Rehber İnceleme MSI MAG 275CQRF-QD 1440p 170 Hz VA monitör nasıldır?

Panel ve Arka Aydınlatma Bilgisi
Quantum Dot Edge LED dizilimine sahip bir arka aydınlatma kullanılmış. Bu arka aydınlatmaya da 165 Hz, native 8-bit ve a-Si TFT bir VA panel eşlik ediyor. Teorik kontrast değeri de 4000:1 olarak belirtilmiş.

SDR Gamma Grafiği
Gamma değerinde bir problem yok, referansa oldukça yakın sonuç veriyor. Ancak MSI genel olarak monitörlerine Gamma sekmesi koymuyor, tıpkı bu monitörde de olduğu gibi. Yani Gamma seviyesini sadece parlaklık ayarını değiştirerek ayarlayabiliyorsunuz.

1702489883181.png

VRR ve Adaptive Sync Desteği
VRR desteği mevcut, G-SYNC uyumluluğu mevcut, FreeSync uyumluluğu mevcut. Ayrıca VRR'ı HDMI üzerinden verebiliyor.

1702490078605.png

Overdrive Seçenekleri ve Overshoot, Response Time Değerleri

Monitörün 3 adet overdrive seçeneği var: Normal, Fast, Fastest.

Normal

1702490152337.png

Fast

1702490172036.png

Fastest

1702490203554.png

En iyi performansı "Fast" modu veriyor. Aşağıdaki ufo görselinde pekiştirebilirsiniz.

UFO Testi

En soldaki Normal, ortadaki Fast, sağdaki Fastest. Gördüğünüz gibi bu monitörün ghosting performansı, en kötü modda dahi kabul edilebilir düzeyde. Ki Fast modu bayağı bayağı güzel gözüküyor.

1702490329899.png

MPRT on/off (Backlight Strobing)
Pek iyi performans vermiyor. Dolayısıyla off kalması daha iyi olur.

1702490490707.png

Renk Gamutu

Renk gamutu değerlerinin OSD Menu'deki ayarlara göre yüzdesi aşağıdaki gibi.

1702490874637.png

Genel olarak bütün modları başarılı. Ek olarak DCI-P3, Adobe RGB ve sRGB için hazır profillerin bulunması bir artıdır. DCI-P3 ve Adobe RGB gerektiren işlerle uğraşanlar için renk doğruluğu istedikleri zaman şak diye monitör arayüzünden seçip keyfini sürmesi oldukça güzel bir detay.

Giriş-Çıkış Portları
1 adet DisplayPort 1.2a, 2 adet HDMI 2.0b, 2 adet USB, 1 adet Type-C, 1 adet 3.5mm jack girişi bulunuyor. Ayrıca monitörde KVM bulunuyor.

HDMI ile maksimum 144 Hz alabiliyorsunuz. DisplayPort ile 170 Hz alabiliyorsunuz.

1702491057733.png

Input Lag

HDMI

1702491212064.png

DisplayPort

1702491221733.png

Her ikisi için de Input Lag değeri gayet iyi. Bu arada Adaptive Sync OFF iken test edilmiş.

PS5 ve Xbox Desteği
Hem PS5'e, hem Xbox'a VRR desteği mevcut. 1440p ve 120 Hz bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca HDMI üzerinden Adaptive Sync de açılabiliyor ve HDR desteği de mevcut.

1702491443086.png

Yazılım
MSI Gaming Intelligence yazılımını kullanabilirsiniz.

1702491481724.png

SDR Parlaklık ve SDR Kontrast Değeri
Monitörün SDR moddayken parlaklık değeri %100 için 290 nit, %100 parlaklıktaki kontrast değeri ise 4300:1 olarak ölçülmüş. Maksimum parlaklık konusunda SDR modda zayıf.

1702491649771.png

HDR Parlaklık ve HDR Kontrast Değeri
Monitörün HDR moddayken parlaklık değeri %100 için 290 nit, %100 parlaklıktaki kontrast değeri ise 4095:1 olarak ölçülmüş. Maksimum parlaklık konusunda HDR modda da zayıf. Yani bu monitör maksimum parlaklık konusunda zayıf kalıyor.

1702491701876.png

Artıları
  • Kontrast değeri VA standartları için ideal.​
  • Renk gamutu ideal.​
  • Adobe RGB, DCI-P3 ve sRGB gibi hazır profillerin OSD Menu'de yer alması güzel bir detay.​
  • VA panel olmasına rağmen UFO performansı, overshoot oranı ve gecikme süresi başarılı.​
  • Gamma değeri başarılı.​
  • VRR, FreeSync ve G-SYNC uyumlu.​
  • Input Lag değeri düşük.​
  • Asansör sistemi mevcut.​
  • KVM bulunuyor.​
  • USB Hub, Type-C ve 3.5mm jack girişi mevcut.​
Eksileri
  • Dahili hoparlörü yok.
  • Pivot özelliği yok.
  • HDMI ve DisplayPort sürümleri düşük. 8-bit + FRC kullanmak için yeterli bant genişliği sağlanamayacak, dolayısıyla 10-bit için yenileme hızını DisplayPort'ta 120 Hz yapmanız gerekecek. 8-bit kullanırsanız DisplayPort kullanıcıları etkilenmez.
  • Maksimum parlaklığı hem HDR hem SDR modunda düşük.
  • BFI teknolojisi kötü çalışıyor.

Sonuç
Bu monitör, gelecekte kaliteli VA panellerin giriş-orta seviye bütçede yaygınlaşacağının ön habercisi olma niteliğini taşıyor. Maksimum parlaklık dışında kritik bir eksisini göremedim. Şu an 10.000 TL civarlarında satılıyor. Bence VA panel bir monitöre şans vermek isteyenler için makul bir seçenek.

Kaynak

G-SYNC desteği olsa alırdım, NVIDIA resmi sitede yok.
Konuyu neden okumuyorsunuz? Test edilmiş ve desteklediği belirtilmiş. Ayrıca inceleme sahibi de (not certified) diye belirtmiş zaten yanında.

1702745955914.png

Tamam bende resmi desteği yok dedim zaten sizlik bir durum yok elinize sağlık, ışık sızması durumu nasıl acaba onu göremedim.
Dostum resmi sitede belirtilmiyor olması o monitörün desteğinin olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca bu model 2023'te çıktı, yani daha çok taze bir monitör, NVIDIA'nın sitesine yazılmamış olabilir, bu normaldir.

Işık sızması her ünitede farklılık gösterebilen bir durum olduğu için pek takılmaya gerek yok, ancak arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duyan her panel türünde ışık sızması görülebilir. Tabii bunun çokluğu veya azlığı ise başta söylediğim üniteden üniteye değişen durumdan ibaret.

Dostum resmi sitede belirtilmiyor olması o monitörün desteğinin olmadığı anlamına gelmez. Ayrıca bu model 2023'te çıktı, yani daha çok taze bir monitör, NVIDIA'nın sitesine yazılmamış olabilir, bu normaldir.

Işık sızması her ünitede farklılık gösterebilen bir durum olduğu için pek takılmaya gerek yok, ancak arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duyan her panel türünde ışık sızması görülebilir. Tabii bunun çokluğu veya azlığı ise başta söylediğim üniteden üniteye değişen durumdan ibaret.

Kullana birinin yorumunu okudum alışveriş sitelerinde 60 Hz de TN performansı beklenmeyin demiş, MPRT Sync ve variable overdrive olmamasından yakınmış diğer yönleri ile bayağı beğenmiş

Bu monitörü gaminggen mağazasında inceledim. hazır kurulu bir sistemdi. performans olarak ne kadar iyiyse görüntü kalitesi olarak o kadar kötü geldi. ekran aşırı mat. renkler çok soluk. ayar yaptım ama ips'in yanına yaklaşamadım. yanında 32" diğer modeli vardı o da aynıydı. hatta 32" olduğu için bir de pixel saymak gibi bir derdi de vardı...
diğer masalarda Asus ve Dell ips modeller var ve canavar gibi renk veriyordu. garip geldi.

sonra acaba samsung neo g7 de böyle mıdır diye tereddüt etmeye başladım...

Dosya Ekleri

• 20240310_182342.jpg
    20240310_182342.jpg
    132,1 KB · Görüntüleme: 71
  • 20240310_182349.jpg
    20240310_182349.jpg
    134,2 KB · Görüntüleme: 74

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı