sürecinde. Biraz acemiyim, kafamda şuan 2 soru var. Birincisi mesela 5 vitesle giderken ışığa geliyorum debriyajla durup sonrasında mı vitesi 5'ten 1'e düşüreyim? Yoksa yavaş yavaş debriyajı sonda kullanarak mı yavaşlıyım? İkincisi motor vites 1'de stop edilir mi? Yani illaki boş konumda mı stop etmek gerek?
1. soruna iki cevabım var.

1. cevabım: Vites, yavaşlamak için değildir. Fren yavaşlamak içindir. Vitesle yavaşlamak hem daha maaliyetlidir hem de alışkanlık yaparsa güvenlik tehlikesi oluşturur. Sürekli motoru kompressöre sokarsınız. Bu alışkanlıktan vazgeçmenizi öneririm.

2. cevabım: Debriyaja basıp son anda da durabilirsiniz, frene basarkan yavaş yavaş vites de düşürebilirsiniz. Vites değiştirmeyi son ana bırakıp, motor stop etmeden debriyaja basıp tek seferde 6'dan 1'e de inebilirsiniz. Buna blok vites yapmak denir. Ben akan trafikte genellikle blok vites yaparım, sürekli vites değiştirmem duracakken.

2. soru: Zaten motor viteste stop edilir. Boşta bırakılmaz. Viteste stop etmeyi de alışkanlık haline getirmenizi öneririm.

1. soruna iki cevabım var.

1. cevabım: Vites, yavaşlamak için değildir. Fren yavaşlamak içindir. Vitesle yavaşlamak hem daha maaliyetlidir hem de alışkanlık yaparsa güvenlik tehlikesi oluşturur. Sürekli motoru kompressöre sokarsınız. Bu alışkanlıktan vazgeçmenizi öneririm.

2. cevabım: Debriyaja basıp son anda da durabilirsiniz, frene basarkan yavaş yavaş vites de düşürebilirsiniz. Vites değiştirmeyi son ana bırakıp, motor stop etmeden debriyaja basıp tek seferde 6'dan 1'e de inebilirsiniz. Buna blok vites yapmak denir. Ben akan trafikte genellikle blok vites yaparım, sürekli vites değiştirmem duracakken.

2. soru: Zaten motor viteste stop edilir. Boşta bırakılmaz. Viteste stop etmeyi de alışkanlık haline getirmenizi öneririm.
Yani günün sonunda bana motoru viteste bırakmamı söylüyorsunuz değil mi yanlış anlamadıysam?

Yani günün sonunda bana motoru viteste bırakmamı söylüyorsunuz değil mi yanlış anlamadıysam.
2. Sorunun cevabında

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı