Müteahhit olmak mantıklı mı?

Voxi12

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar müteahhit olmak mantıklı mı? Hiç bilmiyorum ama bayağı bir yapan tanıdıgımız var. Çırak gibi yanlarında mı olsam?

Malzemeden çalmadan doğru düzgün kâr edebileceğinizi sanmıyorum. Mesela oturduğum daire dışardan aşırı lüks duruyor fakat ses yalıtımı bile yok. İnsanların oturduğu zaman "Allah razı olsun cidden çok güzel, kaliteli bir daire yapmış" diyebileceği birisi olmak çok zor. Ben sorumluluğunun bu kadar ağır olduğu bir meslek yapmak istemezdim.

Topraktan sattın, malzeme fiyatları bi uçtu terste kaldın. Sonuç iflas, bir sürü büyük inşaat firması battı son 10 senede. Malzeme fiyatı uçuyor ama ev fiyatları aynı oranda artmıyor, bu devirde sıfırdan girilebilecek bir sektör değil. Zamanında uyguna depona malzeme yığmışsındır, daire karşılığı arsa sözleşmelerin vardır anca öyle uğraştığına değecek kar bırakır. Türkiye'de artık yarının garantisi olmadığı için bu tarz milyonları basmak gereken sektörler çok riskli, %5'lik bir sapma bile çok pahalıya mal oluyor.

35 senelik bir müteahhit tanıdık var emekli. Devletle çaışmış sonuç Allah'a şükür kendince ufak bir birikim yapmış ama sinir hastasından muzdarip. Zor meslek yorucu işine çok iyi sahip çıkman lazım. Çalıştırdığın insanlar cahil bazıları Türkçe bilmeyen kişiler. Devlet memurlarını ve bürokrasiyi saymıyorum bile. Müteaahit olacak isen en aşa 8-10 yıl birinin yanında çalışman lazım işi öğrenmek için yoksa varını yoğunu kaybedersin. Nasıl sitresli bir meslek olduğunu şu yaşanmış örnekte anlatayım.
Sanayide bir inşaatta işçi yüksekten aşa düşüyor. Bir anda işçi hakları oluyor işte muhalefetten geliyorlar vay benim işçim ayakları v.s. sonuç bir güvenlik kamerasından işçinin nasıl düştüğünü görüyorlar işçiler bir birlerine pandik atarken düşmüş bu arada geçen 1 ayda abinin saçları beyaza dönmüştü.

Sermaye varsa müteahhit tabii ki olunur. Belediye ile ayrı, usta ile ayrı, mühendis ile ayrı uğraşması var. Adam toplaması, çevrenin geniş olması, acil bir durumda iyi bir sermayenin olması gerekiyor. Uzun vadeli bir yatırım oluyor ama getirisi çok iyi. Sermayeni büyütmek için girilebilecek bir iş. Reklamı da iyi yapmak lazım çok fazla ilgilenen var bu işle.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı