MSI Optix Monitörler İçin Ayar Tavsiyeleri

arkadaşlar monitör iyi güzel de belli ayarlarla belli şekilde iyileştirme yapılıyor fakat ben yabancı sitelerdede araştırdım VA çogu panellerde ghosting oluyor diyorlar ve bu modelde baya bir kişi şikayetçi siyah ayarı ve ghostingden. ama fps oyunları çok keyifli geçiyor şahsen tek sıkıntım film izlerken ve pes fifa vs oynarken belli ediyor ghostingi. bu paraya bu teknolojiye insan sorunsuz bekliyor ama ne yazıkki sorunlu kısaca ne yaparsak yapalım. bu arada eski ekranım 24 inc Asus VG248QE 144 HZ 1ms. tamamiyle sorunsuzdu çok iyiydi fazla para verip upgrade yaptık sonuç biraz hüsran malasef..

Filmlerde ghosting sorunu yok. Gayet güzel gösteriyor. Filmlerde ghosting o derece fark edilir bir şey mi ki? bilmiyorum. Belki ben göremiyorumdur.

Filmlerde daha çok color banding'den şikayet ediyordum ama 4K bir film indirdim. Zerre color banding göremedim. Çok şaşırttı beni. Demek ki çözünürlük yüksek olunca daha iyi oluyor.

Oyunlarda ise ghosting'i anlayacak göz ben de yok :) Bu yüzden gayet yeterli geliyor bana.

Siyah ayarı evet bir miktar sorun ama nvidia ayarlarından biraz düzeltilebiliyor. Belki optimum sonuç olmasa bile fena değil bana göre.

Bu monitörden açıkçası aşırı memnuniyetsiz değilim. Bu yüzden değiştirmeyi de düşünmedim. Çünkü başka bu seviyede daha iyi monitör var mı bilemiyorum. Belki vardır ama açıkçası denemek istemiyorum :) Sonuçta alıp daha kötü durumlar yaşama ihtimali de var.

Filmlerde ghosting sorunu yok. Gayet güzel gösteriyor. Filmlerde ghosting o derece fark edilir bir şey mi ki? bilmiyorum. Belki ben göremiyorumdur.

Filmlerde daha çok color banding'den şikayet ediyordum ama 4K bir film indirdim. Zerre color banding göremedim. Çok şaşırttı beni. Demek ki çözünürlük yüksek olunca daha iyi oluyor.

Oyunlarda ise ghosting'i anlayacak göz ben de yok :) Bu yüzden gayet yeterli geliyor bana.

Siyah ayarı evet bir miktar sorun ama nvidia ayarlarından biraz düzeltilebiliyor. Belki optimum sonuç olmasa bile fena değil bana göre.

Bu monitörden açıkçası aşırı memnuniyetsiz değilim. Bu yüzden değiştirmeyi de düşünmedim. Çünkü başka bu seviyede daha iyi monitör var mı bilemiyorum. Belki vardır ama açıkçası denemek istemiyorum :) Sonuçta alıp daha kötü durumlar yaşama ihtimali de var.

yazım yanlışım olmuş bende siyah ayarı color banding ten dolayı filmde problem yaşadım filmde ghosting olmuyor yani sadece pek memnun olmadıgım 2 nokta film ve pes fifa demek istedim :) fps oyunlarında rpg vs de ghosting olmuyor sadece pes ve fifada o sorun oldu şahsen bende iade etmeyi düşünüyordum ama vazgeçtim gibi çünkü fps oyunları çok zevkli oluyor gerçekten bu ekranda.seninde dedigin gibi çok araştırdım bu fiyatta düzeyde daha iyisi yok zaten anca 4veya5 bin gibi rakamlara çıkarsan anca oda çok az bir fark olur degmez zaten,
4k bende deneyecegim iyi oldugu söyledigin :)
senden ricam bu testi yaparmısın arkada ufoların arkasında hafif siyahlık gölgelenme vs oluyormu?

yazım yanlışım olmuş bende siyah ayarı color banding ten dolayı filmde problem yaşadım filmde ghosting olmuyor yani sadece pek memnun olmadıgım 2 nokta film ve pes fifa demek istedim :) fps oyunlarında rpg vs de ghosting olmuyor sadece pes ve fifada o sorun oldu şahsen bende iade etmeyi düşünüyordum ama vazgeçtim gibi çünkü fps oyunları çok zevkli oluyor gerçekten bu ekranda.seninde dedigin gibi çok araştırdım bu fiyatta düzeyde daha iyisi yok zaten anca 4veya5 bin gibi rakamlara çıkarsan anca oda çok az bir fark olur degmez zaten,
4k bende deneyecegim iyi oldugu söyledigin :)
senden ricam bu testi yaparmısın arkada ufoların arkasında hafif siyahlık gölgelenme vs oluyormu?

Aynen öyle kardeşim.

Testi daha önce de yapmıştım gölgelenme oluyor. Ancak şöyle bir durum var. Bu monitörü alan her açıdan iyi olacak diye alıyorsa zaten yanılıyor :)

Yani MS değeri en iyi olsun, ghosting hiç olmasın, oyunlarda en iyi sonucu versin, color banding hiç olmasın, ışık sızması olmasın vs vs yani böyle bir monitör yok :)

Özellikle FPS oyunlarda en iyi sonucu isteyen zaten başka monitörlere yönelmeli bana göre. Ben salt ve ana amaç olarak oyun odaklı bu monitörü almadım.

Zaten bu boyutta alma sebebim oyun değil ki genelde oyun için 24 INCH ve sisteme göre 1080P diyenler var. Hatta daha çok FPS oynanıyorsa 1080P dışına pek çıkılmıyor.

Ancak tabi ki oyunlarda leş performans olmasını da beklemiyoruz. Sonuçta 144 HZ'lik bir monitör alıyorsunuz.

Yani her şeyden biraz olsun mantığı var aslında. Bu durumda hepsinde iyi olması mümkün değil.

IPS görsel olarak belki daha iyi, TN performans olarak daha iyi. VA olunca ikisinin arası gibi düşünerek aldım.

Belki eşdeğer monitörlerde siyah ayarı daha iyidir, belki ghosting daha iyidir, belki renkleri daha iyidir belki freesync bu monitördeki gibi sıkıntılı değildir bilemiyorum. Ama diğer monitörlerinde çok çok iyi olmadığını duymuştum.

Dediğiniz gibi 4 5 bin liralık olursa iş değişebilir.

Hoşuna gitmeyenler ve değiştiren arkadaşlar var elbette. Ama bana göre genel kullanıcı kitlesi açısından çok leş bir monitör olduğunu düşünmüyorum.

Bazen de irdeledikçe aldığınız üründen soğumaya başlayabilirsiniz :)

Aynen öyle kardeşim.

Testi daha önce de yapmıştım gölgelenme oluyor. Ancak şöyle bir durum var. Bu monitörü alan her açıdan iyi olacak diye alıyorsa zaten yanılıyor :)

Yani MS değeri en iyi olsun, ghosting hiç olmasın, oyunlarda en iyi sonucu versin, color banding hiç olmasın, ışık sızması olmasın vs vs yani böyle bir monitör yok :)

Özellikle FPS oyunlarda en iyi sonucu isteyen zaten başka monitörlere yönelmeli bana göre. Ben salt ve ana amaç olarak oyun odaklı bu monitörü almadım.

Zaten bu boyutta alma sebebim oyun değil ki genelde oyun için 24 INCH ve sisteme göre 1080P diyenler var. Hatta daha çok FPS oynanıyorsa 1080P dışına pek çıkılmıyor.

Ancak tabi ki oyunlarda leş performans olmasını da beklemiyoruz. Sonuçta 144 HZ'lik bir monitör alıyorsunuz.

Yani her şeyden biraz olsun mantığı var aslında. Bu durumda hepsinde iyi olması mümkün değil.

IPS görsel olarak belki daha iyi, TN performans olarak daha iyi. VA olunca ikisinin arası gibi düşünerek aldım.

Belki eşdeğer monitörlerde siyah ayarı daha iyidir, belki ghosting daha iyidir, belki renkleri daha iyidir belki freesync bu monitördeki gibi sıkıntılı değildir bilemiyorum. Ama diğer monitörlerinde çok çok iyi olmadığını duymuştum.

Dediğiniz gibi 4 5 bin liralık olursa iş değişebilir.

Hoşuna gitmeyenler ve değiştiren arkadaşlar var elbette. Ama bana göre genel kullanıcı kitlesi açısından çok leş bir monitör olduğunu düşünmüyorum.

Bazen de irdeledikçe aldığınız üründen soğumaya başlayabilirsiniz :)

Aynen dediklerine katılıyorum bro. fazla ugraşmamak lazım takmamak lazım yoksa işin içinden çıkılmıyor. bu fiyata en iyi alınabilcek yine bu baktıgımızda zaten. bende iadeden vazgeçtim şahsen .
iade etsem bile alacak monitör yok bu fiyata anca 5lere çıkarsan oda gereksiz zaten.
umarım ilerde sorunsuz monitör icad ederler nediyelim :D

Konuyu hortlatmış gibi olacağım ama tüm arkadaşlarınkine benzer bir hatta birkaç sorunu ben de yaşıyorum. Öncelikle oyunlardayken karanlık bir ortama girildiğinde otomatik parlaklık ve renk değişimleri. Beyaz ayarı ki bu en sinir olduğum noktası oldu tüm renkler bir nebze kabul edilebilir noktaya gelse bile kırmızı hep patlak cart bir kırmızı oluyor. Bir de resmi siteden güncel Firmware indirdim ama nasıl kurulduğuna dair hiçbir doküman bulamadım. Son mesajın üzerinden bir hayli süre geçmiş bu sorunları yaşayıp çözen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Bir de resmi siteden güncel Firmware indirdim ama nasıl kurulduğuna dair hiçbir doküman bulamadım.
Firmware'i teknik servis kuruyor demişlerdi. Muhtemelen yetkili servise göndermen gerekiyor. Garantiyi bir arayıp sor derim.

Bende bu monitörü kullanıyorum yaklaşık 20 gündür ve monitör default ayarları ile geldiğinde hiç memnun değildim. Daha sonra birkaç ayar ile oynayınca monitör'ün muhteşem olduğuna kanaat getirdim. En azından beni doyurdu.
Benim kişisel ayarlarım şu şekilde, deneyip farka bakmak sizlere kalmış

• Oyun Modu: RTS (Anlamadığım bir biçimde renkler çok daha canlı, çok uğraştım fakat renkleri bu denli canlı şekle getiremedim kişisel olarak. Çok tuhaf.)
  • Parlaklık: 70 /
  • Karşıtlık: 75
  • Netlik: 0
  • Siyah Ayarlayıcı: 9 (Gama %20 civarlarında)
  • Renk Sıcaklığı: Normal
  • Görüntü İyileştirme: Kapalı
  • Tepki Süresi: Normal
  • Sıfır Gecikme: Açık
  • FreeSync: Açık
Arka planınızı renkli bir fotoğraf ile farka bakabilirsiniz. Renklerin canlılığı, kullanıcı olarak RTS modu kadar canlı bir şekile getirilemiyor. En azından ben getirememiştim.
@XanthiN Inverse Ghosting durumu G-Sync içinde geçerli. RTX 2070 Super kullanıyorum ve DP aracılığı ile G-Sync'i açık duruma geitrdim. Aynı sıkıntı benim içinde geçerli ve ara ara rahatsız etmiyor değil.
Bu anlattığın şeyler 75hz monütörde mevcut değil
Kullandığım model MAG271CQR
  • 27 inç kavisli VA panel
  • 2K çözünürlük
  • 1 ms tepki hızı
  • 144 hz yenileme hızı
  • FreeSync desteği
  • Çeşitli oyun modları ve geniş ayarlama seçenekleri
  • RGB arka aydınlatma
  • Gaming OSD masaüstü yazılımı desteği

Haziran ayında 2700₺'ye Amazon.com.tr'den almıştım ve o günden beri aktif olarak kullanmaktayım. Kutusundan çıkan DP kabloyu kullanıyorum. Elimdeki monitörün aygıt yazılımı FW.007'dir.

Sürekli iade etmeyi düşündüm ama yakın fiyata benzer özelliklerde daha iyi bir monitör bulamadığım ve cesaret edemediğim için iade etmedim. Söylemek istediğim şeyleri olabildiğince anlaşılır ve basit bir dil ile aktarmaya çalışacağım. Belirttiğim şeyler tüm MSI Optix monitörleri için geçerlidir çünkü içerisinde yer alan teknoloji ve ayarlar hemen hemen hepsinde aynı, sadece modelleri değişik.

• FreeSync ile Hızlı Tepki Süresi Çatışması:
Bir AMD ekran kartı sahibi olarak ilk deneyimlemek istediğim şey FreeSync idi. FreeSync'i aktive ettim ve kırılmaların yaşanabileceği bol sahne geçişi olan bir oyun açtım. Kırılmalar yaşanmıyordu belki ama ghosting sorununa benzer durumlar meydana geliyordu. Bu durum nasıl anlatılır bilmiyorum, yalnızca dikkatli gözlerin fark edebileceği durumlar oluşuyordu; hareketli sahnelerdeki renklerde akma, hareketli objelerin ardında oluşan siyah karartı sorunları gibi. Koyu renk bir objeyi beyaz bir ortamda düşünün. Ekranı oynattıkça objeyi takip eden siyah bir karartı oluşuyordu. Maalesef bu durumu videoya alamadım çünkü mili saniyelik olan bir şeylerdi.

İlk FreeSync tecrübem bu şekilde olduğu için hiç memnun kalmamıştım hatta bu teknolojinin kusurlu çalıştığına inanıyordum. Epey uzun bir süre FreeSync'i kapalı kullandım. Daha sonra şans eseri tepki süresi ayarını normale aldığımda FreeSync açıkken belirttiğim sorunların oluşmadığını farkettim. Bu durumu onaylamak için o an tepki süresini tekrar hızlıya aldım ve hemen sorunlar baş gösterdi. Daha sonra bu durumu araştırdım tabii ki, mesele monitörün FreeSync ile hızlı tepki süresini aynı anda randımanlı çalıştıramamasından kaynaklanıyormuş. Bu durum VA ve Curved ekranların genel sorunuymuş. Bir çok marka FreeSync özelliği açıldığında tepki süresini otomatik olarak normale çekiyormuş fakat nedendir bilinmez kusurlu çalışsa da MSI böyle bir kilit koymamış. Tepki süresi hızlı ile normal arasında neredeyse hiç bir fark olmadığı için monitörü FreeSync açık ve tepki süresi normal ayarlarında kullanmaktayım.

Bir diğer sorun da arada görülen titreme sorunu. Özellikle çok yüksek FPS'li sahnelerde, örneğin oyun açılışlarında, loading ekranlarında vs. renklerde ve görüntüde titremeler meydana geliyor. Yani monitör kendi tazeleme hızını yüksek değişken FPS'ye senkronize etmeye çalışırken oluşuyor bu durum. Tepki süresinden bağımsız FreeSync'den kaynaklandığına eminim. Sürekli olan, uzun süren yada rahatsız eden bir durum olmadığı için bunu pek sorundan saymıyorum.

NOT: Tüm bu deneyimler AMD ve FreeSync üzerineydi. Gsync'de durum nedir hiç bir fikrim yok.

• Siyah Dengesi ve Görüntü Ayarları:
Monitör default olarak nasıl geldiyse başta öyle kullandım, parlaklık dışında pek ayar değiştirmiyordum çünkü keskinlik ve doygunluk gayet güzel görünüyordu. Bir gün PUBG oynarken karanlık sahnelerin anormal düzeyde koyu olduğunu farkettim. Bu oyunu daha önce laptoptan oynuyordum o yüzden MSI monitörün bastığı koyuluk oranı doğru gelmedi. Bu durumu çözmek için siyah ayarlayıcı ayarını 9'dan 10'a çektim. Koyu sahnelerdeki karanlığa gömülen detaylar problemi çözülmüştü. Bu durumu daha iyi anlatabilmek için Vampyr adlı oyundan bir video çekmiştim:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu ayar koyu sahnelerin bol olduğu oyunlarda 9'dan iyi performans verse de genel görüntüde yapay bir parlaklık oluşturuyordu ve renklerin doygunluğunu azaltıyordu. Özellikle açık renklerde belli oluyordu. Bu durum monitörden yapılabilecek başka bir ayar ile tolere edilemiyordu yani parlaklık yada kontrast değiştirerek bu durum gerçek anlamda çözülemiyordu çünkü sorun 'gamma' sorunu idi. Siyah ayarlayıcı 9.5 gibi bir ara ayar koysalarmış çözülecekmiş. Bu ara ayar mevcut olmadığı için çözümü bir renk profili oluşturmakta buldum. Bunun için Windows'daki ekran renk ayarlarını kullandım. Monitör ayarlarından siyah ayarlayıcıyı 10'a sabitledim ve bu program üzerinden gamma seviyesini %20 oranında aşağı çektim:

Eki Görüntüle 440333

Eki Görüntüle 440366

NOT: Asıl problem siyah ayarlayıcı 9'da yaşananlardır. Siyah ayarlayıcıyı 10'a çektikten sonra gamma'yı düşürmek kişisel tercihimdir. Siz gerek görmüyorsanız yapmayabilirsiniz ya da gamma'yı benden fazla aşağı çekebilirsiniz, tamamen size kalmış. 'Siyah ayarlayıcı 9 ilen gamma ayarını artırsak' şeklinde düşünmüşseniz, ben denedim kesinlikle 10 iken gamma düşürmek kadar güzel olmuyor.

Gamma / siyah ayarlayıcı düzeyini test edebilmek için güzel bir resim:

Eki Görüntüle 440350

Bu ayar ile nispeten tatmin olmuş durumdayım. Doğallığı bozduğu için gerisini çok kurcalamaya gerek görmedim. En verim aldığım ve olması gerektiği tonda görüntü veren dengeli ayarlarımı sizlerle paylaşayım. Yukarıdaki gamma ayarı yapılı biçimde aşağıdaki ayarları kullanıyorum:

Oyunda:
  • Oyun Modu: Kullanıcı
  • Parlaklık: 40 / HDCR (parlaklık durumu tercih meselesi)
  • Karşıtlık: 50
  • Netlik: 0
  • Siyah Ayarlayıcı: 10
  • Görüntü İyileştirme: Zayıf
  • Tepki Süresi: Normal
  • FreeSync: Açık
Oyun dışı:
  • Parlaklık: 15 / 25 (tamamen benim tercihim, yukarısı gözümü ağrıtıyor)
  • Karşıtlık: 50
  • Netlik: 0 / 1
  • Siyah Ayarlayıcı: 9 / 10 (hemen hemen hep 10'da tutuyorum)
  • Görüntü İyileştirme: Kapalı
  • Tepki Süresi: Hızlı (oyun dışı bahsettiğim bozulma olmuyor)
  • FreeSync: Açık (oyun dışı etkisi olmayan bir ayar olduğu için hep açık)

• Gece Işığı:
Monitör ile alakası olmayan, göz sağlığı için konulmuş bir Windows 10 özelliği. Yine de bahsetmek istedim. Ekranı bir miktar sarartıyor ve geceleri gözün yorulmasını engelliyor. Araştırırsanız ne denli faydalı olduğunu okuyabilirsiniz. Oyunlar bu durumdan etkilenmiyor. Ayarlarım şu şekilde:

Eki Görüntüle 440340

Okuduğunuz için teşekkürler. Faydalı olduysa ne mutlu bana. Tartışmaya açığım, her türlü yorumunuzu beklerim. Özellikle MSI Optix kullanıcıları konuya görüşlerini yazarsa çok daha faydalı bir başlık olabilir.

Şimdi ben g241vc 75 hz monütör aldım lakin 144 hz modelleriyle ayarlar sizin bahsettiğiniz gibi değil ve memmun değilim monütörden

Son düzenleme:
Msi mag271cv modelini satın aldım Red dead redemption 2'de oyunda gece olduğu zaman anormal derecede her şey siyaha bulanıyor hatta karakterin görüş açısını ufuk çizgisinin biraz altına yönelttiğinizde sol ve sağ üst köşelerde agaçların rengi ve görüntüsü seçilmeye başlıyor.Bundan önce 5 yıl IPS ekran kullandım çok garip geldi.Diğer bir sorunsa kırmızı,turuncu gibi renkler çok canlıyken mavi,yeşil,sarı aynı zıtlıkta soluk.Son olarak oda ışığını kapatınca oyundaki gece atmosferi çok çok daha seçilebilir oluyor.Objeleri gerçek hayattaki gece ve karanlık ortamlardaki gibi seçebiliyorsunuz ancak bu seferde ekranın parlak kaplaması kasadaki fanın ışığını vs ayna gibi yansıtmaya başlıyor ve ekranın ışık sızmaları her yerden patlamaya başlıyor.Sanırım bana uygun bir ekran değil benzer hz,freesync premium ve ekran boyutuna sahip Viewsonic ıps almayı düşünüyorum.Tek olumlu yanı şu hdmi ve 60 hz monitörümde red dead redemption 2 'da 55 fps geçemiyordum.Msi'da display port ve 144 hz'e geçtiğim için olduğunu düşünüyorum Rdr2'de stabil 80 fps ulaşmış olmam.Lütfen alıntı yada cevapla butonuyla yanıtlamayın teşekkürler.

Son düzenleme:
@UGP4 bro bende de aynı monitörden var ben de aynı sorundan muzdaribim, hatta bugün MSI G271 geldi yan yana koydum iksini onda da aynı problemler var sadece siyah ayarı iyi, MSI'ın IPS ve VA'sı arasında bir fark göremedim açıkçası. Sen ne yaptın monitör konusunu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı