MSI gaming laptop serileri ve özellikleri

Dizüstü bilgisayarlarda her zaman favori markam MSI olmuştur. Bunun sebebi elbette marka takıntısı değil, markanın kaliteli ürünler ortaya koyması. Zaten markayı marka yapan da ortaya koyduğu ürünlerin kaliteli olmasından kaynaklanmaktadır. Çok uzun zamandan beri MSI laptoplar hakkında araştırmalar yaptım. Hatta bizzat kendim MSI GS66 Stealth laptop da kullandım. Seri isimleri bazen değişebilmekte. Önceleri Apache, Dominator gibi isimleri görsek de kod olarak seriler (GT, GF, GL vb.) aynı kalmaktadır. Ben de seriler hakkında sizlere genel bilgiler vereceğim. Elbette seri içindeki modeller arasında da farklılıklar olabiliyor. Mesela GS66 Stealth'in soğutma performansı, yine aynı serideki GS65 Stealth'ten %15 daha iyi. Bu içerik, serilerin genel özelliklerini tanıtmak için oluşturulmuştur.

GT serisi

msi-gt75-8rg-titan-laptop-inceleme-technopat.jpg



GT serisi ''Titan'' ismiyle adlandırılmıştır. Titan, Satürn'ün en büyük uydusunun adıdır. Diğer markalar da genelde en büyük ve üst düzey ürünlerine bu ismi verebilmektedir. GT serisi, yüksek TGP'ye sahip ekran kartı ve masaüstü işlemcileriyle dikkat çeker. Bazı modellerinde çift ekran kartı olabildiği gibi bazı modellerinde Core i9 10900K gibi üst düzey işlemciler de olabilmektedir. Sadece performans odaklı olup içerisindeki bileşenler yüksek düzeyde elektrik çektiği için başarılı bir soğutma ortaya koyma amacıyla kasa oldukça kalın tutulmuştur. Metal kasanın da etkisiyle 4 kilonun üzerinde bir ağırlıkları vardır. Yüksek miktarda RAM, depolama seçenekleri ve görüntü yenileme hızı sunar. Her ne kadar amiral seri olsa da tıpkı Airbus'un A380 ve Boeing'in 747 gibi jumbo jet uçaklarının üretimini durdurması gibi MSI da bu serinin üretimini durdurmuştur.

GS serisi

cfaulkner_200728_4116_0011.0.0.jpg


MSI'ın performans ve mobilite odaklı serisidir. Bu seri, İngilizcede ''gizli'' anlamına gelen ''stealth'' ismiyle anılır. Taşınabilir yüksek performans isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftandır. Modern laptoplarında 1.9 cm gibi oldukça ince bir kasa kullanılır. Ancak bu kasa tamamen alüminyum malzemelerden oluşur. Zira laptobun alt ızgara kapağı dahi metaldir. Yüksek depolama, RAM ve kare yenileme hızıyla gelir. Modelde 240, 300 ve 360Hz ekran kullanılır. Renk gamutu oldukça geniş olan ekran bazen 4K çözünürlüğüyle de sunulabilir. Soğutma performansı oldukça iyidir. İnce kasa olduğu için RTX 2070, 2070 Super, 2080 Super; 3070, 3080 ekran kartı ihtiva eden modelleri Max-Q'dur. Ancak fabrika çıkışlı hız aşırtmalı oldukları için beklenenin üstüne bir performans verip 60 derece gibi oldukça düşük sıcaklıklarda çalışabilmektedir. Kasası neredeyse hiç esnemeyen modelde 3 fan ve 7 bakır ısı borusu bulunur. 99.9W pil ile uzun saatler pilde iken kullanılabilir. Touchpad'i bir Apple Macbook ile yarışabilir düzeydedir. Düz siyah ve gösterişten uzak bir tasarıma sahiptir. Mobilite ve performans ağırlıklı bu seri MSI'ın en çok cep yakan serisidir.

GE serisi

GE66_Raider_9-1280x720.jpg


Tasarımıyla beğenileri kazanan GE serisi, modern laptoplarda ''Raider (Akıncı)'' ismiyle anılır. Aslında GT ile GS serileri arasında bir yerde konumlandırılmaktadır. Taşınabilirlik konusunda GT'den, performans konusun da ise GS'den daha iyidir. Metal malzemeler kullanılan model yüksek kare yenileme hızı ve renk gamutu sunan ekranla gelir. Bu modelde de tıpkı GS serisinde olduğu gibi 99.9W pil kullanılır. Tabii modern olan ''Raider'' serilerini baz alıyorum. (GE66, 76 gibi). İhtiva ettiği ekran kartı TGP yönünden en performanslı seviyededir. Mesela GS serisindeki 3080 95W, ROG Strix'teki 140W iken bu modelde 165W'lık 3080 kullanılır. Diğer serilerde olmayan 1080p çözünürlükte bir webcam'i bulunur. Soğutma performansı oldukça iyidir. Her yönüyle üst bileşenlerin kaliteli bir şekilde sunulduğu bu seri metal grisi renk ve gümüş renginde MSI logosuyla sunulur. 240, 300, 360Hz görüntü yenileme hızının yanı sıra 2K ve 4K çözünürlüklü modelleri de vardır.

GP serisi

5938cf8419ab3b3fb1f9b5401f91485b.jpg


Bu seri, modern laptoplarda İngilizcede leopar anlamına gelen ''leopard'' ismiyle anılır. GP serisini, GE serisinin birazcık kırpılmış hâli gibi düşünebilirsiniz. GE serisindeki 99.9W pilin yanı sıra bu modelde genelde 60W pil kullanılır. Tabii bu yine kendi içindeki modellere göre değişiklik gösterebilir. Keza GP serisi içinde arka kapağın metal, klavye çevresinin plastik olduğu modeller olduğu gibi klavye ve çevresinin metal olduğu modeller de vardır. RTX 3000 serili modelleri sade koyu gri bir renge sahiptir. Önceki serilerin aksine çok iddialı kare yenileme hızıyla gelmezler ve 144 ile 240Hz hertz ekranın yanı sıra görüntü renk gamutları da yüksektir. GT, GS ve GE serilerindeki gibi 4K seçeneği sunulmaz ancak 2K çözünürlüğünde modelleri vardır. Kasa kalitesi oldukça sağlam, soğutma performansı ve genel performansı yüksek bir seridir.

GL serisi

maxresdefault.jpg


GL serisini, GP serisinin biraz daha kırpılmış hâli gibi düşünebilirsiniz. Biraz daha bütçe dostu olup daha kısıtlı seçenekler sunmaktadır. Mesela yukarıdaki serilerin hepsinde Steelseries klavye kullanılsa da bu serinin sadece birkaç modelinde Steelseries klavye kullanılmıştır ve genel olarak tek bölgeli aydınlatmaya sahiptir. Ancak MSI, yine metal kasadan ödün vermeyerek kapak kısmını metal alaşımlı malzemelerden imal ediyor. Fakat klavye ve çevresi genelde sıkıştırılmış plastikten imal edilir. Soğutma performansı konusunda GT, GS, GE ve GP serileri kadar iddialı değildir ve iddialı yüksek görüntü yenileme hızıyla gelmezler. MSI'ın biraz daha lüksten kısıp fiyat/performans kulvarına dahil ettiği bu seri en üst düzey ekran kartlarını ihtiva etmez. Mesela GL serisinde Nvidia tarafında 2080 Super ve 3080 ekran kartı ihtiva eden bir model yoktur.

GF serisi

157851-laptops-review-msi-gf65-thin-gaming-laptop-review-image4-2zgdoleiiq.jpg


GF serisi, GL serisinden sonra gelir ve MSI'ın en alt tabakada bulunan gaming serisidir. Daha çok mobilite tarafında yer alan bu modelde ince kasa ve hafif bir gövde görmekteyiz. Steelseries klavye kullanılmaz ve sadece kırmızı renkte yanan bir klavye ile gelir. Ancak bir GF modelinin RGB klavyeyle sunulduğu olmuştur. Genelde GTX 1650 ve RTX 2060-3060 arası düşük TGP'ye sahip ekran kartlarını ihtiva eder. Bazı modellerindeki kartlar Max-Q'dur. Kronik problemlerin biraz yaygın olduğu bir seri olsa da son modellerde bu problemler giderilmiştir ve ısınma sorunu da aslında GF63 modelinde vardı. Keza o modelde tek fan kullanılmıştı. Kasa kalitesi tatminkâr düzeyde olup 60Hz ile 144Hz arası görüntü yenilemeye sahip ve orta düzeyde renk gamutu ihtiva eden ekranla gelir. Bu seri, biraz daha düşük bütçeliler için üretilmiş ancak fiyatına göre fiyat/performans kalabilmektedir.


Hemen hemen her MSI laptobun incelemesini izlemiş ve bizzat MSI laptopları deneyimlemiş birisi olarak bu yazımda sizlere sadece MSI serilerini tanıtmak için genel bilgiler vermeyi amaçladım. Umarım bilgilendirici olmuştur, esen kalın.
 
Son düzenleme:
Bir yerden kopyala yapıştır yapılmadıysa (yani bu kadar emek verildiyse) çok güzel olmuş tebrik ederim.
Hiçbir kopyala yapıştır yok. GS66 Stealth'i kendim kullandım hatta onun incelemesini de yapmıştım. İncelemesi de burada: MSI GS66 Stealth incelemesi

Diğer modelleri de oldukça inceledim. Daha çok detaya girecektim ancak fazla uzun olmasını istemedim. Sadece serileri genel olarak tanıtmak için yazdım. Bir sonrakinde AMD bileşenler ihtiva eden Bravo, Alpha ve Delta'yı ele alacağım.
 
Güncel 70k civarından hangi modeli önerirsiniz ? Çoğunlukla grafik tasarım işlerinde ve FIFA için kullanacağım.
 

Geri
Yukarı