MSI MAG 100R fan bağlantısı

Aezakmi4

Hectopat
Merhaba arkadaşlar, hala şu fan sistemini çözemedim. Elimde MSI B460M PRO anakartım mevcut. Kasada 3 fan var. 2'si önde ARGB olarak biri egzoz fanı ARGB'siz. Şimdi kasadaki fanların her birinde boşta sys_fan var. Anakartımda bir tane mevcut. Sadece egzoz fanı mı anakarta takacağız? O ARGB 2 sys_fanlar boşta mı kalacak? Bu kablolar ne işe yarıyor?

52CEE358-91DF-40E3-8CB6-27497A9ECB67.jpeg

49806C64-2A38-42C8-9263-15D4A087E064.jpeg

27B4AD4F-F23B-443C-96BD-31153A65A33F.jpeg

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba h

Fanların iki kablosu olması gerek birisi ışıklandırma için birisi ise fan kontrolü için. Sen bir tanesini anakarta diğerini ise RGB kontrolcüye tak. Sonra da o kontrolcünün kablosunu JRAINBOW portuna tak. Bende de aynı kasadan var. Kasanın kitapçığına bakarak kolaylıkla yapabilirsin.
Edit: Bir de RGB kontrolcünün ışık alabilmesi için SATA gücüne ihtiyaç duyar. SATA kablosunu bağlaman gerek ki RGB'ler yansın. 😉
Edit2: Anakartın B460'mış bende de o anakarttan vardı. Maalesef o anakartta fanlar için yeterli sayıda fan portu yok. Ben bu yüzden anakartı değiştirdim. Z490'a geçtim.

Merhaba hocam. Eğer sisteminizde bir değişiklik yapmadıysanız aynı kasa ve anakartı kullanıyoruz. Benim sorum fan bağlantıları ile olacak. Hazır sistem olarak satın aldığımda üç pin giriş kabloları kasaya bağlı olarak gelmişti. Ben bu kabloları Mystic Light ile kontrol edebilmek adına söküp anakarttaki JRAINBOW girişlerine taktım. Bu hali ile program üzerinden fan RGB kontrolünü sağlayabiliyorum. Fakat fana bağlı diğer kablo (galiba 4 pin girişli olan) boşta duruyor. Bu kablonun da anakartta ya da kasada herhangi bir yere bağlamam gerekiyor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu hali ile program üzerinden fan RGB kontrolünü sağlayabiliyorum. Fakat fana bağlı diğer kablo (galiba 4 pin girişli olan) boşta duruyor. Bu kablonun da anakartta ya da kasada herhangi bir yere bağlamam gerekiyor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bendeki fanlarda RGB ve fan kontrol için kabloları ayrıydı. Yani fandan gelen 2 kablo vardı. Okuduğuma göre sizdeki de aynıymış. O 4 Pinli olanı ben anakartın fan portuna bağladım ki fan dönsün. Diğerini de RGB konrolcüye bağladım. Sonra RGB konrolcü kablosunu da Jrainbow girişine taktım. Böylece hem fanlar dönüyor hem de ışıkları yanıyor. Bunu böyle anlatmamın sebebi ise yanlış bir işlem yapmamanız için.
RGB kontrolcüsü anakartın sata portundan güç alır. Bağlamazsanız fanların ışığı yanmaz.

Merhaba hocam.
Şimdi kasayı açıp tekrar baktım. Bende ki bağlantı şu şekildeymiş. Kasada ki 3 adet fana ait 4 pinli giriş kablosu anakarttaki SYS fan girişlerine bağlı. Bu bağlantı şekli sizin ki ile aynı. Fakat önde ki iki fanın 3 pinli giriş kabloları anakartta ki iki adet JRAINBOW girişlerine bağlı. Yani benim kontrolcü 3 pin kablosu boşta. Doğru anladıysam siz 3 pinli kabloları kontrolcüye takıp kontrolcünün kablosunu ise tek JRAINBOW girişine takmışsınız. Ben bu haliyle Mystic Light programı ile her iki fanı ayrı ayrı renklendirebiliyorum. Yani fanlar çalışıyor ve ışıkları da yanıyor. Bu şekilde bir bağlantı şeklinin bir zararı var mıdır? Yoksa bağlantıyı sizin gibi mi yapmalıyım?
Ayrıca ön iki fana ait (erkek) 3 pinli bir kablo daha var. Boşta duranlar oymuş. Onlar bir yere takılıyor mu acaba? Anakartta onlara uygun bir giriş göremedim de.
Bir de son olarak fan sesi ile ilgili olacak. İlk aldığım döneme göre sanki fan sesinde bir artma söz konusu gibi. Fan ve kasa temizliği konusunda çok titizim. Yani bu ihtimal devre dışı. Sizde ki durum nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba hocam.
Şimdi kasayı açıp tekrar baktım. Bende ki bağlantı şu şekildeymiş. Kasada ki 3 adet fana ait 4 pinli giriş kablosu anakarttaki SYS fan girişlerine bağlı. Bu bağlantı şekli sizin ki ile aynı. Fakat önde ki iki fanın 3 pinli giriş kabloları anakartta ki iki adet JRAINBOW girişlerine bağlı. Yani benim kontrolcü 3 pin kablosu boşta. Doğru anladıysam siz 3 pinli kabloları kontrolcüye takıp kontrolcünün kablosunu ise tek JRAINBOW girişine takmışsınız. Ben bu haliyle Mystic Light programı ile her iki fanı ayrı ayrı renklendirebiliyorum. Yani fanlar çalışıyor ve ışıkları da yanıyor. Bu şekilde bir bağlantı şeklinin bir zararı var mıdır? Yoksa bağlantıyı sizin gibi mi yapmalıyım?
Ayrıca ön iki fana ait (erkek) 3 pinli bir kablo daha var. Boşta duranlar oymuş. Onlar bir yere takılıyor mu acaba? Anakartta onlara uygun bir giriş göremedim de.
Bir de son olarak fan sesi ile ilgili olacak. İlk aldığım döneme göre sanki fan sesinde bir artma söz konusu gibi. Fan ve kasa temizliği konusunda çok titizim. Yani bu ihtimal devre dışı. Sizde ki durum nedir? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Dosya Ekleri

• B03704AD-260E-496F-8DF1-44EA9501B560.jpeg
    B03704AD-260E-496F-8DF1-44EA9501B560.jpeg
    143,4 KB · Görüntüleme: 120
  • FA9D63F1-2D12-488E-BD1C-5FE9A564034C.jpeg
    FA9D63F1-2D12-488E-BD1C-5FE9A564034C.jpeg
    138,5 KB · Görüntüleme: 127
  • 639DC551-E68E-4475-8B8E-E0BFA2A671EC.jpeg
    639DC551-E68E-4475-8B8E-E0BFA2A671EC.jpeg
    119,4 KB · Görüntüleme: 126
Doğru anladıysam siz 3 pinli kabloları kontrolcüye takıp kontrolcünün kablosunu ise tek JRAINBOW girişine takmışsınız.
Evet ben bu şekilde taktım. Bu sayede hepsini tek renk yapabiliyorsun ayrı ayrı renklendirmen gerekmiyor.
Ben bu haliyle Mystic Light programı ile her iki fanı ayrı ayrı renklendirebiliyorum. Yani fanlar çalışıyor ve ışıkları da yanıyor. Bu şekilde bir bağlantı şeklinin bir zararı var mıdır? Yoksa bağlantıyı sizin gibi mi yapmalıyım?
Hayır bir zararı yoktur. Sadece ayrı ayrı renklendirirsin. Ben bunu istemediğim için böyle yapmadım. Hepsini bir seferde renklendirmek istedim.
Fotoğraftan anladığım kadarıyla O da RGB kablosu. Çünkü fanın güç kablosu öyle olmuyor sys_fan4'e taktığın gibi köşeli oluyor. 2. Fotoğrafta görünen kabloyu da RGB kontrolcüye bağla.
BIOS ayarlarından Sessiz mod'a alabilirsin. Silent diye geçer. Veya anakartının yazılımından yapabilirsin.

Belirttiğiniz üzere benim yaptığım bağlantı şekli de bu hali ile doğru ise eğer o halde bu konu başlığını okuyanlar için de fikir vermesi açısından fanların ışıklandırması Mystic Light yazılımı üzerinden JRAINBOW 1-2 seçilerek ayrı ayrı yapılandırılabilirken yine select all seçilerek her iki fan ve anakart aynı renk olarak ya da anakarta farklı fanlara farklı şekilde atama yapılabiliyor.

Fanlardan gelen boşta duran kablo ve kontrolcü girişleri de erkek tip girişe sahip olduğundan dolayı maalesef birbirine bağlantısı mümkün değil. Bir ihtimal farklı girişe sahip anakartlar için oluşturulmuş bir kablo olabilir diye düşünüyorum.

Fan sesi için de dediğiniz şeyi deneyeceğim. Sonucunu buraya yazarım.

Ve çok teşekkür ederim yardımınız için.

Merhabalar, benim sorunum şu; öndeki iki fan da çalışıyor fakat birinin led'i çalışmıyor. Her şeyi denedim düzeltemedim. Led kontrolcüyü sata ile PSU'ya bağladım, fanların sys uçlarını anakarta taktım, fanların diğer ucunu da led kontrocüye taktım. Bu koşullarda ikisinin de sorunsuz çalışması gerekmiyor mu?
Kasa: Mag Forge 100M, PSU: High Power Gold 600W, Anakart: Gigabyte B660M

Fanların iki kablosu olması gerek birisi ışıklandırma için birisi ise fan kontrolü için. Sen bir tanesini anakarta diğerini ise RGB kontrolcüye tak. Sonra da o kontrolcünün kablosunu JRAINBOW portuna tak. Bende de aynı kasadan var. Kasanın kitapçığına bakarak kolaylıkla yapabilirsin.
Edit: Bir de RGB kontrolcünün ışık alabilmesi için SATA gücüne ihtiyaç duyar. SATA kablosunu bağlaman gerek ki RGB'ler yansın. 😉
Edit2: Anakartın B460'mış bende de o anakarttan vardı. Maalesef o anakartta fanlar için yeterli sayıda fan portu yok. Ben bu yüzden anakartı değiştirdim. Z490'a geçtim.

Merhaba, bende de aynı kasadan var. Anakartımda System fanı için 1 tane var. Ondada egzoz fanı için kullanıyorum. Diğer fanları portları boşta kalıyor. Ne yapmam gerekiyor dedikleriniz tam anlayamadımda.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı