MSİ GTX 970 vs MSİ R9 390

Hangisi ?

• MSİ GTX 970

Oy: 9 33,3%
  • MSİ R9 390

Oy: 18 66,7%

• Oy verenlerin toplamı
    27
1- Nvidia yongası çoğu oyunla daha uyumlu olduğu söyleniyor.

Nvidia' nın bahsedilen uyumu Tesselation teknolojisinden kaynaklanıyor.

Ve aslında hikayemiz Tesselation ile başlıyor.

Tesselation nedir?

Parçaların poligon sayısını ayırarak görüntünün daha gerçekçi olmasını sağlar. Bu teknoloji Nvidia tarafından oyun piyasası yararına geliştirilmiş bir teknoloji olarak görülse de AMD ile paylaşılmadığı için oyun sektörüne zarar vermiştir.

Why doesn't AMD make their cards handle tessellation better? • /r/Amd

AMD bu teknolojide Nvidia konusunda geridir. Özellikle 8X' e kadar pek bir fark olmasa da daha yukarıdaki Tesselation değerleri için Nvidia performans adına öne geçmeye başlıyor. Oyun testleri genelde high-ultra ayarlarda yapıldığı için otomatik olarak tesselation değeri de yüksek değerlere çıkıyor ve testler bu şekilde testler yapılıyor. Yani gördüğünüz test değerleri AMD' nin zayıf noktasından vurulmuş halindeki test değerleridir. Özellikle tesselation ve bunun türevleri olan ayarlar kısılırsa AMD kartların performansı daha yukarı çıkar.

Bazı oyunlarda (Nvidia optimizeli) gereksiz nesnelerde AMD' nin zayıf olduğu Tesselation teknolojisi ve bunun türevleri olan teknolojiler kullanılarak AMD' nin performansı sabote edilmiş.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Gameworks: Tesselation' a dayalı bir sistem ve AMD kartlarını sabote ediyor diyebilirim.

AMD embraces open source to take on Nvidia’s GameWorks

Özet olarak:
AMD teknolojileri açık ve kaynaklı ve herkesle paylaşılıyor. Nvidia ise teknolojilerini kendine saklıyor. Örneğin AMD optimizeli bir oyun ilk çıktığında Nvidia geri kalır ama açık kaynaklı olan teknolojilerin çalışma prensibi belli olduğu için Nvidia yeni bir güncelleme yaratır ve performans farkı belli oranda kapanır. Ancak Nvidia optimizeli bir oyun çıktığında Nvidia teknolojilerini paylaşmadığı için AMD' nin verimli bir güncelleme yaratması uzun sürüyor ve de istenen etkiyi yaratmayabiliyor.

Donanım Güçlerinin Karşılaştırılması

AMD yukarıdaki sebeplerden dolayı kaynaklanan performans farkını nasıl kapattı peki? Çoğu kişi burada Nvidia teknoloji bakımından üstün diyor. Ama bunu diyenlerin şunu düşünmesi gerekir. Peki AMD aynı fiyatta nasıl daha fazla performans veriyor? Tek bir seçenek var. Daha güçlü donanım yani bileşenler kullanmak. Burdan AMD' nin donanımları daha güçlü olduğunu düşünebiliriz.

Peki AMD ne hamle yaptı?

Aslında AMD Nvidia' nın DX. 11 ve Tesselation desteğini geçemeyeceğini biliyordu. ADM Dx. 12 ile Tesselation sorununu aşmayı ve DX. 12' nin sunduğu daha hızlı ve stabil veri aktarımını kullanmayı planladı. Ve uzun zamandır çıkan kartlarını DX. 11 yerine DX. 12 için tasarlamaya başladı. Örneğin çıkan kartların çalışma prensipleri, güçlü asynchronous shaders ve Mantle teknolojisi bunun örneğidir. AMD' nin güçlü asynchronous shaders desteği varken Nvidia bu alanda zayıftır. AMD' nin mantle ve türevi olan teknolojileri ise Nvidia' da yoktur. Kısacası AMD Dx. 12' de en azından şimdilik Nvidia' ya göre daha güçlüdür.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

DirectX 12 / Direct3D 12 Feature Levels and Resources

DirectX 12 tested: An early win for AMD and disappointment for Nvidia

AMD R9 290X As Fast As Titan X in DX12 Enabled 3DMark - 33% Faster Than GTX 980

Robert Hullock izledikleri stratejiden bahsetmiş.

Konular hakkında aydınlatıcı olabilmek adına uzun cevaplar verdim. Başkaları da faydalanabilsin diye. Hata ya da eksikler varsa bilen arkadaşlar yardımcı olsunlar. Çünkü bu konularda pek bilgi sahibi insan yok.

2- AMD'nin Nvidia'ya göre daha çok ısınıp ömrünün de Nvidia'ya göre daha az olması.

Bir dönem AMD kartlar çok ısınıyordu, bir başka dönemde ise Nvidia. Ama artık öyle bir durum yok aynı güçteki kartların sıcaklık değerleri birbirine yakın. Teorik olarak iki kart birbiri ile aynı ise çok ısınanın ömrü daha kısa olur. Ancak iki kart aynı değil ve farklı bileşenlerden oluşuyor. O yüzden doğrudan bir karşılaştırma yapılamaz. Sıcaklıklar yakın ise bileşen yani donanım gücü iyi olanın ömrü daha fazla olur denilebilir.

Normalde bu gibi soruları sormam forumu kirletmemek için ama P.M mevcut değil sanırsam o yüzden burdan sordum sorma amacım merak ettim çoğu yerde isminizi görüyorum ne kullandığınızı merak ediyorum.

Ben R9 380 kullanıyorum. Bundan önce Nvidia tarafından kart kullanıyordum. Aslında 2 tarafın kartını da eşit sayıda kullandım hemen hemen. 1080P için gayet yeterli bir fiyat/performans ürünü.

@beelzebub_7

Hocam AMD hakkında bilgi toplamak istiyordunuz. Ben araştırdım böyle bilgilere ulaştım. Göz gezdirin isterseniz. Kendiniz de araştırıp ne derece doğru ne derece yanlış olduğuna görün ve bilgi toplayın.

@Egehan Orçun

Dostum eline sağlık, gayet güzel bir yazı olmuş. Nvidia'ya kıl olmak için zaten yeterli sebep var, üstüne birde bu tekelleşme çabası iyice kendisinden nefret ettiriyor. Rakip kavramını çok anlamsız bir şekilde kullanıyorlar, rakip demek düşman demek değildir. Rakip demek öz eleştiri demektir, kendi hatalarını görüp daha iyi yapmaya çalışmaktır.

Diğer yandan şöyle kabaca bir hesapla, benim ömrüm boyunca alacağım ekran kartı sayısı 3-4'ü geçmez yaş vb. kriterlerden dolayı. Durum buyken insanlar alabileceklerinin en iyisini almak isterler firmalar arasındaki rekabetle ya da ahlaki durumlarla çok ilgilenmezler.

İşte tamda bu yüzden AMD'nin daha fazla çalışması gerekiyor, yapacak bir şey yok buna mecburlar çünkü rekabette küçük taraf kendileri. Nvidia'dan çok daha iyisini yapmalılar, benim en son masaüstü topladığım dönemden aklımda kalan "AMD' mi? aman ha uzak dur." ki bu o zaman için tamamıyla doğruydu. Gördüğüm kadarıyla toparlanmışlar, Nvidia'yı iyice sıkıştırıyorlar, en basitinden bu konu, nvidia' nın karşısında alternatif bir amd kart var.

En büyük temennim AMD daha iyisini yapsın Nvidia'yı geçsin, sonuçta kazanan biz olalım, aynı performansı aldıktan sonra o marka bu marka farketmez farketmemeli, cebine göre tercih yapmalısın.

Gayet mantıklı ve iyi araştırılmış bir yazı Egehan hocam siz bu işi biliyorsunuz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…