Multimetre İle Devre Elemanı Ölçme

İyi forumlar. Multimetre ile her türlü devre elemanının sağlam olup olmadığını anlayabilir miyim?

@Yener K.
Eğer basit bir devreyse anlayabilirsin. Ama karışık bir devre ise çok zor.

Örnek olarak bir ekran kartını baz alalım. Eğer GPU çekirdeği short ise bütün core + memory VRM'leri short olacaktır. Doğal olarak birden fazla sebebi olabilir. Sen GPU çekirdeğinin short olduğunu bilmiyorsun ama memory ve CPU VRM'lerinden short alıyorsun. O yüzden tecrübelene tecrübelene alışırsın zamanla.

+ olarak her modelden modele, parçadan parçaya direnç değerleri değişiyor onları da ezberlemek lazım. :D

Eğer basit bir devreyse anlayabilirsin. Ama karışık bir devre ise çok zor.

Örnek olarak bir ekran kartını baz alalım. Eğer GPU çekirdeği short ise bütün core + memory VRM'leri short olacaktır. Doğal olarak birden fazla sebebi olabilir. Sen GPU çekirdeğinin short olduğunu bilmiyorsun ama memory ve CPU VRM'lerinden short alıyorsun. O yüzden tecrübelene tecrübelene alışırsın zamanla.

Devre elemanı derken yarı iletkenlerden bahsediyorum.

@Hamza Ensar Sağlam kapasitör devre üzerinden sökülmüş halde iken ölçülebilir. Kondansatörü deşarj edip, yine direnç konumunda, uçlarını avometre kablosuna ters bağlayarak değerin artıp azalmasına göre sağlamlığı anlaşılabilir. Direnç de üzerindeki renk kodlarına göre hesaplanan değerde ise sağlamdır.

@Hamza Ensar Sağlam kapasitör devre üzerinden sökülmüş halde iken ölçülebilir. Kondansatörü deşarj edip, yine direnç konumunda, uçlarını avometre kablosuna ters bağlayarak değerin artıp azalmasına göre sağlamlığı anlaşılabilir. Direnç de üzerindeki renk kodlarına göre hesaplanan değerde ise sağlamdır.

Elimde bir led trafosu vardı, ondan tıss sesi geldi ve artık çalışmıyor. Ondan soruyorum. O ses kapasitörden gelmiştir diye düşünüyorum doğru mu düşünüyorum?

887A07B8-DEF8-4778-B716-CB73D3C2EE3E.jpeg
A78B38CE-A4F8-4BDB-B7DA-064BB8FF550C.jpeg

Cızırtı ise bobinden gelebilir. Daha tıs ses ise kondansatör olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı