MSI Anakart 3. ve 4. RAM Slotları Çalışmıyor

Arladaslar ben anlatamiyorum sanirim. Ne olursa olsun 3. ve 4. slotlara takinca sistem acilmiyor. Elimde cift RAM var. 1-3 takinca sistem acilmiyor. 2-4 takinca sistem acilmiyor. 1-2 takinca aciliyor. 3-4 takinca acilmiyor. Sadece 1 takinca veya sadece 2 takinca aciliyor. Sadece 3 veya sadece 4 takinca acilmiyor.

Ek olarak her sey guncel. Bu anakartta 1-3 ve 2-4 farki yok ikisi de cift kanal calisiyor. Anakart iki sekilde de takabilirsin diyor.

Benim kafama takilan neden 2 isik birden yaniyor? Bu sorun evde manuel olarak cozulebilir mi?

Son yazdığın daha açıklayıcı oldu durum biraz farklı.

Öncelikle her ihtimale karşı işlemci pinlerini kontrol et. Sebebi temas etmeyen pin veya pinler olabilir. Memtest ile belleklerini tek tek mutlaka test et bu iş hiç belli olmaz.

Ayrıca daha önceden RAM'ler hangi slotlara takılıydı da şimdi asıl takılması gereken 2. ve 4. slotta çalışmıyor?

Son yazdığın daha açıklayıcı oldu durum biraz farklı.

Öncelikle her ihtimale karşı işlemci pinlerini kontrol et. Sebebi temas etmeyen pin veya pinler olabilir. Memtest ile belleklerini tek tek mutlaka test et bu iş hiç belli olmaz.

Ayrıca daha önceden RAM'ler hangi slotlara takılıydı?
Eski anakartımda 2-4 slotlarına takılıydı. Elimde termal macun olmadığı için sökmedim işlemciyi. Anakartın garantisi olmadığı için garantiye gönderemem. Slotlar bozuk ise kendi çapımızda tamir etmek veya dışarıda tamir ettirmek mümkün mü? Bozuk olmaları benim için çok problem değil. Çift kanal yerine tek kanal kullanmış oluyorum sorun değil ama merak ettim. Bazı yerlerde RAM problemi olunca sadece RAM ışığının yandığını gördüm. Ben de ise 3-4 takınca hem RAM hem CPU yanıyor.

Bu sorun sadece deneye deneye çözüme kavuşur.

Bellek slotunun arızalı olma ihtimali düşük lakin söz konusu ise tamir edilebilir. Mutlaka RAM'lerinizi ayrı ayrı Memtest ile test edin. CMOS sıfırlamayı deneyin.

Ek olarak bunları uzay montaja geçip denemenizi öneririm. Sıkıntının nereden kaynaklandığı hiç belli olmuyor.

Bu sorun sadece deneye deneye çözüme kavuşur.

Bellek slotunun arızalı olma ihtimali düşük lakin söz konusu ise tamir edilebilir. Mutlaka RAM'lerinizi ayrı ayrı Memtest ile test edin. CMOS sıfırlamayı deneyin.

Ek olarak bunları uzay montaja geçip denemenizi öneririm. Sıkıntının nereden kaynaklandığı hiç belli olmuyor.
Acaba yamuk pin var mı diye bir fotoğraflarını çektim. Tam anlayamadım ama 1 adet şüpheli pin var. Acaba bu pinin görevi nedir nasıl öğrenebiliriz?
6cb24909-c4bc-4ad9-b9cb-e1eb891cd9d1.jpg

9f95914b-e9e6-420d-aac6-f50d0aa159ab.jpg 42361450-c1e0-4617-868c-cffc466a8d42.jpg

Şu an 1-2 slotlara takılı açtım sistemi. 2-3 ve 2-4 olarak denediğim açılmadı. CMOS sıfırlama ve Memtest deneyeceğim.

CMOS sıfırlamak için anakart üzerinde bulunun BİOS pili olarak bildiğim pili çıkarıp 5-10 saniye bekledikten sonra takmak yeterli mi?

Memtest çalışmıyor. Sosyaldeki rehbere göre USB belleğe yazdım. F11 ile boot menüsüne girip belleği seçtiğimde şöyle bir ekran ile karşılaşıyorum;
4f092477-593b-4b4e-ba4d-293ef39b16bb.jpg

Acaba yamuk pin var mı diye bir fotoğraflarını çektim. Tam anlayamadım ama 1 adet şüpheli pin var. Acaba bu pinin görevi nedir nasıl öğrenebiliriz?
VCC AXG güç pini. Yaşadığınız sıkıntı ile alakalı olabilecek bir pin sayılır. Lakin bu pinin işlemcinin içerisindeki kuzey köprüsüne güç verip vermediğini öğrenmek için mikro işlemcinin elektronik şemasını edinmemiz gerekiyor buda imkansız.

Ayrıca pinde anormal bir yamukluk göremedim. Onu hafif şekilde içe doğru iğne ile düzeltirseniz diğer pinlerin aralık mesafesine göre ayarlayabilirsiniz.

Şu an 1-2 slotlara takılı açtım sistemi. 2-3 ve 2-4 olarak denediğim açılmadı.
Gerçekten çok enterasan bir durum. Belleklerinizden şüpheliyim. Mutlaka farklı bir kit bellek ile denenmeli.

CMOS sıfırlamak için anakart üzerinde bulunun BIOS pili olarak bildiğim pili çıkarıp 5-10 saniye bekledikten sonra takmak yeterli mi?
5-10 saniyede statik güç kapasitörleri terk etmeyeceği için güç tuşuna 30 saniye basmanız işlem için yeterlidir.

Memtest çalışmıyor. Sosyaldeki rehbere göre USB belleğe yazdım. F11 ile boot menüsüne girip belleği seçtiğimde şöyle bir ekran ile karşılaşıyorum
Fast Boot'u ve Secure Boot'u kapatıp deneyin. Ayrıca CSM bir bellek hazırladıysanız BIOS'u UEFI moddan çıkarın.

CMOS resetledim. Dediğiniz ayarlar zaten kapalı imiş. Memtest yapamıyorum.
Mutlaka gözden kaçırdığınız bir ayar vardır. Rufus ile yazdırırken disk bölüm düzenini MBR olarak ve dosya sistemini NTFS olarak ayarladığınızdan emin olun. Ayırma birimi boyutu varsayılan olarak işaretli olsun.

Bunları ayarladıktan sonra BIOS'dan boot mode select ayarını sadece Legacy olarak ayarlayın. MSI Fast Boot'uda devre dışı bırakmayı unutmayın.

Mutlaka gözden kaçırdığınız bir ayar vardır. Rufus ile yazdırırken disk bölüm düzenini MBR olarak ve dosya sistemini NTFS olarak ayarladığınızdan emin olun. Ayırma birimi boyutu varsayılan olarak işaretli olsun.

Bunları ayarladıktan sonra BIOS'dan boot mode select ayarını sadece Legacy olarak ayarlayın. MSI Fast Boot'uda devre dışı bırakmayı unutmayın.
Rufus ile yazdırmamıştım ben. Memtest86+ USB otomatik yazıcı vardı onun ile kurmuştum. BIOS ayarlarında UEFİ+LEGACY sadece LEGACY seçeneği yok.
FastBoot veya MSI FastBoot kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı