MSI GF65 Thin 10SDR Detaylı İnceleme: 1x8 GB vs 2x8 GB RAM

Merhabalar. 27 Kasımda aldığım bu laptopun özelliklerini sizlere detaylıca anlatmaya çalışacağım. Bu ilk incelemem. O yüzden yanlış yazdığım bazı bilgiler olursa lütfen düzeltin. Kimse yanlış bilgilenip alışveriş yapmasın. Sonuçta az paralar ödemiyoruz. Bu laptopu kara cuma indirimdeyken 9750 TL'ye aldım. 8 GB daha ram ekleyince tam 10,000 TL'ye geldi. 4-5 sene işimi görecek bir cihaz arayışı içindeydim ve bu modele karar kıldım. Bu yüzden maalesef bu fiyat bandına çıkmak gerekiyor günümüz şartlarında.

Cihazın Özellikleri

cpuz cpu.PNG
gpuz.PNG


Ekran
Cihazda 15.6'' WLED bir panel var. 1920x1080 çözünürlük ve 144hz tazeleme hızı var. 60Hz'den 144Hz'e geçince farkı çok net anlıyorsunuz ve kesinlikle değer. Bu laptoptaki ekran almadan önce aklımda olan diğer laptoplar arasında bildiğim kadarıyla en iyi ekran diyebilirim. Çünkü bildiğim kadarıyla Asus Tuf A15 modellerinde 60Hz ekran kullanılıyor ve renk gamları oldukça kötü. Ayrıca yaklaşık 20ms tepkime süresi var ki bu gerçekten kötü bir değer. Aşağıda Asus Tuf ekran özelliklerini gösteren fotoğraflar paylaştım. Aklımdaki diğer bir model ise Acer Nitro 5 idi. Onun ekranı hakkında 144hz olması dışında internette fazla bilgi bulamadım.
Ekran özellikleri: İnce çerçeveler (alt taraf biraz daha kalın), 144Hz, 9ms tepkime süresi (oyun laptoplarında 11ms altı kabul edilebilir), %93 srgb, %72 ntsc ve %72 adobe rgb renk gamutları. Renkler olarak memnun kaldığımı söyleyebilirim. Ekranın sol alt ve sağ alt taraflarında screen bleeding var. Sol taraftaki sağdakine göre daha belirgin ama ikisinin de ayırt edilebilmesi için bulunduğunuz ortamdaki ışık az olmalı. Açıkçası beni çok rahatsız etmedi. Ölü piksel testinde ise herhangi bir ölü piksel göremedim. Bu konuda şanslıyım galiba.

ekran özellikleri.PNG


Kasa Kalitesi
Cihazın alt kapağı plastik, üst kasa ve ekranın arkası metaldir. Burada eksi bir nokta var çok fazla parmak izi bırakıyor. Oyunlar esnasında F fonksiyon tuşlarının üst
kısmındaki yer elinizi değdirdiğiniz zaman rahatsız edebilecek derecede ısınıyor. Bu ısı W A S D tuşlarının olduğu kısımda daha az. Oyun oynarken W A S D tuşları rahatsız edecek kadar ısınmıyor. Klavyeye bastırdığınız zaman da herhangi bir içe doğru esneme yok. Oldukça tok bir şekilde yapılmış. Aldığım RAM'i taktıktan sonra kapağı kapatmak benim için oldukça zordu. 3,5mm jak girişindeki kısmı denk getirmek için başka birisinin yardımına ihtiyaç duydum. Gerçekten o kadar çok vaktimi aldı ve sinirlerimi bozdu ki takıp tuşa bastığım zaman ekran açılmasaydı üzülmezdim :D. Benim beceriksizliğim de olabilir, bilemiyorum :). Aşağıda laptopun internetten bulduğum fotoğraflarını koyuyorum.


alt fotoğraf.png
sağ fotoğraf.png
ön fotoğraf.png
kapalı fotoğraf.png


Klavye
Klavyenin sağında numpad yok. Bunun yüzünden de tuşlar biraz daha büyük yapılmış. Basınca tuşlar çok içeri doğru gömülmüyor. Kısa bir aralığı var. Yön tuşlarından
FN ile ekran parlaklığını ve ses açma kapamayı kontrol edebiliyorsunuz. Klavyenin sadece kırmızı renkte aydınlatması var ve aydınlatmanın 3 kademesi var. Parlaklığı da FN tuşu ile kontrol edebiliyorsunuz.

Girişler-Çıkışlar
Cihazda 3 tane hava çıkışı var. 2 tanesi sağda ve 1 tanesi solda. Sol tarafta HDMI girişi ile güç girişi bulunuyor. Birde küçük bir led var. Pil hakkında farklı renklerde
yanarak size bilgi veriyor. Sağ tarafta ise 2 tane type-c USB 3.2 Gen 1 portu, 2 tane USB 3.2 Gen 1 typa a, RJ-45 internet girişi, kensington kilidi ve kulaklık-mikrofon birleşik ses girişi var. Ayrıca pil sıfırlama deliği de kasanın altında bulunuyor. Ek olarak cihazda Wifi 6 desteği ve bluetooth 5.1 de bulunmaktadır.

Batarya
Cihazda 51mWh batarya bulunuyor. Adaptör ise 180W gücünde. Batarya performansı yapmadım ama %100 dolu iken internet gezinmesinde 3,5 saat civarlarında dayabilir diye düşünüyorum.

batarya.PNG


Depolama
Cihazda 2 tane M.2 SSD yuvası var. 1 tanesi PCIe ve Sata SSD'leri desteklerken diğeri sadece PCIe SSD'leri desteklemektedir. Cihazda Kingston'un üretmiş olduğu 512 GB M.2 SSD var. Kullanılabilir alan ise 476 GB. Test sonuçlarını aşağıda paylaştım. Test bilgisayarda 1x8 GB ram var iken yapılmıştır.

crystaldiskmark benchmark.PNG


Boyutlar
Cihaz 36cm uzunluğunda, 25cm genişliğinde ve 2.2cm derinliğinde. Adaptörsüz ağırlığı ise 1.86kg. Yani gerçekten hafif bir cihaz.

Soğutma
Laptopta 2 tane fan, toplamda 6 tane bakır ısı borusu var. Fanlardan biri diğerine göre daha büyük. Sol taraftaki küçük olan fan GPU fazla ısınmadığı zaman dönmüyor. Diğeri ise boştayken sessiz modda yaklaşık 2300 RPM civarlarında dönüyor ve işlemciyi 45-55 derece civarlarında tutuyor. Açıkçası biraz sesli çalışıyor gibi geldi bana. Boşta dururken bilgisayarın daha az fan sesi çıkarmasını isterdim. CoolerBoost açık iken ikisi de 5500-6000 RPM dolaylarında dönüyor. Extreme performance modunda oyun oynarken ise CPU fanı 5000 RPM, GPU fanı ise 4000 RPM civarlarında dönüyor. Sıcaklıkları oyun testlerinde daha net göreceğiz.

soğutma.jpg


Oyun Testleri: 1x8 GB RAM
Testler Extreme Performance modunda, Gaming mode açık iken, en son windows, bios ve ekran kartı sürücüsü ile yapılmıştır. Oyunlarda CoolerBoost açıldığı zaman sıcaklıklar yaklaşık 5-6 derece düşüyor. Oyunlar extreme performance modunda oynanmıştır. Bilgisayara şimdilik sadece The Witcher 3 ve BF4 yükleyebildim. İkisi de ultra ayarlardadır. Battlefield 4'ten çıktıktan sonra sıcaklıkları ve freakansları gösteren fotoğraflar da koyuyorum. Sıcaklıklara da dikkat ediniz.
bf4 golmud 8gb.jpg
witcher 3 8gb ultra.jpg
witcher 3 8gb ultra 2.jpg
bf4 shanghai 8gb.jpg



bf4 hwinfo 8gb.PNG
bf4 hwinfo throttle 8gb.PNG


Oyun Testleri: 2x8 GB RAM
bf4 shanghai 16gb.jpg
bf4 golmud 16gb.jpg


witcher3 16gb ultra.jpg
witcher3 16gb ultra2.jpg


Fark BF4'te baya açık olurken The Witcher 3'te çok büyük bir fark göremedim.

Sentetik Testler: 1x8 GB ve 2x8 GB

cinebench 8gb single core.PNG
cpuz 8gb.PNG

2x8 GB Ram takılı iken;

cinebench 16gb single.PNG
cpuz 16gb.PNG

Cinebench R23 testinde single ve multi core puanlarını fotoğrafta yukarıda görebilirsiniz.

CPU-Z RAM Özellikleri
Samsung model cihazda takılı olan modeldir, Kingston ise benim kendim alıp taktığımdır.

ram8gb 1.PNG
cpuz kingston ram.PNG


MSI Dragon Center
Bu uygulama ile bilgisayarı kolayca kontrol edebiliyorsunuz. İstediğiniz zaman oyun moduna alıp istediğiniz zaman kapatabiliyorsunuz. Ayrıca uygulama size sistem hakkında kısa bilgiler de veriyor. CPU, GPU kullanımı ve sıcaklığı, internet kullanımı, SSD kullanımı ve kalan boş yerler gibi. CoolerBoost bu uygulamadan açılıp kapatılıyor. Gaming mode için istediğiniz oyunu ekleyip oyun esnasında touchpad'i kapatabiliyorsunuz ve sistem maksimum performans için optimum hale getiriliyor. Ek olarak cihazınızı kaydedip ve bir anket doldurup 3 ay hediye garanti süresi kazanabiliyorsunuz. Batarya için de bir özellik bulunuyor. Pil için en iyisi, dengeli ve hareket için en iyisi şeklinde 3 tane ayar var. Ben pil için en iyisi seçeneğinde kullanıyorum. %60'ta şarj etmeyi bırakıyor ve %50'nin altına düşünce şarj etmeye başlıyor. Açıkçası bu noktada sizin görüşlerinizi de bekliyorum. Pilin uzun ömürlü olması için nasıl kullanmalıyız? Laptop sürekli şarjda durursa pile zararı olur mu? Yorumlarınızı bekliyorum.

İncelemeden bu kadardı arkadaşlar. Uzun bir inceleme oldu. Vaktini ayıran herkese çok teşekkür ederim. Lütfen yanlışlar varsa düzeltiniz.
 

Dosya Ekleri

  • bf4 shanghai 8gb.jpg
    bf4 shanghai 8gb.jpg
    395 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı