MSI GL-65 Leopard laptop çok ısınıyor

Daryl Grimess

Hectopat
Yer
Türkiye
Bugün macun değişimi ve temizliğe götürdüm, ona rağmen sıcaklıklar değişmedi. PUBG'de CPU 95 GPU 86 derece değerler ortalama bu şekilde, hatta sabit bile denir. Macun kötü değil.

Bilgisayarcıda test ettim, gariplik olduğu belliydi. Görev yöneticisine boşken girdik, sistem çok güç kullanıyor gözüküyordu. Format lazım, yazılımsal virüs vb. olabilir dedi. Eve geldim USB'den tekrar kurdum, şu an boşta oyun indiriyor, ona rağmen 70 derece civarında çözüm veya sorun ne olabilir? Bir formda şöyle bir şeye denk geldim ama denemedim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20251218-204656_Chrome.jpg
    Screenshot_20251218-204656_Chrome.jpg
    104,4 KB · Görüntüleme: 10
  • 20251218_213304.jpg
    20251218_213304.jpg
    111,1 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam MSI GL-65 Leopard modelleri doğuştan sıcakkanlıdır :). Değerlerin macun değişmiş bir cihaz için fazla agresif. Formata rağmen boşta 70 derece görüyorsan, işlemcin gereksiz yere en üst frekansta Turbo Boost asılı kalıyor demektir.
Turbo Boost kapatma: İşlemcinin sürekli 95 derecelere fırlamasını engellemek için Denetim Masası'ndan güç seçeneklerine girin oradan plan ayarlarını değiştir, gelişmiş güç ayarları kısmına girin.
En yüksek işlemci durumu ayarını %99 yapın. Bu işlemciyi temel frekansta sabitler, sıcaklığı anında 15-20 derece düşürür. Performans kaybı yaşarsan tekrar %100'e çekersin ama sıcaklık için ilk durak burasıdır.

2. olarak: MSI Center / Dragon Center kontrolü; yazılım üzerinden hangi modun seçili olduğuna bak hocam. Eğer user scenario kısmında Extreme performance seçiliyse, laptop boştayken bile voltajı en tepede tutar. Onu balanced (dengeli) veya silent moda alıp boşta sıcaklığı takip edin.

3. olarak: Montaj ve macun kalitesi: Bilgisayarcı macun değişti demiş ama laptoplarda masaüstü macunları (örneğin MX-4 gibi)
Pump-out dediğimiz durumdan dolayı çabuk kurur veya akar. Ayrıca soğutma bloğunun vidaları eşit sıkılmadıysa (1-2-3-4 sırasıyla) blok işlemciye tam basmıyor olabilir. Boştaki 70 derece genellikle temassızlık belirtisidir :).
4. olarak cooler Boost: MSI'ın meşhur cooler Boost tuşuna basınca fanlar tam devir dönüyor mu? Eğer fanlar tam devirde bile sıcaklık düşmüyorsa, soğutma bloğundaki bakır borular heatpipe gaz kaçırmış ve ısı iletim özelliğini kaybetmiş olabilir (nadir ama Leopard'larda görülür.

Hocam MSI GL-65 Leopard modelleri doğuştan sıcakkanlıdır :). Değerlerin macun değişmiş bir cihaz için fazla agresif. Formata rağmen boşta 70 derece görüyorsan, işlemcin gereksiz yere en üst frekansta Turbo Boost asılı kalıyor demektir.
Turbo Boost kapatma: İşlemcinin sürekli 95 derecelere fırlamasını engellemek için Denetim Masası'ndan güç seçeneklerine girin oradan plan ayarlarını değiştir, gelişmiş güç ayarları kısmına girin.
En yüksek işlemci durumu ayarını %99 yapın. Bu işlemciyi temel frekansta sabitler, sıcaklığı anında 15-20 derece düşürür. Performans kaybı yaşarsan tekrar %100'e çekersin ama sıcaklık için ilk durak burasıdır.

2. olarak: MSI Center / Dragon Center kontrolü; yazılım üzerinden hangi modun seçili olduğuna bak hocam. Eğer user scenario kısmında Extreme performance seçiliyse, laptop boştayken bile voltajı en tepede tutar. Onu balanced (dengeli) veya silent moda alıp boşta sıcaklığı takip edin.

3. olarak: Montaj ve macun kalitesi: Bilgisayarcı macun değişti demiş ama laptoplarda masaüstü macunları (örneğin MX-4 gibi)
Pump-out dediğimiz durumdan dolayı çabuk kurur veya akar. Ayrıca soğutma bloğunun vidaları eşit sıkılmadıysa (1-2-3-4 sırasıyla) blok işlemciye tam basmıyor olabilir. Boştaki 70 derece genellikle temassızlık belirtisidir :).
4. olarak cooler Boost: MSI'ın meşhur cooler Boost tuşuna basınca fanlar tam devir dönüyor mu? Eğer fanlar tam devirde bile sıcaklık düşmüyorsa, soğutma bloğundaki bakır borular heatpipe gaz kaçırmış ve ısı iletim özelliğini kaybetmiş olabilir (nadir ama Leopard'larda görülür.
Macun olaram Mx-4 sürdürdüm , vidalama olayını falan hiç duymadım yakındanda takip etmedim.Ama şu dikkatimi çekti temel hız 2,5 mu ne olmasına rağmen indirme yaparken 4 ghz kullanıyordu max 5 ghz destekliyor zaten.Coolar boostta sorun yok onu açınca soğutuyor ve düşüyor (oyunda değilken) 8000 civarı dönüyor. Dediğim gibi emin değilim ama bende borulardan ve soğutma bloğundan şüpheleniyorum.Dragon center da modu hep turbo performans olarak kullanırım fan otomatik döner oyuna girersem coolar boostu açarım. Oyun yüklenince bu işlemci durumunu deneyeceğim veya şuanda deneyebilirim ama orada 3 seçenek var diye hatırlıyorum hangisi ? En yüksek en düşük pilde prizde kullanım vs ? (Bu arada o ayarların hepsi %100)

Bu arada şuan Dragon Centerdan pil taasarufu moduna aldım ve pil ayarınıda taasarufa aldım şuan PUBG indiriyor 45-50 derece arası.CPU hızıda 4 ghz den 0,90 a jnmiş.

Son düzenleme:
Macun olaram Mx-4 sürdürdüm , vidalama olayını falan hiç duymadım yakındanda takip etmedim.Ama şu dikkatimi çekti temel hız 2,5 mu ne olmasına rağmen indirme yaparken 4 ghz kullanıyordu max 5 ghz destekliyor zaten.Coolar boostta sorun yok onu açınca soğutuyor ve düşüyor (oyunda değilken) 8000 civarı dönüyor. Dediğim gibi emin değilim ama bende borulardan ve soğutma bloğundan şüpheleniyorum.Dragon center da modu hep turbo performans olarak kullanırım fan otomatik döner oyuna girersem coolar boostu açarım. Oyun yüklenince bu işlemci durumunu deneyeceğim veya şuanda deneyebilirim ama orada 3 seçenek var diye hatırlıyorum hangisi ? En yüksek en düşük pilde prizde kullanım vs ? (Bu arada o ayarların hepsi %100)
Evet hocam.
Temel hızın 2.5 Ghz olmasına rağmen indirme yaparken 4 Ghz ye çıkması, işlemcinin en ufak yükte bile kendini zorladığı ve 70 derecelere bu yüzden fırladığını kanıtlıyor. MX-4 masaüstü için kraldır ama laptop bloklarında sıcak-soğuk genleşmesiyle dışarı taşma yani pump-out yapabiliyor :) boştaki 70 derece buna da işaret.
Güç ayarlarındaki o 3 seçenek için
Hem pil de hem de takılı (prizde) olan kısımları %99 yap hocam. Bu işlemciyi 2.5Ghz temel hızına mühürler, 4-5Ghz e zıplamasını engeller. Sıcaklığın aında 15-20 derece düştüğünü göreceksin hocam.
En düşük işlemci durumu: Burayı %5 yapman yeterlidir. İşlemcinin gerçekten boşta olduğu zamanlarda frekans düşürüğ dinlenmesine olanak tanır.
Dragon Center Modu, Modun Turbo da kalması işlemciye sürekli saldır emri verir :). Test amaçlı onu Balanced (dengeli) moda çekip fanları otomatikte bırakmanı öneririm hocam.

Borulardan heatpipe şüphelenmek için henüz erken Cooler Boost açınca sıcaklık düşüyorsa blok hala ısı transferi yapabiliyor demektir. Sorun tamamen agresif voltaj ve macunun tam basmaması gibi duruyor.

Evet hocam.
Temel hızın 2.5 Ghz olmasına rağmen indirme yaparken 4 Ghz ye çıkması, işlemcinin en ufak yükte bile kendini zorladığı ve 70 derecelere bu yüzden fırladığını kanıtlıyor. MX-4 masaüstü için kraldır ama laptop bloklarında sıcak-soğuk genleşmesiyle dışarı taşma yani pump-out yapabiliyor :) boştaki 70 derece buna da işaret.
Hem pil de hem de takılı (prizde) olan kısımları %99 yap hocam. Bu işlemciyi 2.5Ghz temel hızına mühürler, 4-5Ghz e zıplamasını engeller. Sıcaklığın aında 15-20 derece düştüğünü göreceksin hocam.
En düşük işlemci durumu: Burayı %5 yapman yeterlidir. İşlemcinin gerçekten boşta olduğu zamanlarda frekans düşürüğ dinlenmesine olanak tanır.
Dragon Center Modu, Modun Turbo da kalması işlemciye sürekli saldır emri verir :). Test amaçlı onu Balanced (dengeli) moda çekip fanları otomatikte bırakmanı öneririm hocam.

Borulardan heatpipe şüphelenmek için henüz erken Cooler Boost açınca sıcaklık düşüyorsa blok hala ısı transferi yapabiliyor demektir. Sorun tamamen agresif voltaj ve macunun tam basmaması gibi duruyor.
Dediğinizi yaptım , bu arada cmdden nihai performansı aktif etmiştim Nihai performans modunda ki işlemci kullanımıyla ilgili her şeyi %99 yaptım, Sistem soğuma ilkesi kısmında ki ayarlara dokunmadım ( Pilde : Edingen Prizde :Etkin) olarak duruyor. Ve 4 ghzden dediğiniz gibi 2,5 a düştü şuan 50 derece civarı performans ve turbo modda.Dengeliye alınca 45-46 ya düştü oyun inince oradada test edeceğim umarım işe yarar teşekkür ederim.Ama ben bu bilgisayarı genel olarak böyle kullanıyordum hep yanlış hatırlamıyorsam uzun zamandır bakıma gitmiyordu 1-1,5 senedir dedim herhalde tamamen macundan tozdan falan

Bu a
Evet hocam.

Bu arada bu macunu yeni eklettimde değiştirtmeye gerek var mı sizce tekrardan yoksa diğer bakımımı beklemeliyim he birde bu konularda bayaği bilgili gibisiniz Gaming Laptoplar için macun tavsiyeniz var mıdır ? Birde dediğim gibi belki 4 senedir hep turbo modda kullanıyordum sizce kullanış durumuna göre sürekli modu değiştirmem lazım mı ?

Dediğinizi yaptım, bu arada CMD'den nihai performansı aktif etmiştim nihai performans modunda ki işlemci kullanımıyla ilgili her şeyi %99 yaptım, sistem soğuma ilkesi kısmında ki ayarlara dokunmadım ( pilde: Edingen prizde: Etkin) olarak duruyor. Ve 4 GHz'den dediğiniz gibi 2,5 a düştü şu an 50 derece civarı performans ve Turbo modda. Dengeliye alınca 45-46 ya düştü oyun inince orada da test edeceğim umarım işe yarar teşekkür ederim. Ama ben bu bilgisayarı genel olarak böyle kullanıyordum hep yanlış hatırlamıyorsam uzun zamandır bakıma gitmiyordu 1-1, 5 senedir dedim herhalde tamamen macundan tozdan falan.

Bu a

Bu arada bu macunu yeni eklettimde değiştirtmeye gerek var mı sizce tekrardan yoksa diğer bakımımı beklemeliyim he bir de bu konularda bayaği bilgili gibisiniz Gaming laptoplar için macun tavsiyeniz var mıdır? Bir de dediğim gibi belki 4 senedir hep Turbo modda kullanıyordum sizce kullanış durumuna göre sürekli modu değiştirmem lazım mı?

Öncelikle, 70 dereceden 50 dereceye düşmek işlemcinin üzerinden koca bir yükü kaldırdığımız anlamına geliyor.
Sorularınıza gelecek olursak; macunu değiştirmeli misin? Şu an sıcaklıklar 2.5GHz de (temel hızda) dizginlendiği için acil bir değişim gerekmez. A ncak oyun testinde eğer 2.5 GHz'e ağmen 85-90 dereceleri tekrar görürsen, sürdüğün MX-4 o blok için ince kalmış (pump-out yapmış) demektir. O zaman değişim gerekir :).

Gaming laptop için macun tavsiyesi olarak, laptoplar masaüstü gibi değildir hocam. Masaüstü macunları (MX-4 vb.) Laptoplarda çabuk akar. Laptop için viskozitesi yüksek yani daha koyu kıvamlı macunlar lazımdır.
1. en iyi çözüm: Honeywell PTM7950.
2. alternatif: pullsar ıce Dragon veya gelid gc-Extreme.

4 senedir Turbo da kullanmış olman cihazı yormuş olabilir ama asıl sorun bakımsız kalması. Sürekli mod deiştirmek zorunda değilsin; ancak günlük işlerde YouTube, indirme vs. Balanced/Silent modda kullanmak fan ömrünü ve anakart bileşenlerinin sağlığını korur. Sadece ağır oyunlarda performansa ihtiyaç duyduğunda o %99 ayarını tekrar yapıp %100 yapıp Turbo'ya geçebilirsin hocam :).

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı