MSI RTX 4060 Ti Gaming X Slim 16g vs Galax RTX 4070 Super 1-Click OC

O zaman şimdilik şu şekilde;

Daha guclu bir islemciye yatirim icin 7800XT bence. Saf güç olarak denkler zaten.

Orta-üst seviye kart seçiminde NVIDIA her zaman başı çeker. Kullanın ya da kullanmayın daha iyi kare oluşturma, daha iyi RT, daha stabil performans, Micro stuttering'ten uzak oyun deneyimi, daha iyi codec desteği. Ayrıca 7000 serisi iyi satmadı ki bunu ben değil veriler söylüyor. 6000 serisi tabii ki madencilik furyasının etkisiyle satış rakamlarında bir fırsat yakaladı ama pazar payı yukarıda saydığım sebeplerden ötürü hala NVIDIA'da. He bütçe düşüktür o zaman başka olur ki zaten 4060 Ti'ın yüzüne falan bakılmaz.

Reis peki diyelim Galax 4070s aldım, diğer markalarla arasında bir uçurum var mıdır yoksa farklar minimal midir?

Reis peki diyelim Galax 4070s aldım, diğer markalarla arasında bir uçurum var mıdır yoksa farklar minimal midir?
GALAX öyle sıradan bir marka değil. Globale HOF serisini sunmuş, sektörde tanınan bir marka. Ben Gigabyte'ın, ASRock'ın, MSI'ın giriş seviyesi modellerinden rahat şekilde öne koyarım.

Ayrıca bilgilenmek isteyenler için pazar payı rakamlarını da sunayım. Önceki mesajım havada kalmasın.

Birkaç video izledim ve istatistiklere baktım, kas gücünde 7800XT 15-20 FPS fazlasını verip 20 derece daha az sıcaklık veriyor, sadece 50watt daha güçlü çalışıyor ki bence çok büyütülecek bir durum değil. Sanırım yıllar sonra Radeon'a geçiş yapıyorum.

Birkaç video izledim ve istatistiklere baktım, kas gücünde 7800XT 15-20 FPS fazlasını verip 20 derece daha az sıcaklık veriyor, sadece 50watt daha güçlü çalışıyor ki bence çok büyütülecek bir durum değil. Sanırım yıllar sonra Radeon'a geçiş yapıyorum.
Ortalama FPS ve RT performansı olarak 4070 Super net şekilde önde.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kararımı Sapphire Nitro+ ile kıldım.

Fiyatı da oldukça iyi görünüyor ve malzemesi de kaliteli. Sadece coilwhine olduğunu söyleyen çok kişi var fakat şansa bağlı, umarım pişman etmez. Uzun zamandır NVIDIA taraftarıyım fakat bu sefer kumar oynadım, çok teşekkür ederim destekleriniz için.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Minimal hocam. Sogutma farklari vs oluyor.

Yok hocam yok. İki tane Galax marka ekran kartı kullandım. İkisi de buz gibi sorunsuz.

Değerlendirmeniz yanlış ve objektif değil, orta/üst seviye için AMD daha önde kalır.

Kullanıcıların Nvidia ekran kartı talep etmesi bir Nvidia'nın pazarlama stratejisinin bir getirisi, bunu detaylandırabilirim ama uzun bir yazı olur, kağıt üzerinde sonuçlar belli olsa bile yine de kullanıcı diğer markaya yönelmiyor ve bunu AMD-İntel işlemci pazar paylarına bakarak anlayabiliriz.

İntel'in sunucu pazarında zayıf kalması veya son yaşadığı işlemci sorunları ya da AMD'ye karşı yeni seri ile baş edememesine rağmen hala İntel pazar payında hakim ve bundan önce de her yeni işlemciye yeni bir anakart yeni bir sistem dizilmesine rağmen hala kullanıcılar İntel'e rağbet ediyor.

AMD'nin 7000 serisi kötü bir seri değil, Nvidia'nın ekran kartlarına göre yüzde 20-25 daha ucuz ve daha performanslılar. Özellikle belirli bir bütçede AMD tercihi kullanıcıya diğer donanım alımlarında daha geniş bir ürün seçimi olanağı sağlıyor.

7800xt ve 4070 süper değerlendirmenizde pek haklı değilsiniz, 4070 süperin rakibi 7900gre lakin AMD kartların stokları bitti veya bitmek üzere, fiyat/performans işin içine girince 7800xt bir seçenek değil bu kart pahalı yerine daha iyi alternatifler var ve 4070 super bir yerden sonra hem performans hem de sahip olduğu donanım itibariyle tıkanacak. 7900xt en iyi seçenek olur.

Güncel benchmark sonuçları.

Kararımı Sapphire Nitro+ ile kıldım.

Fiyatı da oldukça iyi görünüyor ve malzemesi de kaliteli. Sadece coilwhine olduğunu söyleyen çok kişi var fakat şansa bağlı, umarım pişman etmez. Uzun zamandır NVIDIA taraftarıyım fakat bu sefer kumar oynadım, çok teşekkür ederim destekleriniz için.

Erkan kartı alımını iptal edebilir iseniz 7900xt'yi almayı öneririm ve eğer bütçeniz yeterli ise veya taksitle alma şansınız var ise 9070xt bir tık pahalı olabilir ancak 7900xt'den daha iyi bir seçim olabilir.

Son düzenleme:
Değerlendirmeniz yanlış ve objektif değil, orta/üst seviye için AMD daha önde kalır.

Kullanıcıların Nvidia ekran kartı talep etmesi bir Nvidia'nın pazarlama stratejisinin bir getirisi, bunu detaylandırabilirim ama uzun bir yazı olur, kağıt üzerinde sonuçlar belli olsa bile yine de kullanıcı diğer markaya yönelmiyor ve bunu AMD-İntel işlemci pazar paylarına bakarak anlayabiliriz.

İntel'in sunucu pazarında zayıf kalması veya son yaşadığı işlemci sorunları ya da AMD'ye karşı yeni seri ile baş edememesine rağmen hala İntel pazar payında hakim ve bundan önce de her yeni işlemciye yeni bir anakart yeni bir sistem dizilmesine rağmen hala kullanıcılar İntel'e rağbet ediyor.

AMD'nin 7000 serisi kötü bir seri değil, Nvidia'nın ekran kartlarına göre yüzde 20-25 daha ucuz ve daha performanslılar. Özellikle belirli bir bütçede AMD tercihi kullanıcıya diğer donanım alımlarında daha geniş bir ürün seçimi olanağı sağlıyor.

7800xt ve 4070 süper değerlendirmenizde pek haklı değilsiniz, 4070 süperin rakibi 7900gre lakin AMD kartların stokları bitti veya bitmek üzere, fiyat/performans işin içine girince 7800xt bir seçenek değil bu kart pahalı yerine daha iyi alternatifler var ve 4070 super bir yerden sonra hem performans hem de sahip olduğu donanım itibariyle tıkanacak. 7900xt en iyi seçenek olur.

Güncel benchmark sonuçları.

Erkan kartı alımını iptal edebilir iseniz 7900xt'yi almayı öneririm ve eğer bütçeniz yeterli ise veya taksitle alma şansınız var ise 9070xt bir tık pahalı olabilir ancak 7900xt'den daha iyi bir seçim olabilir.

Öncelikle bunları bir açıklığa kavuşturup sonrasında globalde Nvidia'nın neden daha tercih edildiğini güzel şekilde izah edeyim.

Öncelikle CPU ve GPU odaklı kullanım geçmişlerimi sunayım, hani ben objektif değilim ya, hani hiç bu konular hakkında bilgim yok ya, ondan dolayı.

CPU: AMD Phenom II X4 955 Black Edition, R5 2600, R5 3600, R5 5600, R5 7500F
GPU: R9 380, RX 580, GTX 1660 Ti, RTX 2060, RX 6600, RX 6700 XT, RTX 4070 Super.

Şimdi ben yukarıdaki kullanım durumlarına bakarsam AMD'den başka bir şey kullanmayıp sizden daha fazla AMD övmem gerekir ki forumda sizin aktiflik oranızı defalarca katlayacak şekilde iyi yaptığı şeyleri belirttim ama sempatizanı olmadım, sorunlarını da görmezden gelmedim. Bunları da devamında açıklayacağım ama şunları yazmam gerekiyordu çünkü birisine objektif değilsin demek bilip bilmeden yapılacak en düşük seviye yorumdur.

Şimdi gelelim sizin Nvidia bu kartları pazarlama sayesinde satıyor dediğiniz yere. Öncelikle konuyu AMD-Intel işlemci olarak ele almışsınız ancak AMD'nin Nvidia'yı yakalayabildiği bir dönem 2000'lerin başından beri yaşanmadı. 20 yılı aşkın süredir Nvidia kademe kademe GPU pazarını domine ediyor. Bunu ben değil, veriler söylüyor.

GPU-Add-in-Board-Market-Share-2002-to-Q1-2024.png

Şimdi siz bu verileri Nvidia milyonlarca insanı kandırıyor o yüzden satıyor olarak lanse etmeye kalkarsanız size gülerler. Çünkü globalde A olan şey sizin için B ise bunun hiçbir geçerliliği yoktur, x kişi.

Nitekim Intel'le ilgili en büyük eksiğiniz Intel sadece masaüstü tarafında işlemci satmıyor. Dizüstü tarafında hala AMD'ye oranla daha iyi işlemciler yapıp daha çok kullanıcı için tercih edilebilir oluyor. Hatta yeri gelmişken söyleyeyim, iş bilgisayarımda Intel işlemci var. AMD, Nvidia kullanmış-kullanan birisi olarak objektiflikten uzak birisi için yapılmayacak bir hamle. Nasıl bu oyuna gelmişim? Intel tıpkı Nvidia gibi kandırmış beni...

Şimdi gelelim asıl konumuz olan AMD'nin 7000 serisi GPU'larına. Şimdi şunu tekrar belirtmem gerek: AMD satmıyor. AMD'nin 4090'a verebileceği bir cevabı yok. AMD'nin 4080 Super'e verebileceği doğru düzgün bir cevabı yok. Asıl üzücü olan taraf AMD'nin giriş seviyesinde bile Nvidia'ya verebileceği bir cevap yok. Bunun kaydı nerede?

Siz bunca insana reklamla, algıyla, isimle falan kart aldıramazsınız. Bunun zaten temel sebepleri var ki hepsine geleceğim.

Şimdi adım adım bazı kartların MSRP fiyatlarına bakalım:

4080 Super - 999 dolar
RX 7900 XTX - 999 dolar
4070 Ti Super - 799 dolar
RX 7900 XT - 799 dolar

Bu arada AMD ne yaptı? Bu kartlardaki fiyatları zamanla 150-200 dolar gibi oranları bulacak şekilde aşağıya çekti. Çünkü satmadı. Satmamasının sebeplerini de aşağıda sunacağım. Hiç merak etmeyin. Bu satmama olayını Nvidia insanları reklamla kandırıyor diyerek geçiştiremezsiniz.

Nitekim 2024 yıl sonunda GPU pazar payı farkı 9'a 1 gibi bir duruma geldi. Şimdi bana Türkiye fiyatlarından söz edebilirsiniz. Pek tabii ki kendinizce haklı bir argüman ancak Reddit'e gidelim mi? Hadi gidelim.

Bu konuların bazıları 2025 bazıları 2024'ün ortalarına ve sonlarına ait konular. He yetmezse size daha fazla bile bulurum. Hemen eski bir AMD GPU kullanıcısı olarak kaliteli PSU, Motherboard, SSD tercih etmeme rağmen bu durumu yaşadım. He şimdi buraya DDU, temiz kurulum gibi örnekler verilebilir. Bu çözümün bazen işe yaradığını görsem de yeni bir sürücü gelene kadar o sürümde devam ettiğini bizzat deneyimledim. Şimdi bunu sadece ben değil, globalde bir dolu insan yaşıyor ve o yüzden sonraki tercihlerini Nvidia'dan yana kullanıyor. Siz 5000 serisinde, 6000 serisinde, 7000 serisinde bile durumu yaşatıyorsanız kullanıcı bununla uğraşmaz.

Gelelim bir başka mevzu olan VRAM saat hızı. AMD kartlarda 144 Hz üzeri bir monitörünüz varsa VRAM saat hızının tepeye çıktığını görürsünüz. Bu da kartı soğutmaya bağlı olarak 4-5 dereceye kadar sıcak çalıştırır. Bazı insanlar çözümü daha özel çözünürlük üzerinden daha alt bir Hz değeri seçiyorlar ancak her monitör bu durumda görüntü vermiyor. E çözüm ne biliyor musunuz? FreeSync açmak. Yani AMD'nin çözümü bazı oyunlarda gecikme yaratacak bir özelliği aktif etmek. Nvidia bu işi çözmüş, bir sorun yok. Ancak AMD için bu bir sorun bile değil.

Hadi sırada FSR'ye gidelim. AMD'nin bir türlü altından kalkamadığı şu FSR mevzusu. He tabii bana yine kim bu kartlarla bu özelliği açıyor diyebilirsiniz ama AAA bir oyun oynadığınızda haliyle RT'yi de kullandığınıza oluşan FPS düşüşünü minimal seviyeye çekmek için kullanıyoruz. Lakin ister alt seviye bir GPU olsun ister üst seviye bir GPU olsun FSR hala istenen seviye gelmedi, gelemeyecek. Zaten bu yüzden AMD bile 9000 serisinde AI tarafına kayıp 7000 serisinde bu özelliği aktif edilemeyeceğini belirtti. Yani? AMD bize FSR şöyle olacak, böyle edecek demesine karşın bunun altını mevcut yoldan dolduramayacağını belirtti. Ayrıca Intel'in bile geriden gelip XeSS ile FSR'yi yer yer geçmiş olması burada da Nvidia ile değil, Intel ile rakip olduğunu göstermeye yetti.

Şimdi konuyu RT tarafına götürelim ki ödediğim dolar bazlı fiyatlar ortadayken neymiş bu RT mevzusu diyerek açmak isterim. Ben RT kullanmıyorum diye bir argüman olamaz. Spor ayakkabı alıp koşmuyorum demek gibi manasız bir çıkarım olur. O zaman bir bakalım: Kendisinden 200 dolar daha aşağıdaki olan 4070 Super bile RT konusunda 7900 XT'yi geçiyor. Bana istediğiniz kadar Hardware Unboxed konusu sunabilirsiniz. Konunun kas gücü olmadığını sizin gibi kullanıcılar anlamadığı sürece bu fark açık kalmaya devam eder. He AMD anladığı için yukarıda da belirttiğim üzere AI tarafına atılım yapmaya başladı çünkü bu yarış en çok FPS alanın değil, en iyi şekilde görsellik sunanın yarışı.

He bir de herkesin ağzından düşmeyen VRAM konusuna gelelim ki orada da eksik bir argüman sunmuşsunuz. VRAM eğer ki çıkışında ya da portunda bir sorun varsa 1080p'de bile eksiklik gösterebilen bir durum. Tabii ki bu ekstrem örnekler bir yana kartın gücüyle de paralel şekilde artması en doğal beklentidir. Nitekim 4060 Ti ve 7600 XT'nin 16 GB gibi modelleri var ki o VRAM'i işleyecek güce sahip olmuyorlar. O zaman bu VRAM nerede devreye giriyor? Çözünürlük artınca. Bu durumda da bize daha iyi kartlar gerekiyor yani 4080 Super, 4090, 7900 XTX gibi kartlar. Orada da kimin daha çok sattığı ve bu durumun nedenlerini hem bireysel hem global şekilde paylaştım.

He bunlara ek codec kalitesi, streaming ekstraları, ikinci el pazarındaki satış artısı gibi konulara hiç değinmedim. Oraya girdiğimde fark yukarıda da belirttiğim üzere 9'a 1 oluyor.

Yani bana öyle Hardware Unboxed videosu sallamadan önce azıcık gerçekçi ve globalde ne olup bittiğini anlatan içerikler sunacaksınız. Bir tane yorumuma beğenmedim atıp diğer yorumuma üzüldüm atıp içinde satış rakamları olan bir yorumumu görmezden geldiğinizde siz objektiflikten uzak bir tutum sergiliyorsunuz. Nvidia RTX 4090'a rakip olunamayan bir sektörde 5090'ı çıkarıyor. AMD'nin 4090 gibi bir kartı olsaydı 5 sene boyunca başka kart çıkartmazdı. Asıl fark burada gizli zaten. Nvidia rakipsiz olmasına rağmen farkı orada tutmaya devam ediyor. Ben burada Nvidia konuştuğum için sempatizan görülebilirim ama globaldeki bu farkı siz öyle 2-3 tane videoyla, sözde uçuk FPS farklarıyla kapatamazsınız.

Tekrar not düşeyim: Hiçbir firma benim için anlam ifade etmiyor. Ben yukarıda da saydığım tüm etmenleri dikkate alarak ürün tercih ederim. Birileri işini iyi yaparsa onu zaten överim ama kalkıp vasatlığa da "iyi yarıştın ama" diyemem.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı