MSI MPG X570 yavaş boot ve donma sorunu

anrede

Centipat
Katılım
1 Aralık 2019
Mesajlar
24
Merhabalar. Anakart kaynaklı Windows açılma sürem (özellikle post screen (BIOS ekranı gelmeden önceki süre ortalama 20 saniye)) çok uzun. Bu süre 7-10 saniye olması gerekirken ortalama olarak toplam 30 saniyeyi buluyor. Dün bu sorunu çözmek için birçok yöntem denedim, sonrasında arızanın anakart modelinden kaynaklı olduğunu ve reddit gibi platformlarda birçok kişinin aynı sorunu yaşadığını gördüm. Ve geç açılma problemini çözmeye çalışırken başka bir problemle de karşılaştım.
Reddit konusu:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bilgisayar parçalarım:
MSI GeForce RTX2070 Super Gaming X Trio
MSI MPG X570 GAMING Edge Wi-Fi AM4 AMD
AMD Ryzen 7 3700X
XPG 512 GB SX8200 PRO PCI-e gen3x4 M.2 SSD (3500 MB okuma / 2300 MB yazma)
XPG 16 GB (2x8GB) Gammix D30 kırmızı 3000MHz CL16
Xigmatek shogun g serisi 80Plus Gold 750W

Sorunu çözmek için sıra ile;
1- Bilgisayarı içindeki Windows 10 silinmeyecek şekilde sıfırladım,
2- BIOS Update'sini yaptım,
3- BIOS başlatma seçeneğini UEFI only yaptım,
4- Windows hızlı başlat seçeneğini kapattım ve bunun gibi birkaç ayar daha yaptım,
5- Ekran kartı Driver'ını güncelledim,
6- Işlemci Driver'ını AMD'nin sitesinden indirdim fakat yükleme %0'dan ileriye bir türlü gitmedi. Bunun üzerine anakartın markası olan MSI'ın sitesinden indirdiğim anakart modelimin Driver'ını kurmayı denedim. Kurulumda ekrana AMD Radeon software adlı bir yükleme ekranı çıktı ve %60'larda takıldı ve ilerlemeyi durdurdu (15 dakika kadar bekledim ilerleme olmadı). Yükleme yaparken bilgisayar inanılmaz bir şekilde yavaşladı, fareyi oynatırken imleç dona dona gidiyordu. Kurulumu iptal ettim ve yarı yüklenmiş programı kaldırmayı denedim. Programı kaldırırken de ilerleme çubuğu %60'larda takıldı ve yine donma sorunuyla karşılaşmaya başladım. Programı manuel olarak kaldırmak zorunda kaldım. Sonrasında bilgisayarı kapatmayı denedim, ekran kapandı fakat kasa kapanmadı. Bilgisayarı manuel kapatmak zorunda kaldım.

AMD sitesinden indirip kuramadığım driver:

MSI sitesinden indirip problem yaşadığım driver (drivers -> System & chipset drivers -> 370.19MB):

Windows geç açılma sorunumun çözülmemiş olmasının yanı sıra bilgisayarı birçok kez açıp kapattığım için başka bir sorun olduğunu fark ettim. Bilgisayar bazen normal açılma süresine göre 5-10 saniye erken açılıyor (her 2-4 seferde 1 kez), bu erken açılma yaşandığında fareyi sağa sola oynattığımda imleç donarak hareket ediyor ve bu donma bilgisayarı kapatana kadar devam ediyor. Bilgisayarı kapatmaya çalıştığımda ekran kapanıyordu fakat kasa çalışmaya devam ediyordu. (AMD Radeon software kurarken yaşadığım sorunun aynısı.)

Tüm bunların AMD Radeon software kurulumunun yarım kalmasından kaynaklı olduğunu düşünerek yukarıda yazdığım 1-2-3-4-5 işlemlerini tekrarladım. Fakat bilgisayarı kapatıp açarken yine her 2-4 seferde 1 kez yaşadığım bilgisayarın erken açılma, bir türlü geçmeyen donma ve bilgisayarı kapatmaya çalıştığımda kasanın kapanmaması sorunuyla karşılaşınca pes ettim.

Sizlere sorum
1) Windows'un geç açılmasına bir çözüm bulabilir miyim?
2) Bilgisayarı açtığımda 2-4 seferde bir yaşadığım donma ve bilgisayarın kapanmaması probleminin kaynağı nedir ve nasıl bir çözüm yolu izlemeliyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
merhaba soruna çözüm bulabildinmi aynı anakart ve işlemci ile aynı sorunu yaşıyorum
Merhabalar, bilgisayarda durduk yere donmalar ve sonrasında kapanmama sorununa çözüm buldum. Windows dosyalarında bozukluk olmuş olmalı ki format ile temiz bir Windows 10 kurulumu yaptığımda sorunum düzeldi (Driver'ler ile ilgili ne zaman işlem yapsam donma ve sonrasında kapanmama problemi yaşıyordum).

Bios ekranının geç gelmesi ve doğal olarak Windows'un geç açılması ile ilgili bir çözüm malesef bulamadım. Fakat BIOS update'leri ile bu sürenin bir miktar düştüğünü gözlemledim.

Şu an Windows fast boot özelliğini tekrar aktif etmiş durumdayım ve bir sorun yaşamamaktayım. Bilgisayarın BIOS ekranına gelmesi ortalama 17 saniye sonrasında Windows ekranı gelmesi ortalama 5 saniye toplamda açılma süresi 22 bazen de 26 saniyeyi buluyor.
 
Bu sorun benim sistemdede mevcutdu aynı ssd kullanıyoruz, windows dosyalarının hatalı olduğunu düşünerek farklı bir iso ile sorunu çözdüm, yaklaşık 45 saniyede açılırken şuanda 15-18 saniyeler arasında açılıyor, anakardada 1. uefi xpg 2. xpg olarak ayarlı bende
 

Geri
Yukarı