Neden Apple'ın fanboyluğunu yapıyorlar?

Nasıl göremediniz? Android mağazasında 20 TL olan şey APP Store üzerinde en az 40 TL.
Dostum APK mantığına girersen Jailbreak olayı da var. İkisini de tavsiye etmem güvensiz durumlar.
 
Android demek rahatlık demek, istediğin uygulamayı, istediğin şarkıya para vermeyerek, daha uzun pil süresi, uygulamaların App Store'a göre daha ucuz olması, APK indirme gibi birçok neden var. İstediğim zil sesine bile para vermek zorunda mıyım?

Android çok rahat ve her şeyi dilediğin gibi yapabileceğin bir yazılım. Ama iOS biraz kısıtlı bir alan. Ama iOS çok daha hızlı ve güvenli. Android ise çok güvenli değil yani her an virüs bulaşabiliyor. APK yüklerken çok dikkat etmeniz gerekiyor. Arada sorun çıkartabiliyor.
 
Android'i o kadar uzun zamandır kullanıyorum ki ilk sürümümü hatırlamıyorum fakat Android cihaz üreticileri güncelleme konusunda bir adım bile ileri gitmiyor. Şu an Mi 9T kullanıyorum ve yeni yazılımdan haber yok, sonraki nesil güncelleme bile gelmeyecek. Tamamen mantıksız bir şekilde getirilmiyor bu güncelleme, tek amaçları daha çok cihaz satmak ama sorsanız hepsi çevre dostu. :)
 
Eski sürüm uygulamalar güvenlik açıklarıyla doludur, play store'dan kaldırılan bir uygulamayı yüklemek de yasal değildir savunulacak bir tarafı yok bu konunun pek.
Telefon kullanıcının, telefonu satan kişinin değil.

Gerekli uyarıları verdikten sonra güvenlik açığı verebilecek bir iş yapmak istiyorsam sorumluluk bende, satanda değil. Peki eğer sorumluluk benim ve telefon benim ise neden satan kişi benim ne yaptığıma karışıyor?
 
İşletim sistemi konusunda genel bir durum var ki kapalı sistemler kullanıcıyı her ne kadar kısıtlasada buna bağlı olarak güvenli ve performanslı oluyorlar. MacOS için de bu geçerli IOS için de.
 
Bende APK kesinlikle her zaman güvenli olduğunu düşünmüyorum ama yıllardır indiriyorum herhangi bir sıkıntı çıkmadı.

Şöyle ki nelere izin verdiğini asla bilmiyorsun ve belki anonim belki belirli olarak bütün cihaz ve kişisel bilgilerini APK yapımcısı ile paylaştığın yetmiyormuş gibi üstüne dosya erişimi alan APK'lar çoğunlukta.
Ipa'larda asla böyle bir şey yok cihaz modeli ve cihaz numarasının üstünde hiçbir şey alamıyorlar. Cihaz adını bile alamıyorlar.
Telefon kullanıcının, telefonu satan kişinin değil.

Gerekli uyarıları verdikten sonra güvenlik açığı verebilecek bir iş yapmak istiyorsam sorumluluk bende, satan da değil. Peki eğer sorumluluk benim ve telefon benim ise neden satan kişi benim ne yaptığıma karışıyor?

Hiç kimse karışamaz markalar senin iyiliğini ve güvenliğini düşünüyor zaten bunu savunmanı anlamıyorum eski sürüm kurmaksa Apple'da da yapıyorsun zaten App Store eski iOS desteğini kaldırdıktan sonra zamanında ya Hepsiburada ya da N11 sitesinde ipa dosyası yayınlamıştı eski IPhone'lar için.
 
Şimdi şöyle öncelikle ben doğrudan elimdekilerle örnek verdim emin ol 7700k değil de 11700K'ya MacBook Pro'nun yarı fiyatına satın alıp üstüne bir de 1000-2000 TL arası bir sıvı soğutma almış olsaydım sonuç özellikle tek çekirdekte farksız, çok çekirdekte de benzer oluyor.
7700K'nın tek çekirdek 1444, 5975 çok çekirdek skoru, (90W)
11700Kf'nın tek çekirdek 1603, 10131 çok çekirdek skoru, (95 W)
M1'in tek çekirdek 1739, 7812 çok çekirdek skoru var. (15 w~)
Ayrıca ARM uygulama ile X86 uygulamaların aynı işlemlerini yaptığı halde bahsediyorum bu 2'ye 3'e kat farklarından ki,
Benchmark uygulaması X86 mimarisinde çalışıyor.
Öncelikle M1 işlemci ARM mimarili dolayısıyla x86 mimarili uygulamalarda elde edilmesi gereken performansı yakalayamaz. Diğer bir mevzu, benchmark skorları. Benchmark skorlarında Geekbench'in AArch64 ile yapılan testlerinde tek çekirdek performansı ne kadar yüksek çıksa da, çok çekirdekte arada muazzam bir fark var.


Adobe Premier ile render almak M1 işlemcili bilgisayarlarda bir zulüm şuan. Çünkü Premier Pro henüz ARM mimari için optimize edilmedi. Testlerde de eğer denediysen fark etmişsindir ki Premier ile alınan renderlar Final Cut'a göre neredeyse 2 yada 3 kata kadar daha uzun sürüyor. Bu durum Ryzen 9 5900x veya 5950x bir işlemciye sahip 2000 serisi ekran kartı kullanan bir bilgisayardan bile çok çok çok daha uzun. Normalde M1'lerin render süresi (bir laptopa göre çok başarılı kabul etmem gerek) ortalama olarak aynı projede I9-9900k 2080 sistemlerle çıkıyor. i9-9900k diyorum. 10900k veya 11900k değil. Ayrıca Intel'in 11. nesil işlemcileri tamamen bir hayal kırıklığıyken i9-10900k ile 11900k arasında fark yokken, yine 10700k ile 11700k arasında performans farkı yokken gelip ısrarla Intel 11. nesil işlemciden bahsediyorsun.

Ryzen 7 5800x M1 ile doğrudan aynı performansları veriyor :D

AMD Ryzen 7 5800X Benchmarks - Geekbench Browser

TDP değerleri arasında ki farkı göz ardı edersek M1 ortalama bir işlemci. TDP değerlerini aldığımız zaman ve sıcaklıkları göz önünde bulundurduğumuz zaman başarılı bir işlemci oluyor. Ayrıca M1 işlemciye bu kadar düşük TDP değerleri sunmasını sağlayan şey ARM mimarisi. M1 işlemci eğer x86 mimarisiyle inşa edilmiş bir işlemci olsaydı, TDP değerleri minimum 3 kat artmak zorunda kalacaktı bu performanslara yaklaşabilmesi için.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı