MSI X370 Gaming Pro Carbon RAID 0 Reboot/Kapanma Sorunu

Erçin Eser

Kilopat
Daha fazla  
Selamlar,

Başlık biraz uzun oldu farkındayım bunun için kusuruma bakmayın.

Sistemimi Ryzen işlemciler piyasaya çıktığı ilk yaz topladım. Eski sistemimden arta kalan PSU ve depolama elemanlarını olduğu gibi (çalışır durumda) Ryzen sisteme taşıdım. Ancak ilk kurulum itibari ile başıma gelen önceleri çok önemsemediğim şimdilerde beni çileden çıkaran bir sorun; pc'yi açarken hiç sorunsuz takılmadan açılıyor ancak işletim sistemi üzerinden kapat dediğimde ya da yeniden başlat dediğimde şu şekilde bir döngü oluşuyor:

-Ekran kararıyor ve tamamen siyah moda geçiyor. (uyku/bekleme)
-Ekran kartı RGB'si sönüyor.
-Anakart RGB'leri yanmaya devam ediyor.
-Tüm sistem fanları PC açık gibi çalışmaya devam ediyor.
-Mause ve klavye RGB'si tamamen sönüyor.

10 dk boyunca PC bu şekilde bekliyor ve sonunda hiçbir şey yokmuş gibi kapanıyor...

BIOS güncellemeleri, BIOS def. ayarlarına alma, RAM'lerin yerini değiştirme, BIOS pilini çıkarma aklınıza gelebilecek her türlü yolu denedim ama yok ne yaparsam yapayım bu PC'yi RAID ile kurduğumda kapatma ve yeniden başlatma sorunu yaşıyorum.

PC formatlayıp bilgisayarımı RAID yerine AHCI modda tek SSD üzerine kurduğumda böyle bir sorun yaşanmıyor işin komik tarafı.

RAID işlemini hem BIOS üzerinden AMD RaidExpert 2 yazılımı ile hem de eski tip manuel RAID ile yaptım bana mısın demedi aynı tas aynı terane.

Şimdi başta; @Recep Baltaş @Ali Güngör olmak üzere forumun ileri gelenlerinden fikir ve önerilerini rica ediyorum.

Ryzen 1600x
MSI X370 Gaming Pro Carbon
Kingston HyperX 2x8GB 2400Mhz Ram (dual kit olarak takılı)
MSI 1060 Gaming X 6G ekran kartı.
2x 250GB Samsung 840 Evo SSD
1 TB WD Black Caviar Mekanik disk
Corsair RM850W PSU
Corsair H100i soğutma
BIOS MS-7A32 Vers. 1.J0

Şimdiden desteğiniz için teşekkürler.

Saygılarımla, iyi forumlar..

Raid'e karşı sıkıntı yaratıyor yani sistem? Ben de Raid düşünüyordum iyi oldu bu bilgi.
Raid'siz kullansanız olmaz mı? SSD ve Raid kavramı pek olumlu sonuçlar veremeyebiliyor diye okumuştum.
Yanıt için teşekkürler, AM3 platformunda aynı SSD'leri RAID0 olarak sorun olmadan uzun süre çalıştırdım. Sıkıntı çıkarmaması gerekir çıkarsa bile MSI'ın buna bir update ile müdahale etmesi gerekmekte.
Raid genelde M.2 SSD'lerde tercih ediliyor.
Bana biraz fazla alakasız geldi. M.2 SSD'ler mevcut durumunda zaten çok hızlı çalışan parçalar bunlara RAID0 yapmanız durumunda okuma ve yazma 2x hızlanıyor ve bu hızlara ulaşabilecek bir işlemcinin piyasada şuanda mevcut olduğunu sanmıyorum. Ayrıca bahsedilen uygulama M.2 ve SSD öncesinde mekanik disklerle de kullanılabiliyordu. Yani sadece M.2'ye özgü bir durum değil.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı