Çözüldü MSSQL ve Oracle SQL aynı anda olur mu?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ibrahimt0

Decapat
Daha fazla  
Merhaba bende şu an Oracle SQL developer 19C ve SQL Plus kurulu. Kullanıcı vs oluşturdum kurs ile birlikte ilerliyordum kursu zaten bitirdim. Microsoft SQL için sanal VMware makine kuracağız arkadaşlar ile birlikte sanal makinenin içine kuracağız ms SQL'i. Doğru mu yapıyoruz, doğrusu nedir veya genelde nasıl yapılıyor? Bilgisayarımda zaten Oracle SQL var onun üstüne ms SQL yüklediğimde herhangi sorun çıkar mı acaba? Nasıl olur?

Çözüm
Docker duydum ama ne olduğunu hiç bilmiyorum.

Şimdi baktım aslında daha mantıklı gibi ama nasıl olacağını pek anlamadım. Azure data Studio'da kullanan var ve o çok daha gözüme güzel geldi, Microsoft'un Azure kısmını LinkedIn'de çok görüyorum, ama server kadar değil galiba bazı eklentileri mutlaka kurmak gerekiyor. Bir de normal ms SQL var. Docker indirip onun içine mi kuruluyor tam anlamadım ne diye bakmak için çok kısa baktım şu anlık.

Eğer atabileceğiniz güvendiğiniz kurulum videosu vs varsa çok güzel olur. Muhtemelen aynıdır ama baktıklarıma göre bana garip geldi.
Docker'ı şöyle tanımlayabilirim kısaca, sanal makineden daha efektif çalışan Linux konteynerler içerinde istediniz uygulamayı ayağa kaldırabileceğiniz bir teknoloji. Sanal makine için nispeten fazla disk ve bellek boyutu ayırmak lazımken bir de buna işletim sistemi kurup sonrasında istediğiniz yazılımı yüklemek donanımsal açıdan ciddi bir külfettir.

Docker'da ise her uygulama için hazırlanmış imajlar vardır. Bu imajları genellikle uygulama geliştiriciler resmi olarak sunar. Bizim örneğimizde MSSQL imajı Microsoft tarafından sunuluyor mesela. Yapmamız gereken tek şey bu imajı konteyner olarak çalıştırıp istediğimiz veritabanını elde etmek.

Kurulum için bu Medium makalesinden faydalanabilirsiniz: Docker ile MsSql Kurulumu
Oracle SQL yüklü bilgisayara ms SQL de kurulabilir, ancak performans sorunları ve port çakışmalarına dikkat etmek gerekir. Sanal makineye (VMware) ms SQL kurmak, sisteminizi izole ederek çakışma riskini ortadan kaldırır ama donanımınızın yeterli olması şart. Eğer sisteminiz güçlüyse, sanal makineyle ilerlemek mantıklı bir tercih olur.

Sanal makine içerisine MSSQL kurulması da bir yaklaşım, elbette olabilir ama sistem özelliklerinizin yüksek olması lazım. Genelde nasıl yapılıyor sorusuna gelecek olursam, bu tarz öğrenme amaçlı denemelerde veya küçük çaplı projelerde veritabanını Docker üzerinden ayağa kaldırmak daha kolay, esnektır. Ayrıca sanal makineye kıyasla daha düşük sistem kaynağı harcar.

Sanal makine içerisine MSSQL kurulması da bir yaklaşım, elbette olabilir ama sistem özelliklerinizin yüksek olması lazım. Genelde nasıl yapılıyor sorusuna gelecek olursam, bu tarz öğrenme amaçlı denemelerde veya küçük çaplı projelerde veritabanını docker üzerinden ayağa kaldırmak daha kolay, esnektır. Ayrıca sanal makineye kıyasla daha düşük sistem kaynağı harcar.

Şimdi baktım aslında daha mantıklı gibi ama nasıl olacağını pek anlamadım. Azure data Studio'da kullanan var ve o çok daha gözüme güzel geldi, Microsoft'un Azure kısmını LinkedIn'de çok görüyorum, ama server kadar değil galiba bazı eklentileri mutlaka kurmak gerekiyor. Bir de normal ms SQL var. Docker indirip onun içine mi kuruluyor tam anlamadım ne diye bakmak için çok kısa baktım şu anlık.

Eğer atabileceğiniz güvendiğiniz kurulum videosu vs varsa çok güzel olur. Muhtemelen aynıdır ama baktıklarıma göre bana garip geldi.

Docker'ı şöyle tanımlayabilirim kısaca, sanal makineden daha efektif çalışan Linux konteynerler içerinde istediniz uygulamayı ayağa kaldırabileceğiniz bir teknoloji. Sanal makine için nispeten fazla disk ve bellek boyutu ayırmak lazımken bir de buna işletim sistemi kurup sonrasında istediğiniz yazılımı yüklemek donanımsal açıdan ciddi bir külfettir.

Docker'da ise her uygulama için hazırlanmış imajlar vardır. Bu imajları genellikle uygulama geliştiriciler resmi olarak sunar. Bizim örneğimizde MSSQL imajı Microsoft tarafından sunuluyor mesela. Yapmamız gereken tek şey bu imajı konteyner olarak çalıştırıp istediğimiz veritabanını elde etmek.

Kurulum için bu Medium makalesinden faydalanabilirsiniz: Docker ile MsSql Kurulumu

Çözüm

Teşekkür ederim muhtemelen böyle ilerleyeceğim Docker ile.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı