MSI GE75 Raider 10 SFS / Metro Exodus / CPU 90+

Yöntem olarak demek istediğiniz undervoltsa uzun vadede tabi o daha iyi, işlemciye giden fazla voltajı biraz azaltarak beleş ısı düşüşü alıyorsunuz. Zaten Turbo Boost'u kapatmak çözüm değil işlemciyi sakatlamaktır, sadece o anda başka seçeneğin yoksa yaparsın. Bu arada sisteme garip bir değişiklik yapmaya girişmeden Turbo Boost'u kapatmanın en mantıklı yolu da ThrotteStop'u indirip Disable Turbo'yu tiklemek.
Intel Core 10.Nesil undervolt destekliyor mu?
 
XTU ve TS ile yapmayı denersek ne olur?
Undervolta izin verilmiyorsa XTU'da değerler gri ve değiştirilemez olur, TS'da da değişiklik yapsan bile sağ üstte işlenmediğini görürsün. Tabi her laptopta farklı denemek lazım, bazı laptoplar ileride yeni BIOS'larla undervolta izin/yasak bile getirebiliyorlar Ör. XPS ve bazı Dell'ler.
 
Undervolta izin verilmiyorsa XTU'da değerler gri ve değiştirilemez olur, TS'da da değişiklik yapsan bile sağ üstte işlenmediğini görürsün. Tabi her laptopta farklı denemek lazım, bazı laptoplar ileride yeni BIOS'larla undervolta izin/yasak bile getirebiliyorlar Ör. XPS ve bazı Dell'ler.
Intel 10.Nesil sıcaklık olarak nasıl azaltabiliriz?
 
undervolt sürecim ve sonuç:

önce intel xtu kullanarak cpu voltage offset değerini -0,100 ile denedim.

(Tabi herşeyden önce cinebench ile ve xtu nun kendi benchmark ı ile aldığı puanları not ettim. Bun arada hwmonitor işlemciyi tam olarak görmedi ve voltaj değerleri vs. göstermedi, sadece sıcaklığı görebildim)

-0,100 değeri birçok videoda referans olarak verilmişti ama bende çok düşük geldi ve malesef windows 10 u başlatamadım. Birçok kere power tuşuna basmak zorunda kaldım. Her defasında win10 açılırken hata verdi (repair ve diagnosis) bazen de doğrudan siyah ekran.

Bu şeklide yaklaşık 1 saat uğraştıktan sonra makinenin soğumasını bekledim ve tekrar denedim, açıldı. (Safe modda da açmıştım ama xtu yu çalıştırmadığı için tekrar denemedim). ilk iş olarak xtu 'daki değeri -0,070 yaptım ve stres test + benchmark ve cinebench ile apply deyip bilgisayarı yeniden başlattım.
Sorun yaşamadığım için ofset değerini -0,090 yaptım (yapmaz olaydım). Bu andan sonra film koptu.
Cinebench de gayet güzel puan alıp xtu nun benchmarkını başlattıktan 5 sn sonra ekran dondu.
Yaklaşık 2 saat boyunca bilgisayarı tekrar açmaya çalıştım ve yeteri kadar soğuyunca yine açabildim. Ancak bu dakikadan sonra xtu değerini bir türlü değiştiremedim. 0,000 da dahil hangi değeri girersem gireyim apply dememe rağmen -0,090 da kalıyor ve bir süre sonra ekran donuyordu. (Örneğin -0,050 yapıp apply diyorum, cinebench de deniyorum ve yeniden başlattığımda sistem çöküyor - bunun yanında xtu nun benchmarkını başlattığımda 5 sn sonra ekran donuyor)
Bilgisayarın soğumasını bekleyip açtığımda ise xtu 'daki değeri -0,090 olarak görüyorum.

Son olarak throttlestop u indirip kurdum ve oradaki değeri de -0.090 olarak gördükten sonra bu program ile offset değerini -0,50 ye çektim, aynı anda xtu da da -0,070 yapıp apply yaptım. Bu şekilde bilgisayarı yeniden başlattığımda xtu 'daki değeri -0,070 throttlestop 'daki değeri -0,050 olarak gördüm ve xtu yu uninstall ettim.

Nihai olarak bilgisayar throttlestop ile -0,050 ile undervolt olmuş oldu ve sonrasında hiçbir hata almadım.
Başlıktaki oyuna gelirsek hala ısı değerleri 90 derecenin üzerinde :(
 
undervolt sürecim ve sonuç:
10. nesil için -50mV civarı normal bence, undervolttan önceki nesiller kadar verim alınmıyor zaten. Core ve Cache'i de undervoltladınız değil mi? Bir de yükseltmediyseniz pc'yi masadan yükseltin.

Bence macun değişimi ve bu da olmazsa garantiye yollamak gerekebilir ama kesin tanı koymak için CPU+GPU stress test yap ve değerlerini test sırasında ss alarak paylaş. HWiNFO gerekli tüm voltaj, wattaj, frekans, sıcaklık değerlerini gösteriyor zaten.
 
Tabiki core ve cache yi ayrı ayrı değiştirdim.
Bunlar dışında GPU için hiçbir değişiklik yapmadım.
Yükselticiyi bu hafta içi satın alacağım, aklımdaydı.
Başka oyunlarda bu kadar ısınmaması ve daha bikaç aylık olması(macun için) garanti için erken olduğunu düşündürüyor.
Stres testleri için özellikle önerdiğiniz bir uygulama var mı ?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı