MSI CoreLiquid P240'dan uğultu sesi geliyor

RAM
XPG x TUF Gaming Alliance 2x8 GB CL16 3200MHz
SSD veya HDD modeli
Kingston 1TB NVMe M2
Ekran kartı
ASUS TUF Gaming RTX 3070Ti
Anakart
Asus Prime B660M-K D4
İşlemci
Intel i5 12400f
Selam arkadaşlar,

Benzer birçok konu açılmış, hemen hemen hepsine göz attım ama net bir cevap bulamadım.

Sorunum başlıkta da belirttiğim üzere uğultu şeklinde gelen bir ses sorunu. Bilgisayarımı alalı 1 ay olmadı ama başından beri bu ses var.
  • Ses, tiz olmayan bir uğultu sesi (cızırdama veya su baloncuğu sesi değil)
  • Ses, kasaya yaklaşıldığında yahut kasanın içini açtığımda değil; normal kullanım düzenindeyken bariz şekilde kendini belli ediyor.
  • Sesin kaynağı MSI CoreLiquid P240 sıvı soğutucu. (ses oluştuğunda anakart üzerindeki CPU fan pinini söktüğüm anda ses kesiliyor.)
  • Söz konusu uğultu sesi sürekli gelen bir ses değil. Kesintili şekilde bazen ritmik bazen aritmik olarak oluşuyor.
  • Ses, radyatör fanlarından gelmiyor.
  • Ses, sistem boştayken değil, yük altına girdiğinde oluşuyor. Ancak yük altında belli bir süre geçirdikten sonra (5-10dk) ses kesiliyor. örneğin bir oyun açtığımda bu uğultu bariz ve rahatsız edici biçimde ortaya çıkıyor bir süre sonra kesiliyor lakin oyunu kapattıktan biraz sonra ses tekrardan oluşuyor yine bir süre sonra kesiliyor. Ben bunu pompa devrine bağlıyorum belli pompa devirlerinde cihaz ses çıkarıyor gibi geldi ama yanılıyor olabilirim.
  • Cihazın soğutma performansından memnunum diyebilirim. Zira, i5 12400F kullanmaktayım ve oyunlarda en yüksek ayarlarda işlemci sıcaklığı 65 dereceyi geçmiyor.
Kasadan uğultu sesi geliyor

Ses bu konu sahibi arkadaşın eklediği videodaki gibi bir ses. Fan çalışma sesi değil de arkadan gelen aralıklı uğultulu vınlama sesi.

Bu bilgiler ışığında, sizce bu sorunun kaynağı, cihaza vereceği muhtemel zarar ve sorunun çözümü hakkındaki görüşlerinizi ve tavsiyelerinizi belirtirseniz sevinirim.

Dipnot: Foruma yeni üye oldum, pek forum tecrübem de yok. O yüzden hatalı şekilde konu açtıysam kusuruma bakmayın.

Son düzenleme:
Şöyle bahsedeyim babam bir elektrik teknisyeni olarak. Sesin kaynağı herhangi bir elektrik sızıntısı değil veya elektrik kaynaklı bir problem değil. Diğer noktalara geldiğimiz zaman ise birkaç teori oluşturabiliriz. Benim en kuvvetli teorim pompanın doğal sesi bu. Pompa yük altında düşük devirlerde bir sese neden olmazken yük altındaki yüksek devirlerde bir sese neden olabilir? Bu sisteme herhangi bir arızayı teoride vermemesi gerekir. Dediklerinden de yola çıkarak pompanın soğutma ve çalışmasında herhangi bir problem yok. Bu da soruna neden olmayacağı ihtimalini arttırıyor. Ama emin olmak için bir video linkini sona bırakacağım onu dinleyip yanıt vermeni rica ediyorum. İkinci teorim de pompa vidalarının düzgün oturtulmadığından dolayı ses çıkarması ama daha zayıf bir ihtimal çünkü bu yazıdan önce kontrol ettiğini varsayıyorum. Muhtemelen bu iki ihtimalden kaynaklı bir ses var.
Video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şöyle bahsedeyim babam bir elektrik teknisyeni olarak. Sesin kaynağı herhangi bir elektrik sızıntısı değil veya elektrik kaynaklı bir problem değil. Diğer noktalara geldiğimiz zaman ise birkaç teori oluşturabiliriz. Benim en kuvvetli teorim pompanın doğal sesi bu. Pompa yük altında düşük devirlerde bir sese neden olmazken yük altındaki yüksek devirlerde bir sese neden olabilir? Bu sisteme herhangi bir arızayı teoride vermemesi gerekir. Dediklerinden de yola çıkarak pompanın soğutma ve çalışmasında herhangi bir problem yok. Bu da soruna neden olmayacağı ihtimalini arttırıyor. Ama emin olmak için bir video linkini sona bırakacağım onu dinleyip yanıt vermeni rica ediyorum. İkinci teorim de pompa vidalarının düzgün oturtulmadığından dolayı ses çıkarması ama daha zayıf bir ihtimal çünkü bu yazıdan önce kontrol ettiğini varsayıyorum. Muhtemelen bu iki ihtimalden kaynaklı bir ses var.
Video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yanıtınız için teşekkürler, ses sizin attığınız videodaki gibi değil. Konudaki ilk mesajımı düzenledim ve bir bağlantı ekledim. Eklediğim bağlantıdaki konuyu açan arkadaşın eklediği bir video var ses tam olarak o videodaki gibi.

Uğultu sesi genellikle masadan kaynaklanıyor. Mesela çalışırken kasayı yerinden hareket ettirin veya hafifçe yukarı kaldırın ses kesiliyorsa masadan kaynaklıdır.

Uğultu sesi genellikle masadan kaynaklanıyor. Mesela çalışırken kasayı yerinden hareket ettirin veya hafifçe yukarı kaldırın ses kesiliyorsa masadan kaynaklıdır.
Yanıtınız için teşekkürler, dediklerinizi denemiştim sorun masada değil. Hem zeminde hem de masada kullandım sorun devam ediyor. Ayrıca ses oluştuğunda kasayı hareket ettirdim ama sorun yine devam ediyor.

Sanki fanların devirleri ile alakalı bir durum gibi geldi bana. BIOS'tan tüm fanların devirlerini kontrol eder misiniz? Fan devirlerinde bir dengesizlik veya anormal seviyede yüksek bir fan devri var mı acaba?
Yanıtınız için teşekkürler, CPU fan BIOS içerisindeyken 940RPM'de dönüyor. Fan hızı profilini incelediğimde de fan hızının, işlemci sıcaklığı 70 dereceye geldiğinde %100 olduğunu görüyorum. İşlemci sıcaklığımı 70 dereceye çıkaran herhangi bir uygulama olmadı henüz.

Güncelleme: Arkadaşlar sesin pompadan geldiğini düşünmüştüm ama yanılmışım. Ses tam olarak radyatör fanlarının olduğu taraftan geliyor. Fanların sorun oluşundan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum ama bileşenlerin kasa içi oryantasyonu, zorunlu haller gereği, iyi değil maalesef.
Şöyle izah edeyim, belki aynı kasa içi tertibatına sahip arkadaşlar vardır yol gösterirler.
Öncelikle sıvı soğutma radyatörünü kasanın üst kısmına takmak istiyordum ama kullandığım ramlerin yüksekliği buna izin vermiyordu. Low profile bir ram alıp, soğutmayı üste takmam gerek. Çünkü radyatörü öne taktığımda ekran kartı ile radyatör fanları arasında çok çok az bir mesafe kalıyor, ucu ucuna denk geliyor diyebilirim. Radyatör fanları havayı dışarı atmaya çalışırken, ekran kartı ile arasında kalan dar mesafede hava sıkışarak, belli bir rezonans değerine ulaşıyor, bu da titreşim ve uğultu sesini çıkarıyor olabilir. Sonuç olarak bileşenlerin düzgün çalışmama gibi bir durumu yok gibi geliyor bana. Çözüm önerilerine açığım.

Son düzenleme:
Yanıtınız için teşekkürler, dediklerinizi denemiştim sorun masada değil. Hem zeminde hem de masada kullandım sorun devam ediyor. Ayrıca ses oluştuğunda kasayı hareket ettirdim ama sorun yine devam ediyor.

Yanıtınız için teşekkürler, CPU fan BIOS içerisindeyken 940RPM'de dönüyor. Fan hızı profilini incelediğimde de fan hızının, işlemci sıcaklığı 70 dereceye geldiğinde %100 olduğunu görüyorum. İşlemci sıcaklığımı 70 dereceye çıkaran herhangi bir uygulama olmadı henüz.

güncelleme: arkadaşlar sesin pompadan geldiğini düşünmüştüm ama yanılmışım. Ses tam olarak radyatör fanlarının olduğu taraftan geliyor. Fanların sorun oluşundan kaynaklı olduğunu düşünmüyorum ama bileşenlerin kasa içi oryantasyonu, zorunlu haller gereği, iyi değil maalesef.
Şöyle izah edeyim, belki aynı kasa içi tertibatına sahip arkadaşlar vardır yol gösterirler.
Öncelikle sıvı soğutma radyatörünü kasanın üst kısmına takmak istiyordum ama kullandığım RAM'lerin yüksekliği buna izin vermiyordu. Low profile bir RAM alıp, soğutmayı üste takmam gerek. Çünkü radyatörü öne taktığımda ekran kartı ile radyatör fanları arasında çok çok az bir mesafe kalıyor, ucu ucuna denk geliyor diyebilirim. Radyatör fanları havayı dışarı atmaya çalışırken, ekran kartı ile arasında kalan dar mesafede hava sıkışarak, belli bir rezonans değerine ulaşıyor, bu da titreşim ve uğultu sesini çıkarıyor olabilir. Sonuç olarak bileşenlerin düzgün çalışmama gibi bir durumu yok gibi geliyor bana. Çözüm önerilerine açığım.

Çok mantıklı geldi bana ses kaynağı. Şu an yapabileceğimiz en mantıklı şey fanların yönünü ters çevirmek. Oluşan rezonansı terse çevirmek veya ortadan kaldırmak için bence makul bir çözüm lakin kasanın hava sirikülasyonu konusunda bir problem oluşturabilir. Sıcaklıkları kontrol etmek de gerekli. İkincisi ise ekran kartını dik takacak bir vertical holder kullanmak. Ekran kartına gerekli alanı açmak rezonansın etkisini azaltacaktır. Üçüncü seçenek ise ki uygulamada zorlanabilirsin radyatör fanlarını kasanın dışına doğru almak. Kasanın dışındaki konumu ile ekran kartına yer açıp hava akışını yeniden düzenleme imkanı verir bize.

Çok mantıklı geldi bana ses kaynağı. Şu an yapabileceğimiz en mantıklı şey fanların yönünü ters çevirmek. Oluşan rezonansı terse çevirmek veya ortadan kaldırmak için bence makul bir çözüm lakin kasanın hava sirikülasyonu konusunda bir problem oluşturabilir. Sıcaklıkları kontrol etmek de gerekli. İkincisi ise ekran kartını dik takacak bir vertical holder kullanmak. Ekran kartına gerekli alanı açmak rezonansın etkisini azaltacaktır. Üçüncü seçenek ise ki uygulamada zorlanabilirsin radyatör fanlarını kasanın dışına doğru almak. Kasanın dışındaki konumu ile ekran kartına yer açıp hava akışını yeniden düzenleme imkanı verir bize.
Önerilerin için teşekkür ederim. Fanları kasa içine değil dışına bakacak şekilde koyarsam sesten muhtemelen kurtulurum ama kasa içi sıcaklık artacaktır. Aslında üşenmeyip sırf ses kesiliyor mu diye bakmak için denenebilir. Eğer bunu yaparsam buraya güncelleme notu düşerim.
Radyatörü öne koyabilmek için önden iki adet kasa fanını sökmek zorunda kaldım. Altta bir adet kasa fanı kaldı onun da yarısı kasanın altında kalan bloğa denk geliyor dolayısıyla kasa içine taze serin hava girişi optimum seviyede değil. Bir de radyatör fanlarının yerini değiştirip sıcak havayı kasa içine verirsem özellikle yaz aylarında sorun yaşarım diye düşünüyorum.
Elimdeki ramleri satıp low profile ram alarak radyatörü üste takabilirim ya da kasanın üstüne 240-360mm fanlar alıp içeri serin hava girişini artırarak radyatör fanlarının yönünü değiştirebilirim.
Ekran kartı vertical holder için merak ettiğim nokta şu: Vertical holder ile ekran kartı, radyatör fanının yatayda kesecek şekilde değil de dikeyde kesecek şekilde konumlanmış olmayacak mı? Şayet öyle olacaksa faydası olmaz gibi geliyor bana.

Önerilerin için teşekkür ederim. Fanları kasa içine değil dışına bakacak şekilde koyarsam sesten muhtemelen kurtulurum ama kasa içi sıcaklık artacaktır. Aslında üşenmeyip sırf ses kesiliyor mu diye bakmak için denenebilir. Eğer bunu yaparsam buraya güncelleme notu düşerim.
Radyatörü öne koyabilmek için önden iki adet kasa fanını sökmek zorunda kaldım. Altta bir adet kasa fanı kaldı onun da yarısı kasanın altında kalan bloğa denk geliyor dolayısıyla kasa içine taze serin hava girişi optimum seviyede değil. Bir de radyatör fanlarının yerini değiştirip sıcak havayı kasa içine verirsem özellikle yaz aylarında sorun yaşarım diye düşünüyorum.
Elimdeki RAM'leri satıp Low profile RAM alarak radyatörü üste takabilirim ya da kasanın üstüne 240-360mm fanlar alıp içeri serin hava girişini artırarak radyatör fanlarının yönünü değiştirebilirim.
Ekran kartı vertical holder için merak ettiğim nokta şu: Vertical holder ile ekran kartı, radyatör fanının yatayda kesecek şekilde değil de dikeyde kesecek şekilde konumlanmış olmayacak mı? Şayet öyle olacaksa faydası olmaz gibi geliyor bana.

Kasa içinden söktüğünüz fanları kasanın üst kısmına yerleştirip fanları başta da dediğimiz gibi dışarı doğru yerleştirip hava sirikülasyonunu kontrol edebilirsiniz aslında. Ama dediğiniz gibi muhtemelen sıcaklık artacaktır. Denemeye değer. RAM'ler şu sıralar genelde hep high profile olarak satışta sadece 1-2 Low profile kaldı onlara bakmak elbette mantıklı. Siz vertical holder ile ilgili sorduğunuz zaman aklıma geldi. Dikey ekran kartı takıldığı zaman eğer ki iyi desteklenmezse sallanma problemi olabilir. Hele ki böyle bir rezonans durumu varken olması daha da olası bir durum. Sonuç olarak en mantıklı karar RAM değiştirmek ama zahmetli, ikincisi ise fan konumlarında değişiklik yapmak o da kesin değil. İkinci çözümü önce deneyip sonra durumsal olarak RAM değiştirmek en mantıklısı şu an çünkü RAM'ler saçma sapan paralara en uyguna çözmeye çalışmak en makul olanı.

Kasa içinden söktüğünüz fanları kasanın üst kısmına yerleştirip fanları başta da dediğimiz gibi dışarı doğru yerleştirip hava sirikülasyonunu kontrol edebilirsiniz aslında. Ama dediğiniz gibi muhtemelen sıcaklık artacaktır. Denemeye değer. RAM'ler şu sıralar genelde hep high profile olarak satışta sadece 1-2 Low profile kaldı onlara bakmak elbette mantıklı. Siz vertical holder ile ilgili sorduğunuz zaman aklıma geldi. Dikey ekran kartı takıldığı zaman eğer ki iyi desteklenmezse sallanma problemi olabilir. Hele ki böyle bir rezonans durumu varken olması daha da olası bir durum. Sonuç olarak en mantıklı karar RAM değiştirmek ama zahmetli, ikincisi ise fan konumlarında değişiklik yapmak o da kesin değil. İkinci çözümü önce deneyip sonra durumsal olarak RAM değiştirmek en mantıklısı şu an çünkü RAM'ler saçma sapan paralara en uyguna çözmeye çalışmak en makul olanı.
Teşekkür ederim hocam ilgin için. Kasa fanlarını üste taktım 2 üstte 1 önde olacak şekilde ama bu sefer de şöyle bir sorun oluştu: 3 fanı da çoklayıcı ile CHA Fan pinine taktığımda fanlar çalışıyor ama sürekli olarak bir anlığına durup tekrar çalışıyor. Fanlardan birini çıkarıp 2 fan ile çalıştırdığımda bir sorun olmuyor.
BIOS'tan baktığımda da bu duruş esnasında CHA Fan'ların RPM değerinin yazdığı kısım N/A olarak gözüküyor. Tekrar çalışınca RPM değeri geliyor. Bu böyle 3-4 saniyelik bir döngü ile devam ediyor. Çoklayıcıda bir problem var mı diye hepsini tek tek denedim sorun görünmüyor. En sonunda öndeki fanı iptal edip 2 fanı üstte konumlandırdım. Radyatörü de daha düzgün yerleştirmem için alan açılmış oldu. Ses problemi azaldı gibi geliyor şu an için. 3 yerine 2 fan kullanmak çok büyük problem değil benim için ama bu hatanın nedenini de merak etmiyor değilim.

Güncelleme

Söz konusu cihazı MSI'ın Türkiye yetkili servisi olan Servispoint'e götürdüm. Sonucunda da hemen o gün iade/değişim raporu verildi.

Dipnot: Bu raporu cihazı satın aldığım gaming.gen.tr'ye ilettim. 2 hafta oldu ama henüz iademi alamadım. Bunu da belirteyim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı