Kuzenim bir şarkı bestelemiş ancak yayımlamaktan korkuyor. Telif hakkını almak istiyor. Acaba bunu nereden yapabilir? Nasıl yapabilir? Ne kadar para ödemesi gerekir? Konu hakkında kesin bilgi sahibi kişiler yazarsa sevinirim. Teşekkürler.
Mesam’ın yönetmeliğini ekte bulabilirsin. Mesam’a eser gönderirken bu belgelerden biriyle telif haklarının sana ait olduğunu kanıtlaman gerekir. Yönetmeliği okursan ‘’zaman damgası’’ ibaresi geçiyor. Yani zaman damgası aldıktan sonra parçanın telif haklarının sana ait olduğunu yasal olarak kanıtlıyorsun. My Art Proof’da sadece Türkiye değil Uluslararası damga veriyor. Hem Türkiye’de hem 181 ülkede geçerli.Kesin bilgi.
Müzik eserleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) e tabidir.
İlgili yönetmeliği paylaşır mısınız?
II. Bölüm Teknik bilim kurulunun kurulması ve toplanması ile ilgili yönetmelik ve 5. madde içinde MESAM yönetim kurulunun çalışma ve usul esaslarının düzenlenmesi bu sizin paylaştığınız şey.Mesam’ın yönetmeliğini ekte bulabilirsin. Mesam’a eser gönderirken bu belgelerden biriyle telif haklarının sana ait olduğunu kanıtlaman gerekir. Yönetmeliği okursan ‘’zaman damgası’’ ibaresi geçiyor. Yani zaman damgası aldıktan sonra parçanın telif haklarının sana ait olduğunu yasal olarak kanıtlıyorsun. My Art Proof’da sadece Türkiye değil Uluslararası damga veriyor. Hem Türkiye’de hem 181 ülkede geçerli.
Ben telif haklarının toplanmasından bahsetmiyorum. Telif gelirlerini mesam ve müyap gibi meslek birlikleri toplar ve buna telif hakkı denir fakat telif hakkının toplanabilmesi için eserin sanatçıya ait olması gerekir. Bunun içinde bir uyuşmazlık olması durumunda meslek birlikleri resmi belgeler talep eder. Son paylaştığım Mesam’ın yönetmeliğine bakarsan ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsin.II. Bölüm Teknik bilim kurulunun kurulması ve toplanması ile ilgili yönetmelik ve 5. madde içinde MESAM yönetim kurulunun çalışma ve usul esaslarının düzenlenmesi bu sizin paylaştığınız şey.
Eki Görüntüle 2285470
Zaman damgası bir imzadır. Telif değildir.
İnsanları yanıltmayın. Herhangi bir antlaşmaya (kira sözleşmesi, satın alma vb...) atacağınız imzanın doğrulanmasıdır sadece. Eğer MESAM izin veriyorsa; atacağınız imzanın yerine kullanabileceğiniz bir şeydir. Telifin kendisi değildir.
Ben telif haklarının toplanmasından bahsetmiyorum. Telif gelirlerini mesam ve müyap gibi meslek birlikleri toplar ve buna telif hakkı denir fakat telif hakkının toplanabilmesi için eserin sanatçıya ait olması gerekir. Bunun içinde bir uyuşmazlık olması durumunda meslek birlikleri resmi belgeler talep eder. Son paylaştığım Mesam’ın yönetmeliğine bakarsan ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsin.
Mesam açıkça belirtmiş. Eğer eserin başkası tarafından kopyalanırsa telif haklarının sana ait olduğunu bu eserin yaratıcısının sen olduğunu zaman damgası ile kanıtlayabilirsin demiş. Biz daha neyi tartışıyoruz anlamıyorum.
Peki örnek bir senaryo üzerinden gidelim.Tarıştığımız şey; insanlara bunun telif olduğunu söylemeniz.
Bunun için önce MESAM dan eserin telifinin alınmış olması gerekmektedir. Zaman damgası tekrar söylüyorum TELİF değildir.
Türkiyede müzik eserleri konusundaki hak talepleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) a tabidir. Telif sahibi olduğunuzu o şekilde ıspatlayabilirsiniz.Peki örnek bir senaryo üzerinden gidelim.
Hiçbir sanatçının Mesam ve Müyap’a üye olma zorunluluğu yoktur. Bağımsız yayınlamak istiyorum ben eserlerimi. Youtube da yayınladım. Eserim kopyalandı ve ben bu eser üzerinde telif hakkı sahibi olduğumu, eserin bana ait olduğunu nasıl kanıtlayacağım?
Hayır, siz telif hakkınızı iletirken kullanacağınız imzanızı bu şekilde tercih edebilirsiniz. Youtube Telif hakkınızı iletirken elektronik imza kullanabileceğinizi belirtmiştir.İşte tam bu noktada bu sertifikayla bu sorun çözülüyor. Telif hakkının bana ait olduğunu yasal olarak kanıtlayabiliyorum. Meslek birliklerine vs ihtiyacım olmadan. Doğrudan platforma
Bu nasıl bir bakış açısı? O zaman sen de Mesam için mi çalışıyorsun diyeyim ben? Burası bir forum alanı ve herkes görüşlerini paylaşıyor. Bence konuyu daha fazla uzatmayalım. Ben bu sertifika ile telif haklarımı koruyabiliyorum. Bunun için çok araştırma yaptım. Avukatından bilirkişisine ve hatta Mesam’a kadar. Biri benim eserimi alıp Mesam’a verirse hak talebinde bulunuyorum. Herhangi bir platformda yayınlarsa doğrudan hak talebinde bulunuyorum. Türkiye’de dava açabiliyorum. Yani eserim kopyalandığı zaman telif haklarını koruyabiliyor, savunabiliyorum demek oluyor bu. Kimseye böyle yapın demiyorum. Herkesin kendi tercihi. Ben fikirlerimi tecrübelerimi beyan ediyorum. Sende kimseyi Mesam veya Müyap’a üye olun başka türlü olmaz diye kesin bilgidir bu diye zorlayamazsın.Mustafa ekici ile birlikte mesaj sayınıza ve üyelik açılış tarihlerinize bakıldığında bu konu için buraya dahil olduğunuz sonucu çıkarıyorum. Belki de iki üyelik açmış aynı kişi olabilirsiniz.
Aynı cümleleri kurarak rastgele konuya dahilmiş gibi davranmak yerine; bahsettiğiniz site ile ticari ilişkiniz, ortaklığınız varsa, ve ya çalışanı iseniz bunu açıkça belirtmenizi tavsiye ederim. Böylesi daha inandırıcı ve güvenilir imaj sunacaktır adınıza.
Türkiyede müzik eserleri konusundaki hak talepleri 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) a tabidir. Telif sahibi olduğunuzu o şekilde ıspatlayabilirsiniz.
Youtube gibi platformlar kendi içinde lisanslama yaparlar. Telif vermezler, oradaki içeriğin size ait olması; telif sahibinin siz olduğunuz anlamına gelmez.
Hayır, siz telif hakkınızı iletirken kullanacağınız imzanızı bu şekilde tercih edebilirsiniz. Youtube Telif hakkınızı iletirken elektronik imza kullanabileceğinizi belirtmiştir.
Eki Görüntüle 2285512
Bu konuda; "telif hakkı nasıl alınır?" diye sorulmuş.Bu olayı yaşamış biri olarak;
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 8/1’de de eser sahibi “bir eserin sahibi onu meydana getiren kişidir” der. Yani bir eserin telif haklarına sahip olmak için meslek birlikleri veya bir kuruma başvuru yapılması gerekmez. Ama eserin kopyalandığı zaman sana ait olduğunu gerek mahkemeye gerekse platformlara kanıtlaman gerekir. Bunun için de zaman damgası kullanılabilir. Eğer eserin sana ait olduğunu kanıtlayabilirsen zaten telif hakları senin demektir bu.
Farkettiyseniz ‘bu olayı yaşamış biri olarak’ diye başladım cümleme ve bu süreçte yaşayarak öğrendiğim bilgiyi paylaştım. 1 buçuk yıl önce eserim stüdyo sahibi tarafından çalınarak netd müzikte yayınlandı. Eserimi çalan şahıs mesam üyesiydi. Mesam ile görüştüğümde bana eserime ait zaman damgası olup olmadığını sordular. Zaman damgası kelimesini ilk defa Mesam’dan duydum ben. Daha sonrasında avukat aracılığıyla dava açtım ve hakimde aynı şekilde zaman damgası veya noter belgesi sordu. Stüdyo yapım aşamasındaki kayıtlar ise mahkemede resmi delil olarak sayılmadı. Ben elimde belge olmadığı için kaybettim. Telif hakları gelirlerinide alamadım. Yani telif hakları gelirini toplayabilmek için o eser üzerinde telif hakkı sahibi olmak gerekiyor. Zaman damgası veya noter belgem olması halinde Mesam yayından kaldırabileceğini iletti bana. Zaman damgası bir kuruluş değil bir belgedir ve Mesam’da bu resmi belgeyi talep ediyor. Mesam telif kazancınızı toplayarak size ödeme yapar. Konuyu açan üye’de yayınlamaktan korktuğunu (çalınma riskine karşı) ne yapması gerektiğini sormuş. Konuyu çarpıtıp insanlara yanlış bilgi veriyorsunuz. Eğer bir avukatınız varsa onunla görüşün bilgi aldıktan sonra insanları bilinçlendirmeye çalışın. İnsanların burada emekleri söz konusu.Bu konuda; "telif hakkı nasıl alınır?" diye sorulmuş.
Müziğin telif hakkını almak için ilgili kanun kesin olarak; 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu dur. Ve telifin alınacağı yetkili Merci MESAM dır.
"Bir eserin sahibi olmanız" ise başka bir meseledir. Bunun için imza / beyan dahi gerekmeyebilir. Belki bir yerlerde çekilmiş videonuz vardır. Posta ile gönderilmiş açılmamış iadeli thaaütlü bir zarfınız vardır, onu dahi sunabilirsiniz.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.