Nasıl Olduğunu Açıklayamadığım Şey

Bunu açıklayan kişiye dua edeceğim, biri bulsun kafayı sıyırdım.

IMG_20200323_212639_261.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Birisi boş yapmıştır büyük ihtimalle. Veya uçak bir yöne doğru ilerleyip sorna aynı doğrultuda geri dönüp sonra eski yönüne geri dönerek ilerlemiş olabilir başka imkanlı açıklama var mı bilmiyorum.
Yoksa matematik olarak da imkansız bir şey. 2 noktayı birleştiren en kısa şey aralarına çizeceğin doğru parçasıdır. İki nokta birbirine aralarındaki doğru parçasının uzaklığından daha yakın olamaz. Bu şey imkansız olur yani.

Birisi boş yapmıştır büyük ihtimalle. Veya uçak bir yöne doğru ilerleyip sorna aynı doğrultuda geri dönüp sonra eski yönüne geri dönerek ilerlemiş olabilir başka imkanlı açıklama var mı bilmiyorum.
Uçakların çoğu güzergahı böyle onu fark ettim ama neden olduğunu bulamadım. Sinir bozucu.

Çünkü dünya o fotoğrafta olduğu gibi düz değil, küremsi bir şekil olan ''geoid''. Eğer bir dünya küresi bulursanız üzerine ip koyarak deneyebilirsiniz. Ya da Geometri'de iki nokta arası en kısa yol sorularında 3 boyutlu cisimler sorularını çözmeyi deneyin :D
Yoksa matematik olarak da imkansız bir şey. 2 noktayı birleştiren en kısa şey aralarına çizeceğin doğru parçasıdır. İki nokta birbirine aralarındaki doğru parçasının uzaklığından daha yakın olamaz. Bu şey imkansız olur yani.

Dediğim gibi dünya düz değil ve resimde doğru parçası olan küre dünyada yay şeklinde oluyor. Aynı şekilde resimde yay olan küre dünyada düz oluyor.

Plastik top al bakkaldan. Sonra iki nokta arasını o şekilde cetveli gezdirerek ölç. O zaman anlarsın. Geoit olmasının da etkisi var.
Abi, bilimsel açıklaması varsa lütfen söyle. Seni çok görüyorum forumda, sen biliyorsundur birşeyler. Tatmin etmiyor tam cevabı arıyorum 1 saattir.

Bu mevzu, eliptik bir şekli olan Dünya'nın haritalandırılması sırasında kullanılan projeksiyon şekli ile alakalı. Mevcut kullanılan haritalar; havacılıkta(uçak içinde ya da kulede kullanılanlar) öyle mi bilmiyorum ama denizcilikte ve normal hayat içinde sağda solda gördüklerimiz, Mercator Projeksiyonu ile meydana getirilmiş haritalardır. Bu haritalarda GPS'den aldığınız veriye göre mevkinizi koyup düz bir şekilde 600 mil mesafe çizerseniz, 600 mil sonraki GPS konumunuz ile harita üzerine koyduğunuz mevki arasında fark olur. Bu sebeple bu 600 millik seyir mesafesini yapabilmek için büyük daire seyri hesabı yapılır. O hesap ile çizilen rota da bu resimlerdeki gibi yay şeklinde olur.

Son düzenleme:
Abi, bilimsel açıklaması varsa lütfen söyle. Seni çok görüyorum forumda, sen biliyorsundur birşeyler. Tatmin etmiyor tam cevabı arıyorum 1 saattir.

Bilimsel açıklaması bu. Senin attığın kağıtta dünya düz olarak resmedilmiş. Ama dünya düz değil. Sana dünya küresi bul demiştim, gerek yok. Google Earth'ü aç. Oradan aynı noktaları birleştir.

Bildiğim kadarıyla, ekvator üzerindeki iki meridyen arasındaki mesafe 111 KM'dir. Bu 111 km mesafe, kutuplara doğru gittikçe küçülür. Örneğin üstteki fotoğrafta her daim meridyenler arası 80 KM ise (111 KM sadece ekvator üzerindeki mesafe. Burada da mesafe ekvatordan biraz yukarıda. Sallıyorum, 80 KM oluyor buradaki mesafe.)
alttaki fotoğrafta da, bu mesafe 80'den düşüyor ve sonra yükseliyor. Çemberin yayı gibi düşünün. Atıyorum, 80 KM'den 60 KM'ye düşüyor. Sonra da yine 80'e çıkıyor. Böylece alttaki fotoğraftaki uçak daha az KM yol alıyor.
Not: Arkadaşlar, lütfen yanlış bilgilendirme demeyin. Çünkü bu dediğim kesin olmayabilir. Ama Coğrafya dersinde böyle anlatılmıştı.
Yani bunun nedeni dünyanın şeklinden dolayıdır. Yukarıdaki anlattıklarımın sebebi budur.

Bilimsellik bir şey yok. Geometri. 3 boyutlu düşünebilme. O noktaların meridyenleri aynı kalsa ama paralelleri kutuplara yaklaşsa daha dik olurlar. Ekvatora yaklaşırsa ise ekvatordan geçerler, şekli tam küre olsaydı öyle olurdu.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı