Çözüldü MSI R9 380 Oyunlarda %100 GPU olup, tutarsız frekans sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Ryniesta

Hectopat
Katılım
19 Mayıs 2015
Mesajlar
46
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. MSI R9 380 Gaming 4G ekran kartım var. Oyunlarda genelde MHz sabit kalıp kullanım yüzdesi değişiyor diye biliyorum eski kartımda da öyleydi. Lakin yeni kartımda kullanım hep %100, duruma göre frekans değişiyor. Tam tersi bir durum söz konusu yani. Normal midir bu?

Not: MSI Afterburner ile bakıyorum değerlere.
 
Ekran kartımda üst düzey olsun. FPS sabitlediğim için ekran kartım %100 çalışmasına gerek kalmaz değil mi?
Bu tamamen oynadığın oyuna bağlı. Bende üst seviye GTX 980 var. GTA 5'te Vsync açmama rağmen GPU kullanımı %100 oluyor.

Frekansın boost, yani sürekli olarak en tepede çalışma olayı eskide kaldı. Oyun oynarken ekranda bizim göremediğimiz segmentler belirir. Ekran kartına hemen hemen en çok yük bindiren etmen budur. O an ekran kartınızın işlediği Vram fazla değilse, yani bellekten fazla yer kaplamıyorsa bellek frekansına çok fazla yüklenmez. Örneğin: League of LegendS. Bu oyunda ne Vram fazla kullanılıyor, ne de bellek frekansına fazla yükleniliyor. "Frekans değerlerine her zaman %100 yüklenilir ve ihtiyaca göre Vram kullanılır" gibi bir durum yok.

Vsync açtığım zaman GPU kullanımının her oyunda %100 oluyor demişsiniz. Dikkatimi çekti. En basitinden CS:GO oynadığın zaman da aynı durumu yaşıyor musun?
 
Vsync açtığım zaman her oyunda %100 oluyor gibi bir durum yok. Ben onu örnek olarak verdim. Genel olarak oyunlarda GPU kullanımı hep %100, ihtiyaca göre frekans ayarlıyor kart. Benim eski kartım R7 265 idi onda frekans hep boost modunda, ihtiyaca göre GPU kullanımı değişiyordu. Tam tersiydi yani.

CS:GO da ise GPU %100 diye hatırlıyorum. Ancak frekans son sınırında değil.. Durum bu.

Edit: Deneme amacıyla oyuna girip baktım. GPU kullanım yüzdesi stabil değil CS:GO'da. Kimi zaman %12 kimi zaman %99 hatta %0 gösterdiği bile oldu. Frekans da 700-800 Mhz aralığında idi.

Sanırım yeni kartlarda eskiler gibi ille boost hızında çalışacak diye bir şey yok. Frekans da, GPU kullanımı da kendini ayarlıyor. Çünkü eskilerde hep boost modunda çalışıp GPU kullanım yüzdesi değişiyordu. Doğru mu anlamışım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir sorun yok dostum. Birçok sistem topladım ve stres testi yaptım. Özellikle yeni topladığım sistemlerde farkettiğim etmenlerden birisi bu durum. Frekans değeri, o an GPU'nun ne kadar yorulduğuna ve Vram kullandığına göre değişen bir etmendir. Recep ve Ali abinin bir çok testinde frekans değerlerini görebilirsin. Çok tutarsız oluyorlar genelde ve belirli değerler arasında sürekli inip çıkıyorlar.
 
Üstteki mesajımı editledim ama sizin mesajınızdan sonra oldu muhtemelen görmemişsinizdir buraya da yazayım.

Sanırım yeni kartlarda eskiler gibi ille boost hızında çalışacak diye bir şey yok. Frekans da, GPU kullanımı da kendini ayarlıyor. Çünkü eskilerde hep boost modunda çalışıp GPU kullanım yüzdesi değişiyordu. Doğru mu anlamışım?
 
GPU kullanım yüzdesi stabil değil.
Bu sözünden sonra kesinlikle eminim ki bir sorun yok. GPU'nun o an ihtiyacına göre bu değerler yükselir veya azalır. Böylelikle daha az güç tüketmiş olur kart. AMD'nin HD serisinde özellikle frekans değerleri sürekli tavan değerlerde gezer. HD 7850 kullanmış birisi olarak söylüyorum. R7 265 ise, HD 7850'nin güncellenmiş halidir.
Doğru mu anlamışım?
Kesinlikle.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı