Çözüldü MSI B550 Tomahawk BIOS ekranı gelmiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

talihligen

Hectopat
RAM
Corsair 8+8 Gb Ram
SSD veya HDD modeli
500 GB NVMe M.2
Ekran kartı
Sapphire RX580
Anakart
MSI B550 Tomahawk
İşlemci
Ryzen 5 5600
Merhaba,

3 gündür başımdan geçenleri yazayım. Biraz uzun . Umarım yardımcı olabilirsiniz. Sanırım oruçlu olmanın etkisiylede yanlış kararlar vermiş te olabilirm tüm yaşadıklarımı anlatıyorum ki belki de yaşadığım sorun yüzünden donanıma zarar vermiş olabilirim.

Sistem:
Gigabyte B450 S2H.
Ryzen 3 2200G APU.
Sapphire 8 GB RX580.
8+8 GB 3200MHz RAM.
500 GB NVMe M.2
1 TB Seagate.

Sistem APU ile sorunsuz kullanırken biraz parçaları yenileyeyim dedim. Önce uygun bir tane Sapphire RX580 aldım. FurMark testlerini filan yaptım ekran kartında sorun yoktu. Sadece Sapphire yazısında ki RGB ışıkları yanmıyordu. Bende sorun etmedim. Yüksek ihtimal mining kartı olduğu için BIOS ile oynanmıştır diye düşündüm. Sistem sorunsuz çalışıyordu. Hatta FIFA 23 filan da sıkıntısız çalışıyordu. Cuma günü de sıfır Ryzen 5 5600 taktım sisteme. Gene bir problem yok. Ben de hazır donanımı yükseltmişken Windows 11 yükleyeyim dedim. Windows 10 orijinal. Test yaptım. Secure Boot uyarısı aldım. Anakartın BIOS'una girdim Secure Boot'u açtım ve bilgisayar gitti. Ekran gelmiyor. Hiçbir şekilde açılmıyordu. Resetleme de işe yaramadı. Pili çıkartım yarım saat bekledim gene BIOS sıfırlanmadı. 2200G işlemciyi taktım. Yeni işlemci taktığım için BIOS'un sıfırlanması gerek. Gene sıfırlanmadı. Sonra biraz araştırma yapınca bu anakartta bu sıkıntıların yaşanabildiğini gördüm. Bende o sinirle gittim MSI B550 Tomahawk aldım.

Siparişim cuma günü kargoya verildi. Cumartesi sabahı tekrar bir kontrol edeyim dedim. Bu sefer 2200G'yi takıp ekran kartını da çıkardım. BIOS sıfırlandı ve sistem açıldı. Tekrar R5 5600 ve ekran kartını taktığımda gene açıldı. Neyse dedim bu anakarta güvenilmez deyip MSI Tomahawk gelinceye kadar deneme yapmak için internetten indirdiğim Secure Boot istemeyen Windows 11 yükledim. Sistem açılıyor yalnız bu sefer 1 TB'lik hard diski yeni donanım bulundu diye uyarı vermeye başladı. FIFA 23 açtım bu sefer de oyun akıcı ama ekranda kareler oluşmaya başladı. PSU'dan şüphelendim. MSI 550 gelince onu taktım. Ve sürpriz sistem açılmıyor.

Eski B450 anakartı yeniden taktım bu sefer oda açılmamaya başladı. Ve emin oldum PSU öldü. Gittim bu sefer hafta sonu olduğu için internet falan filan uğraşamam diye Vatan Bilgisayar'dan MSI MAG 600 PSU aldım. B550'ye bağladım. Sistem açılıyor ama ekran Windows kilit ekranında geliyor. BIOS'a girmiyor. APU işlemciyi taktım BIOS açılıyor. BIOS'u güncelledim. Değişen bir şey yok. Sistem APU ile açtığımda MAG logosu geliyor ve normal şekilde açılıyor. R5 2600 ve RX580 ile açtığımda Windows kilit ekranın da geliyor. Ekran kartı da PSU yüzünden arızalandı mı acaba diye düşündüm. İşlemciyi stres testine soktum bir sıkıntı yok. Ekran kartını FurMark ile 10 dakika çalıştırdım. Msa ayarları 8X te fanlar %70'te sıcaklıkta 79 derece de sabit kaldı. Onda da herhangi bir sıkıntı yok. BIOS ayarlarında da hiçbir değişiklik yapmadım.

Şimdiki sistemim.

MSI B550 Tomahawk.
Ryzen 5 5600.
MSI MAG 600 PSU.
Sapphire 8 GB RX580.

Ekran kartı dışında sistem sıfır. BIOS'a girmek istediğimde hiçbir şekilde görüntü gelmiyor. Sistemi normal açtığımda Windows kilit ekranında görüntü geliyor. Bu haliyle boot ekranına da giremiyorum Windows 10 dönmek istesem yükleyemeyeceğim. Sorun ne olabilir?

Çözüm
Sizi de yordum gece gece...Son bir tavsiye o zaman. APU işlemci ile BIOS'a girip UEFI'yi kapatıp CSM'yi mi açayım?

Estağfurullah, CSM açıp denemekte fayda var, ama şöyle bir şey var sizin kartın BIOS'u doğru değil, GPU hızı 1411 MHz olması gerekirken sizde 1366 yazıyor.

Komut sisteminin başka bir yolu daha var, Rufus ile FreeDOS bir USB hazırlayıp içine ATIFlash klasörünü, onun içinede VBIOS'u atıp, USB'den boot edip yazdırmayı deneyebilirsiniz.
Bilgisayarınızı tamamen kapatın ve güç kablosunu çıkarın. Ardından, bilgisayarınızın kasasını açın ve anakart üzerindeki BIOS pilini çıkarın. Yaklaşık 2-3 dakika bekledikten sonra BIOS pili tekrar takın. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ekranının gelip gelmediğini kontrol edin.

Eğer BIOS ekranı hala gelmiyorsa, anakartınızın bağlantılarını kontrol edin. Anakartınızın güç, CPU ve RAM bağlantılarının tam olarak yapılmış olduğundan emin olun.

Bu adımları zaten yapmışsınız.
Windows yüklü bir USB belleğiniz varsa boot menuden usb seçerek yeni bir Windows kurun.

Windows kilit ekranından sonrasına geçmiyor mu? Yani normal masaüstüne erişemiyor musun, kilit ekranında mı kalıyor sistem?

Sanırım DisplayPort kablosu kullanıyorsuz, BIOS'a girmek için HDMI kablo kullanın.
Daha sonra diğer problemlere bakılır.

Biraz karışık anlatığımın farkındayım

Kasanın güç tuşuna basıyorum monitöre sinyal gelmiyor. 7-8 saniye sonra windows kilit ekranıyla beraber görüntü geliyor.Normal şifremi girip windos u sorunsuz kullanıyorum. Oyun vb performansında bir sorun yok.Şu anda tek sıkıntım bilgisayar açılırken bios a girememek. Girmek için güç klavyeden bios tuşuna bastığımda ekrana sinyal gelmeden kalıyor öyle.sanki arka planda bios a girmiş te ekrana görüntü gelmiyor gibi.

Sanırım DisplayPort kablosu kullanıyorsuz, BIOS'a girmek için HDMI kablo kullanın.
Daha sonra diğer problemlere bakılır.
Her iksini de denedim. HDMI kabloyu da denedim. Display POrtu da denedim. Dediğim gibi APU işlemciyi taktığımda bios a girebiliyorum. R5 5600 ve rx580 ile bios a girmiyor.

Benim de başıma gelmişti. Eski işlemcinin ayarları ile kalmış olabilir. Ama sıfırlanmıyor olması garip. Bios pilini kaç dakika çıkardınız?

Benim de başıma gelmişti. Eski işlemcinin ayarları ile kalmış olabilir. Ama sıfırlanmıyor olması garip. Bios pilini kaç dakika çıkardınız?
Şu anki haliyle hiç çıkarmadım. Eski B450 anakartım takılıyken onda bios sıfırlama yapmaya çalışmıştım. B550 sıfır anakart gerekmez diye düşündüm. Akşam bir sıfırlamayı deneyeyim bakalım ne olacak? Sonucu mutlaka yazarım.

O sorun, genelde DP kablosundan oluyor, sistem de CSM kapalıysa RX580 BIOS'da görüntü vermiyor olabilir.

En önemli öneriyi ve çözümü uygulamamışsınız, sonrası tekrar tavsiye almak işe yaramaz.

En önemli öneriyi ve çözümü uygulamamışsınız, sonrası tekrar tavsiye almak işe yaramaz.
Evet doğru söylüyorsunuz ama ben şöyle biliyorum anakarta yeni bir işlemci taktığınıza bios sıfırlanır. Ben B550 anakarta ilk önce 5600 ü taktım. Niyetim sistem açılırken boot ekranından ssd yi silip yeniden windows yüklemekti. 6-7 saniye sonra direk win 11 ekranı geldi.win 11 ssd de hazır kuruluydu ama B450 anakartta kurmuştum. Ne bot ekranı geliyor ne de bios a giriyor. Direk win 11 başlıyor. Bios a girmek istediğimde ekran kararıyor. APU işlemciyi taktığımda bios ekranına girebiliyorum.Ben dün yaşadıklarımı yazdım. Öneriyi uygulamamak diye bir durum yok. Akşam uygulayıp sonucu yazacağım mutlaka.

O sorun, genelde DP kablosundan oluyor, sistem de CSM kapalıysa RX580 BIOS'da görüntü vermiyor olabilir.
Teşekkürler öneri için. Şimdi işyerimdeyim. Akşam mutlaka HDMI kablo ile bağlayıp bios u sıfırlamayı deneyeceğim. Yalnız benim monitörüm eski. Vga ve DVI girişleri var. Bende HDM DVI dönüştürücü ile kullanıyorum. Ekran kartının HDMI çıkışından alıp monitörün DVI girişine çevirici ile bağlıyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…