Nasıl erken uyunur?

İmamic

Hectopat
Yer
düzce
Merhaba arkadaşlar. Çok uzun bir süredir ortalama saat 05.00 da yatıyorum bunu nasıl 11'e çekebilirim? Saat 11 de yatağa uyumak için girsem bile en az abartmıyorum 2,3 saat bir sağ bir sola dönüyorum uyuyamıyorum, sonra da kalkıp yemek falan yiyorum 1-2 saat de öyle geçince uykum geliyor. Amacım saat 11-12 gibi uyuyup, sabah namazında uyanıp bir daha uyumamak. Alarmları çoğu zaman bilinç dışı kapatıyorum. Herhangi bir derdim de yok uyku kaçıracak. Sabah erken kalkıp öğlene kadar derslerimi bitirmek istiyorum. Şu anda saat 23 ve uyuyamadığım için uykum gelene kadar ders çalışacağım. Kitap okuyayım gözüm yorulur diyorum yine olmuyor.

Kahve tüketmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam aynı problemi yaşıyorum, gerçekten çok zor bir şey ya. Ben genelde yatmadan 3 saat önce oyun oynamaz ve 1 saat öncesinde teknolojik şeylere bakmazsam uykumun geldiğini gözlemledim. (toplam 4 saat değil, 2. saatin sonundan itibaren 1 saat)

ASMR dinlemek faydalı olabilir, olmayabilir de. Ama uyku gelmedikten sonra uyumayı denemek pek de mantıklı değil, genelde de işe yaramaz. Eğer uyku gelmemesine rağmen uykuya dalmayı denemek, (saati de önemli tabii) daha erken uyanılıp (örneğin gece 2 veya 3 gibi) uyku düzeni iyice bozulabilir.

Benim önereceğim seçenek ise eğer bunlar yapılabiliyorsa;

Uyanık kalmayı denemek, örneğin genellikle ne kadar geç yatılırsa o kadar geç kalkılıyor bu durumda, mesela 14:00'a kadar dayanılabilirse belki akşam kalkılabilir veya 16:00'a kadar dayanılabilirse daha iyi olabilir. Asıl amaç akşam 21, 22'de veya daha geçinde kalkmak. Böylece 24 saat veya daha azı veya biraz fazlası uykusuz kalınarak uyku düzeni düzeltilmesi daha mantıklı ve kolay olabiliyor, ancak her gün 21:00 veya 22:00 geçilmemeli, bu genellikle bu düzende her gün için geçerli, yoksa bazen uyku gidebiliyor 24 saat uyku uyulmamış olsa veya uyku vakti gelse bile.

Uykuya dalmak için mastürbasyon yapılması da belki mantıklı olabilir.

ASMR dinlemek istiyorsanız öneri verebilirim.

Son düzenleme:
Bi' anda 11'de yatmaya çalışırsanız olmaz çünkü vücut alışmış artık o düzene.
Günden güne 10-15 dakika daha erken yatmaya başlayın ve mavi ışığı azaltın.
Ayrıca günlük rutininiz ev, okul ise yeterince yorulmuyor olabilirsiniz.

Aynı durumu ben de yaşıyordum sonra sabah erken kalkmam gerekti. Kendimi zorladım ve şuan genelde 12'den sonra uykum geliyor.
Vücudunu kodlaman gerekiyor. Öncelikle vücut alıştığını yapar. Yani bir anda alışkanlık değişmez. İlk yapman gereken gün içi yeterince enerji harcamandır. Mesela günlük hafif de olsa spor programın olabilir. (1-2 saat gibi) veya yeni hobiler edine bilirsin. Ya da hiç yoktan gün içi uğraştığın işleri daha çok odaklanarak yapabilirsin.
Sonra işin zor kısmı olan belirli bir saatte yatmak gerek. Senin de dediğin gibi uykun gelmiyor ve sağ sola dönüyorsun. Vücut o saate alışkın değil ve uyku haline geçmiyor. Bu yüzden ilk başlarda çok zorlanacaksın. Ama bunu her gün yaparsan vücudun alışmaya başlar. Her gün belirli saatte kafanı yastığa koy. Gözlerini kapat ve rahatlatıcı müzikler dinle. Tabi bunları yapmadan önce kalkman gerekecek tüm işleri hallet ve rahatsız olma. Belli bir günden sonra vücudu ayarlamış olacaksın ve istemesen de o saatte uykun gelecek.

Bi' anda 11'de yatmaya çalışırsanız olmaz çünkü vücut alışmış artık o düzene.
Günden güne 10-15 dakika daha erken yatmaya başlayın ve mavi ışığı azaltın.
Ayrıca günlük rutininiz ev, okul ise yeterince yorulmuyor olabilirsiniz.

Tüm gün evdeyim ara sıra dışarı çıkıyorum bisikletle çarşıya gidiyorum o kadar.

ASMR dinlemek faydalı olabilir, olmayabilir de. Ama uyku gelmedikten sonra uyumayı denemek pek de mantıklı değil, genelde de işe yaramaz. Eğer uyku gelmemesine rağmen uykuya dalmayı denemek, (saati de önemli tabii) daha erken uyanılıp (örneğin gece 2 veya 3 gibi) uyku düzeni iyice bozulabilir.

Benim önereceğim seçenek ise eğer bunlar yapılabiliyorsa;

Uyanık kalmayı denemek, örneğin genellikle ne kadar geç yatılırsa o kadar geç kalkılıyor bu durumda, mesela 14:00'a kadar dayanılabilirse belki akşam kalkılabilir veya 16:00'a kadar dayanılabilirse daha iyi olabilir. Asıl amaç akşam 21, 22'de veya daha geçinde kalkmak. Böylece 24 saat veya daha azı veya biraz fazlası uykusuz kalınarak uyku düzeni düzeltilmesi daha mantıklı ve kolay olabiliyor, ancak her gün 21:00 veya 22:00 geçilmemeli, bu genellikle bu düzende her gün için geçerli, yoksa bazen uyku gidebiliyor 24 saat uyku uyulmamış olsa veya uyku vakti gelse bile.

Uykuya dalmak için mastürbasyon yapılması da belki mantıklı olabilir.

ASMR dinlemek istiyorsanız öneri verebilirim.

Yani hocam dayanabildiğiniz kadar dayanın uyumayın sonra gece erken yatmayı deneyin diyorsunuz, güneş doğduktan sonra istesem de uyuyamıyorum zaten de 11 de falan beynim uyuyor bu sefer de.

Hocam aynı problemi yaşıyorum, gerçekten çok zor bir şey ya. Ben genelde yatmadan 3 saat önce oyun oynamaz ve 1 saat öncesinde teknolojik şeylere bakmazsam uykumun geldiğini gözlemledim. (toplam 4 saat değil, 2. saatin sonundan itibaren 1 saat)

İrademe o kadar sahip çıkabilir miyim bilmiyorum genelde son kez bir mesaj var mı diye bakarım.

Aynı durumu bende yaşıyordum sonra sabah erken kalkmam gerekti. Kendimi zorladım ve şu an genelde 12'den sonra uykum geliyor.
Vücudunu kodlaman gerekiyor. Öncelikle vücut alıştığını yapar. Yani bir anda alışkanlık değişmez. İlk yapman gereken gün içi yeterince enerji harcamandır. Mesela günlük hafif de olsa spor programın olabilir. (1-2 saat gibi) veya yeni hobiler edinebilirsin. Ya da hiç yoktan gün içi uğraştığın işleri daha çok odaklanarak yapabilirsin.
Sonra işin zor kısmı olan belirli bir saatte yatmak gerek. Senin de dediğin gibi uykun gelmiyor ve sağ sola dönüyorsun. Vücut o saate alışkın değil ve uyku haline geçmiyor. Bu yüzden ilk başlarda çok zorlanacaksın. Ama bunu her gün yaparsan vücudun alışmaya başlar. Her gün belirli saatte kafanı yastığa koy. Gözlerini kapat ve rahatlatıcı müzikler dinle. Tabii bunları yapmadan önce kalkman gerekecek tüm işleri hallet ve rahatsız olma. Belli bir günden sonra vücudu ayarlamış olacaksın ve istemesen de o saatte uykun gelecek.

Spor meselesinde evin yanında park var sabah erkenden parkdaki spor aletleriyle 45dk bir şeyler yapsam, yürüyüş ve bisiklet sürsem yeterli olur mu? Ekstra olarak çok fazla bel/sırt ağrısı çekiyorum egzersiz yapmaya çalışıyorum onun için.

Tüm gün evdeyim ara sıra dışarı çıkıyorum bisikletle çarşıya gidiyorum o kadar.

Yani hocam dayanabildiğiniz kadar dayanın uyumayın sonra gece erken yatmayı deneyin diyorsunuz, güneş doğduktan sonra istesem de uyuyamıyorum zaten de 11 de falan beynim uyuyor bu sefer de.

İrademe o kadar sahip çıkabilir miyim bilmiyorum genelde son kez bir mesaj var mı diye bakarım.

Spor meselesinde evin yanında park var sabah erkenden parkdaki spor aletleriyle 45dk bir şeyler yapsam, yürüyüş ve bisiklet sürsem yeterli olur mu? Ekstra olarak çok fazla bel/sırt ağrısı çekiyorum egzersiz yapmaya çalışıyorum onun için.
45dk bile yeter diye düşünüyorum. Gün içi enerjini iyi harcaman uykunu da o derece etkiler. Sadece fiziksel değil mental olarak da bir işle ne kadar yorulursan o kadar da uykun gelebilir. (Ders çalışmak gibi.) Dediğim gibi vücudu o saate kodlamak önemli. Disiplin ile her gün aynı vakitte kafanı o yastığa koy. Ne de olsa saat 5'de yatmaya bir günde alışmadın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı