Mouse scroll sorunlarına encoder ile çözüm

Khan24

Kilopat
Elimde bir adet Logitech G PRO ve bir adet Omen photon Wireless mouse mevcut. Bu mouselarda scroll (kaydırma) kısmında sorun var. Encoder alacağım ama daha önce bu işlemi yapmadığım için bilen biri yardımcı olabilir mi? Hangi ürünü almalıyım, önerdiğiniz bir switch veya encoder modeli var mı? Türkiye'de ürün bulamadım; bu yüzden AliExpress'ten ürünlerin linklerini buldum.
Neyi almayı planlıyorum:

• Hotswap PCB – ttc Gold encoder ve ttc Gold switch.
  • Sadece ttc Gold switch.
  • Omen photon için gerekenin Encoder'ın sağda olması, bu yüzden ttc Gold versiyonunu bulamadım.

Elimde bir adet Logitech G PRO ve bir adet Omen photon Wireless mouse mevcut. Bu mouselarda scroll (kaydırma) kısmında sorun var. Encoder alacağım ama daha önce bu işlemi yapmadığım için bilen biri yardımcı olabilir mi? Hangi ürünü almalıyım, önerdiğiniz bir switch veya encoder modeli var mı? Türkiye'de ürün bulamadım; bu yüzden AliExpress'ten ürünlerin linklerini buldum.
Neyi almayı planlıyorum:

• Hotswap PCB – ttc Gold encoder ve ttc Gold switch.
  • Sadece ttc Gold switch.
  • Omen photon için gerekenin Encoder'ın sağda olması, bu yüzden ttc Gold versiyonunu bulamadım.
G pro'da 8 mm yüksekliğinde encoder var deniyor. Hot swap veya direkt encoder'i almak size kalmış. Encoder'i pcb'ye zarar vermeden çıkarabilirim derseniz sadece encoder alın.
Gold encoder'ler hakkında bilgiler:
İlgili gold encoder'lerin toz geçirmez olanı içine gres sürünce epey yumuşak oluyor ancak normal gold encoder'e gres sürmek işe yaramadı. Epey ağır hareket ediyor, gürültülü. Ancak oyunlarda filan kolayca hareket etmesini istemeyenler adımları hissedilir bu gold encoder'leri seviyor.
Huano mavi toz geçirmez encoder:
Benim sevdiğim bu ama 8 mm olanı yok. 9 mm'yi kesip biçip uydururum derseniz bilemem. Yumuşak hareket eden, adımları az hissedilir, gürültüsüz bir encoder.
TTC yeşil encoder:
Gold gibi zor hareket eden bir encoder değil ancak yine huano'dan sert. Orta ağırlıkta bir encoder diyebilirim. Bunu mouse'a takıp denemedim, mouse'a takana kadar gold'lar da o kadar gürültülü değillerdi.

Omen mouse için sağda olması gereken encoder'i anlayamadım. Bir fotoğraf iyi olurdu. Belki de sadece encoder'i döndürmek yeterlidir.
Bu arada sadece encoder'leri söküp temizleyip yağlayıp metal tınakları iyice sıkmak da bazen çözüm olabiliyor.
Ayrıca encoder sorunu deyip switch'lere de girdiniz, sorun sadece kaydırma hareketinde ise switch'lerle işiniz yok.

Mouse encoder boyutunu ölçmeyi anlamak için bir resim:

Dosya Ekleri

• Mouse encoder sizeee.jpg
    Mouse encoder sizeee.jpg
    25,3 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
G PRO'da 8 mm yüksekliğinde encoder var deniyor. Hot swap veya direkt Encoder'i almak size kalmış. Encoder'i PCB'ye zarar vermeden çıkarabilirim derseniz sadece encoder alın.
Gold Encoder'ler hakkında bilgiler:
İlgili Gold Encoder'lerin toz geçirmez olanı içine gres sürünce epey yumuşak oluyor ancak normal Gold Encoder'e gres sürmek işe yaramadı. Epey ağır hareket ediyor, gürültülü. Ancak oyunlarda filan kolayca hareket etmesini istemeyenler adımları hissedilir bu Gold Encoder'leri seviyor.
Huano mavi toz geçirmez encoder:
Benim sevdiğim bu ama 8 mm olanı yok. 9 Mm'yi kesip biçip uydururum derseniz bilemem. Yumuşak hareket eden, adımları az hissedilir, gürültüsüz bir encoder.
Ttc yeşil encoder:
Gold gibi zor hareket eden bir encoder değil ancak yine Huano'dan sert. Orta ağırlıkta bir encoder diyebilirim. Bunu fareye takıp denemedim, fareye takana kadar Gold'lar da o kadar gürültülü değillerdi.

Omen mouse için sağda olması gereken Encoder'i anlayamadım. Bir fotoğraf iyi olurdu. Belki de sadece Encoder'i döndürmek yeterlidir.
Bu arada sadece Encoder'leri söküp temizleyip yağlayıp metal tınakları iyice sıkmak da bazen çözüm olabiliyor.
Ayrıca encoder sorunu deyip Switch'lere de girdiniz, sorun sadece kaydırma hareketinde ise Switch'lerle işiniz yok.

Mouse encoder boyutunu ölçmeyi anlamak için bir resim:

Detaylı cevabınız için çok teşekkürler. Linkler ve görsellerim çalışmıyor sanırım normalde eklemiştim. Omen'deki sağ tarafta olması gerek dememin sebebi görselde mevcut. Encoderin metal yüzeyi sağ tarafta kalıyor. Piyasadakilerin çoğu sola göre üretilmiş. Biri sağ sol dikkaf edip alın yazmış. Aşağı yukarı yön farkı olur zannettim bende.
Logitech'te ise hazır PCB kit tercih etmeyi planlamamın sebebi lehimdeyken mouse a zarar verebilme ihtimalim olması. Elimdeki tek hafif mouse bu. Omen ve G903 Lightspeed ağır olanlar.

Omen mousedaki encodar kablolu bağlantılı. Lehim gerektirmiyor.

Logitech'de PCB kit alırsam çok fazla ses çıkartmayacak bir switch tercih etmek istiyorum. Ultra sessiz olan bir şeye gerek yok şu anki gibi olsa bile iyi. Çoğu daha sesli diyorlar. Sizce hangisi olmalı? Linkler çalışıyor mu göremedim telefondayım şu anda tıkladım açılmadı.

Dosya Ekleri

• 6EF75471-B7ED-4A1E-9FDD-4DED70C1E14F.jpeg
    6EF75471-B7ED-4A1E-9FDD-4DED70C1E14F.jpeg
    182,3 KB · Görüntüleme: 22
Detaylı cevabınız için çok teşekkürler. Linkler ve görsellerim çalışmıyor sanırım normalde eklemiştim. Omen'deki sağ tarafta olması gerek dememin sebebi görselde mevcut. Encoderin metal yüzeyi sağ tarafta kalıyor. Piyasadakilerin çoğu sola göre üretilmiş. Biri sağ sol dikkaf edip alın yazmış. Aşağı yukarı yön farkı olur zannettim bende.
Logitech'te ise hazır PCB kit tercih etmeyi planlamamın sebebi lehimdeyken mouse a zarar verebilme ihtimalim olması. Elimdeki tek hafif mouse bu. Omen ve G903 Lightspeed ağır olanlar.

Omen mousedaki encodar kablolu bağlantılı. Lehim gerektirmiyor.

Logitech'de PCB kit alırsam çok fazla ses çıkartmayacak bir switch tercih etmek istiyorum. Ultra sessiz olan bir şeye gerek yok şu anki gibi olsa bile iyi. Çoğu daha sesli diyorlar. Sizce hangisi olmalı? Linkler çalışıyor mu göremedim telefondayım şu anda tıkladım açılmadı.
Rica ederim. Omen'inki hiç görmediğim bir encoder'di ama sanırım sağ olanı da var. Sanırsam lehim gerekecek. Şaseye lehimlenmiş 4. bir kablo var, lazım değilse bilmiyorum.
Sağ şeyli encoder
Linkleriniz hala görünmüyor. Ancak kendi switch'leriniz sağlamsa onları yeni alacağınız pcb kitteki switch'lerle değiştirebilirsiniz, bence o çok tehlikeli değil. PCB kitlere baktım da hiç bildiğim switch'lere rastlamadım. Bence switch'li almasanız da olur. Şurada belki ilgili switch'lerden birinin sesi vardır, isterseniz bakın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Rica ederim. Omen'inki hiç görmediğim bir encoder'di ama sanırım sağ olanı da var. Sanırsam lehim gerekecek. Şaseye lehimlenmiş 4. bir kablo var, lazım değilse bilmiyorum.
Sağ şeyli encoder
Linkleriniz hala görünmüyor. Ancak kendi switch'leriniz sağlamsa onları yeni alacağınız pcb kitteki switch'lerle değiştirebilirsiniz, bence o çok tehlikeli değil. PCB kitlere baktım da hiç bildiğim switch'lere rastlamadım. Bence switch'li almasanız da olur. Şurada belki ilgili switch'lerden birinin sesi vardır, isterseniz bakın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Benim bulduğum bu. Siz demeden önce hiç fark etmemiştim 4. Kabloyu 😅 o ne için acaba normalde gördüklerim hep 3 kablolu. Fotoğrafta gösterdiğim benim Omen mouse dan çıkan kablo. Lehim gerektirmiyor, soketli.

HotSwap Pcb Kit bulduğum kitde bu. Ttc gol encoder ve switch olanı önermişler yorumlarda ama ses konusunda çok bulamadım birşey.

Ttc gold encoder sadece encoder alırsamda bundan 8mm olanı alacaktım. Türkiye'den alabileceğim bir yer biliyor musunuz? Çin'den alırım ama kargosu vergisi derken çok pahalı oluyor.

Dosya Ekleri

• IMG_2511.jpeg
    IMG_2511.jpeg
    210,2 KB · Görüntüleme: 17
Benim bulduğum bu. Siz demeden önce hiç fark etmemiştim 4. Kabloyu 😅 o ne için acaba normalde gördüklerim hep 3 kablolu. Fotoğrafta gösterdiğim benim Omen mouse dan çıkan kablo. Lehim gerektirmiyor, soketli.

HotSwap Pcb Kit bulduğum kitde bu. Ttc gol encoder ve switch olanı önermişler yorumlarda ama ses konusunda çok bulamadım birşey.

Ttc gold encoder sadece encoder alırsamda bundan 8mm olanı alacaktım. Türkiye'den alabileceğim bir yer biliyor musunuz? Çin'den alırım ama kargosu vergisi derken çok pahalı oluyor.

Omen encoder'i hakkında bilgim yok. O 4. kablo gerekliyse yeni aldığınız encoder'e orijinal 4 kablolu soketinizi lehimlemeniz gerekecek. Ses konusuna bir şey diyemem ve Türkiye'de satılan tek encoder sanırsam 11 mm olan bu:

Fiyatı az olsun derseniz direkt encoder almanız lazım. Yok mu yapabilecek bir yetenek ya da elektrikçi :) ?

Omen encoder'i hakkında bilgim yok. O 4. kablo gerekliyse yeni aldığınız encoder'e orijinal 4 kablolu soketinizi lehimlemeniz gerekecek. Ses konusuna bir şey diyemem ve Türkiye'de satılan tek encoder sanırsam 11 mm olan bu:

Fiyatı az olsun derseniz direkt encoder almanız lazım. Yok mu yapabilecek bir yetenek ya da elektrikçi :) ?
Lehim konusunda bir sıkıntım yok yapmasına yaparım ama 200-300TL için riske girmek istemedim açıkcası. Birde hot swap pcb olması ileri süreç için daha iyi olur diye düşünmüştüm. Sol el kullandığım için mouse seçeneklerim kısıtlı. Bozmak istemedim açıkcası elimdekini.

Lehim konusunda bir sıkıntım yok yapmasına yaparım ama 200-300TL için riske girmek istemedim açıkcası. Birde hot swap pcb olması ileri süreç için daha iyi olur diye düşünmüştüm. Sol el kullandığım için mouse seçeneklerim kısıtlı. Bozmak istemedim açıkcası elimdekini.
Mesele yetenek de değil aslında çok alet gerekiyor ve sizde var mıdır bilmiyorum. Encoder'i yan keskiyle kesmeden çıkarmayı başaramadım ki kablo kestiğim iri yan keskiyle de çok zor oldu, bu işin yan keskisi de ayrı. Bence g pro'da encoder temizliğini deneyin, belki de ufak bir toz parçası bozmuştur :). Solak olmanın daha zeki yapmış olmasını umuyorum, aksi takdirde sıkıntılı iş.

Mesele yetenek de değil aslında çok alet gerekiyor ve sizde var mıdır bilmiyorum. Encoder'i yan keskiyle kesmeden çıkarmayı başaramadım ki kablo kestiğim iri yan keskiyle de çok zor oldu, bu işin yan keskisi de ayrı. Bence g pro'da encoder temizliğini deneyin, belki de ufak bir toz parçası bozmuştur :). Solak olmanın daha zeki yapmış olmasını umuyorum, aksi takdirde sıkıntılı iş.
Lehim yapacak yetenek var ekipmanımda var. Ama dediğim gibi hot swap pcb cezbetti beni. Yoksa normalde kendime özel mouse tasarlayıp üretecem az kaldı 😂 solaklara göre mouse hiç yok piyasada. Zaten tasarım mühendisiyim bir tane çizip üreticem yazıcıdan artık 😂 eskiden ne güzel naga, deathadder filan vardı solaklara göre.

Ben sadece encoder olanı alayım şuanki switchlerinde sıkıntı yok zaten.

Dediğiniz gibi içini açıp temizledim ona rağmen sıkıntı devam ediyor. Hava tabancasıyla vs temizledim baya ufavık bir toz tanesi bile kalmadı ama arasıra ters yönde çalışıyor

Lehim yapacak yetenek var ekipmanımda var. Ama dediğim gibi hot swap pcb cezbetti beni. Yoksa normalde kendime özel mouse tasarlayıp üretecem az kaldı 😂 solaklara göre mouse hiç yok piyasada. Zaten tasarım mühendisiyim bir tane çizip üreticem yazıcıdan artık 😂 eskiden ne güzel naga, deathadder filan vardı solaklara göre.

Ben sadece encoder olanı alayım şuanki switchlerinde sıkıntı yok zaten.

Dediğiniz gibi içini açıp temizledim ona rağmen sıkıntı devam ediyor. Hava tabancasıyla vs temizledim baya ufavık bir toz tanesi bile kalmadı ama arasıra ters yönde çalışıyor
Pardon mühendis bey, bilemedim :(. Ben de becerikli ve bir mühendis olsaydım küçük ve bol tuşlu bir mouse yapmak isterdim ama olamadım. Sadece encoder alacaksanız TTC gold olan baya ağır çalışıyor onu söyleyeyim. Katur kutur ses yapar ve uzun kullanımda insanı yorabilir. TTC yeşil fena değil, TTC kırmızı benim mouse'a göre olmadığı için deneyemedim. Şu listeye isterseniz bakın:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı