MPRT, HDCR, ve HDR nedir?

holylight1

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, MSI MAG artymis 273CQR-QD model bir monitöre sahibim. 2K 165Hz monitör. Ben ayarlar bölümünü pek kurcalamıyordum genel olarak en iyi görüntüyü verecek ayarları yaptım ve o şekilde bıraktım, ama bazı monitör incelemelerini izlerken MPRT GtG şeklinde açıklamalar var. Buna istinaden ayarları biraz kurcaladım. MPRT kapalı idi açtım, açınca tüm görüntü bozuldu (ekran parlaklıgı kısıldı vs. anlamında kendi ayarlarım bozuldu) ve MPRT açınca HDCR açamıyorum ve HDR açınca yine MPRT açamıyorum 400 HDR destekliyor ve HDR açınca monitör sanki her anlamda parlaklıgı fullüyor gibi flash bombası yemişim gibi oluyor.

Bu ayarların hangisi dogru ve iyi, neyi ne şekilde kullanmalıyım? Ve bu sahip oldugum monitör hakkında hiçbir bilgim yok, bilgisi olan varsa monitör iyi mi kötü mü belirtirse çok sevinirim.

5 Mayıs 2023 Monitörün alınma zamanı, ben bu monitörü alırken piyasada pek 144Hz 2K monitör yoktu, bu da teknoloji olarak ve kalite olarak hoşuma gittigi için bunu aldım. Hala günümüzde pek 2K ve 144+Hz monitörler pek mevcut degil fiyat olarak (9k ya almıştım) teşekkürler ilginize.

MPRT, hareket eden görsellerin ekranda kalma süresini belirtir. MPRT ne kadar düşükse hareket bulanıklığı o kadar az yaşanır.

GtG ise griden griye, yani ekranda piksellerin renk değiştirmesi için gereken süreyi belirtir. Bu da görüntülerin ne kadar hızlı ekrana yansıyacağını gösterir. MPRT ise GtG aynı şeyler değil, değerleri de farklı olabilir.

Çok çok hızlı geçişlerin olduğu sahneler ekrana gelmeyecekse MPRT modunu açmanın pek önemi yok bana göre. Diğer özellikler daha avantajlı, özellikle HDR. Kalibrasyon yapmadıysan HDR aşırı parlak veya sönük görünebilir. Ayrıca Windows ve ekran kartı ayarlarını da HDR'a uyumlu olacak şekilde kontrol etmeyi unutma.

MPRT, hareket eden görsellerin ekranda kalma süresini belirtir. MPRT ne kadar düşükse hareket bulanıklığı o kadar az yaşanır.

GtG ise griden griye, yani ekranda piksellerin renk değiştirmesi için gereken süreyi belirtir. Bu da görüntülerin ne kadar hızlı ekrana yansıyacağını gösterir. MPRT ise GtG aynı şeyler değil, değerleri de farklı olabilir.

Çok çok hızlı geçişlerin olduğu sahneler ekrana gelmeyecekse MPRT modunu açmanın pek önemi yok bana göre. Diğer özellikler daha avantajlı, özellikle HDR. Kalibrasyon yapmadıysan HDR aşırı parlak veya sönük görünebilir. Ayrıca Windows ve ekran kartı ayarlarını da HDR'a uyumlu olacak şekilde kontrol etmeyi unutma.
Windows dedigin nedir tam bilmiyorum ama windows 11 basic kullanıyorum + olarak ekran kartım 4060 ti HDR konusunda sıkıntı yaşayacagımı sanmıyorum ama MPRT HDR Vs ne açmalıyım bilemedim ve evet HDR inanılmaz parlak dedigin gibi

Technopat Haberler

Geri
Yukarı