MSI GL65 9SD mavi ekran hatası ve oluşmayan Minidump dosyası

İşletim sistemi
Windows 11

Turgay Ergin

Femtopat
Katılım
27 Haziran 2021
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
Dimm0 Samsung
SSD veya HDD modeli
KBG30ZMV256G TOSHIBA
Ekran kartı
Intel UHD Graphics 630- Nvidia GTX 1660 Ti
Anakart
Micro-Star MS-16U5
İşlemci
Intel i7-9750H
MSI GL65 9SD model Gaming laptop kullanmaktayım. 2 aydır sürekli genellikle oyun oynarken mavi ekran hatası alıyorum. Sorunun donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğunu bilemediğim için 2 kez temiz kurulum yapıp bilgisayarımı da formatladım. Genellikle SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, CRITICAL_PROCESS_DIED hataları alıyorum ve mavi ekran aldıktan sonra bilgisayar kendini yeniden başlattığında Windows başlamıyor ya BIOS menüsüne atıyor ya da mavi ekran hatası veriyor. Ortalama 2-3 dakika sonraki yaptığım manuel yeniden başlatmada sorunsuz bir şekilde açılıyor. Bugün ilk defa UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME hatası aldım. Ayrıca mavi ekran aldığımda minidump dosyalarımda oluşmuyor. Forumda biraz dolandım fakat çalıştığım için vakit kısıtlılığından her konuyu detaylı inceleyemedim ancak minidump dosyalarımın oluşmama sebebiyle alakalı gördüğüm her durumu uyguladım sonuç aynı. Herhangi bir fikri olan veya bu konuda ne yapmam gerektiğine dair fikri olup yardımcı olabilecek biri var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS ayarlarını sıfırlayıp denediniz mi?
Windows 11 kullandığınızı görüyorum. Windows 10'da bu sorunları yaşıyor muydunuz?
Hangi Programları yüklediniz sisteminize?
Sürücüleri hangi yollarla Güncellediniz?​
 
Sizdeki sorun disk kaynaklı da olabilir. Özellikle Boot olmamasının etkeni disk kaynaklı olabilir. Toshiba için sorunlu SSD modelleri var.
 
BIOS ayarlarını sıfırlayıp denediniz mi?
Windows 11 kullandığınızı görüyorum. Windows 10'da bu sorunları yaşıyor muydunuz?
Hangi programları yüklediniz sisteminize?
Sürücüleri hangi yollarla güncellediniz?​

BIOS ayarlarını da sıfırlayıp denedim. Windows 10'da da aynı sorunları yaşıyordum. Sürücüleri önce Driver Booster'la güncellemiştim fakat sonrasında hepsini tek tek manuel kendim kurdum.
 
Sizdeki sorun disk kaynaklı da olabilir. Özellikle boot olmamasının etkeni disk kaynaklı olabilir. Toshiba için sorunlu SSD modelleri var.

Disk testleri de yapmıştım aslında format atmadan önce yaklaşık 1 ay önce falan yani herhangi bir sorun çıkmamıştı. Ama gerçek anlamda donanımsal boyutu ne durumda nasıl bir sorunu var açıkçası bilmiyorum.
 
Programı kullandıktan sonra format attınız mı? Yoksa format atmadan sürücüleri bu program ile güncelledikten sonra mı manuel kurdunuz?

Bilgisayarımı toplamda 2 kere formatladım bu süreç içerisinde ilk formatta Driver Booster ile kurduğum için sürücüleri sorunun devam ettiğini de görünce sürücü kaynaklı olabileceğini ya da hatalı kurulum olabileceğini düşündüğüm için bir kez daha format atıp bu sefer temiz kurulum gerçekleştirmeyi tercih ettim ve manuel olarak kurdum bütün sürücülerimi.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı