Matematik ve İngilizce becerileri olmadan da bu bölümde okumak mümkün. Fakat ders müfredatları farklılık gösterir. Bazı üniversitelerde neredeyse hiç matematik dersi bulunmazken, bazılarında temel/genel matematik dersleri bulunur. Bunlar da sayılar, cebir, denklemler, kümeler gibi daha basit sayılabilecek konular içerir. Tabii "Ticari Matematik, İşletme Matematiği" gibi adlar altında faiz hesaplama, başabaş noktası hesaplama tarzında meslek ile alakalı konular içeren olmazsa olmaz dersler mutlaka müfredatta bulunacaktır. Matematiğin yanında, İstatistik derslerine de dikkat etmekte fayda var. Bazen müfredata ve dersin hocasının yaklaşımına bağlı olarak matematikten daha zor seviyeye çıkabilir.
Bence üniversiteye gitmeye karar verilmişse bu saatten sonra bazı konulardan/derslerden endişe etmeye, korkmaya gerek yok. Aksine daha da üstüne gidip kendini geliştirmende fayda var. Zaten bu iki yeteneğe sahip olmayanların gelecekte reel sektörde ciddi manada kariyer yapabilme, meslekte ilerleme, iyi gelir elde etme ihtimali yok denecek kadar az. Bu iki yıllık bölümü bitirdiğin zaman ne üniversiteden 'işyeri açma belgesi' verecekler, ne imza yetkin olacak, ne beyanname düzenleyebileceksin, ne de doğru dürüst bir yetkin olacak. Hayatın boyunca asgari ücrete muhtaç kalmamak ve bazı kişiliksiz SMMM'ler tarafından ezilmemek için sen de meslekte yükselip mali müşavir olmak isteyeceksin. Bu aşamada, Dikey Geçiş Sınavı ile dört yıllık bir programa geçiş yapıp lisans diploması elde etmen, daha sonra mali müşavirlik sınavlarına katılıp üç yıllık staj sürecine girmen gerekecek. Ve stajdan sonra tekrar staj bitirme sınavlarına gireceksin. Muhasebe mesleğine adım atmayı düşünüyorsan devamını da hesap etmekte fayda var.
Muhasebe mesleğine adım atmak ve üniversite okumak konusunda bir diğer yaklaşım ise, eş zamanlı olarak bir muhasebe bürosunda çalışmak ve açıköğretim üniversite okumak olabilir. Hem çalıştığın esnada para ve tecrübe kazanırsın, ki bu meslekte tecrübe en önemli unsurdur, hem de üniversite eğitimin açıköğretim yöntemiyle devam eder ve sistemli bir çalışmayla diplomana kavuşursun. Saçma sapan bir yerde iki yıllık Muhasebe bölümü okumaktansa bu yöntemin de çok avantajlı olduğunu belirtmek isterim.