Neden çoğu dağıtım Debian tabanlı?

Makaleler
2
Daha fazla  
Ana dağıtımlar olarak slackware, Debian, red hot, OpenSUSE, Gentoo ve Arch var. Mesela çokça bilinen Ubuntu aslında ana dağıtım değil. Sıfırdan yazılmamış. Debian üstüne kurulu. Fedora da aynı şekilde Red Hat üzerine kurulu.

Şemadaki ana dağıtımlara bağlı dağıtımları saydığımda Debian kökenli olan dağıtım sayısı 220. ona en yakın olan Red Hat bile 97'de kalıyor. Slackware 49, Gentoo 25, Arch 23 ve OpenSUSE 11. bu ana dağıtımlara bağlı dağıtımları topladığımızda 425 dağıtım oluyor. Yarısından fazlası Debian ve ezici bir Debian üstünlüğü var. Yaklaşık %52'ye tekabül ediyor. Bazı yerlerde Linux = Debian diyenleri bile gördüm. Niye çoğu sistem Debian üzerine kurulu? Debian'ın alametifarikası nedir?

Ana dağıtımlar olarak slackware, Debian, red hot, OpenSUSE, Gentoo ve Arch var. Mesela çokça bilinen Ubuntu aslında ana dağıtım değil. Sıfırdan yazılmamış. Debian üstüne kurulu. Fedora da aynı şekilde Red Hat üzerine kurulu.

Şemadaki ana dağıtımlara bağlı dağıtımları saydığımda Debian kökenli olan dağıtım sayısı 220. ona en yakın olan red hot bile 97'de kalıyor. Slackware 49, Gentoo 25, Arch 23 ve OpenSUSE 11. bu ana dağıtımlara bağlı dağıtımları topladığımızda 425 dağıtım oluyor. Yarısından fazlası Debian ve ezici bir Debian üstünlüğü var. Yaklaşık %52'ye tekabül ediyor. Bazı yerlerde Linux = Debian diyenleri bile gördüm. Niye çoğu sistem Debian üzerine kurulu? Debian'ın alametifarikası nedir?

Ubuntu'nun Debian tabanlı olması. Aslında alametifarika büyük ölçüde Ubuntu'da. Debian tabanlı olduğu için Debian'daymış gibi gözüküyor.

Tabii bu Debian'ın tercih edilmek için özel bir sebebi yok demek değil. Sağlamlığı ve güvenirliği onu birçok Proje'de ya ana dağıtım ya da taban dağıtıım olarak tercih edilir güzel bir seçenek yapıyor.

Öncelikle saymış olduğundan çok daha fazla dağıtım var.

Ana dağıtımları limitleyelim. Minimal olan ve taban alınıp yeni dağıtım üretmeye açık olan dağıtımlar Gentoo, Arch ve Debian'dır.

Gentoo en özelleştirilebilir olanı aralarından. Zor diye tercih edilmez çünkü GNU/Linux dağıtımı üreten genel kitle basit kullanıcılara uyan dağıtımlar üretiyor.

Sebebi basit. Biz zaten Arch, Gentoo kullanarak zaten kendi işletim sistemimizi yapmış oluyoruz. Arch ve Gentoo kullanan her kullanıcı (Archinstall kullanmadan.) aslında kendi dağıtımını üretmiş sayılır çünkü yaptığı işte eşsiz sayılabilecek kadar fazla ayar yapabilir. Bu açıdan bakarsanız Gentoo ve Arch tabanıyla yapılan dağıtımlar daha fazladır. Yalnızca her biri ISO dosyası paylaşmayı tercih etmez ve yalnızca kendisi kullanır.

Arch, Gentoo'ya kıyasla çok daha basittir. Gentoo gibi güncel paketler sunar.

Debian kullanım zorluğu konusunda Arch gibidir. Saf Debian fazlasıyla minimaldir. Arch'tan 2 büyük farkı vardır. Birinci fark GUI kurulum, 2. fark paketlerin güncel olmaması.

Dağıtım üreticileri herkese açık yayınlayacakları bir dağıtımda Arch Linux veya Gentoo gibi güncel paketler sunan dağıtımlar yerine Debian'ı taban almayı tercih ediyorlar. Minimallik konusunda dediğim gibi Arch ve Debian yakın hatta neredeyse aynı seviyedeler. Ana fark stabilite. Ayrıca her kurduğumuz Arch ve Gentoo sistemi kendi dağıtımımız sayılabileceğinden mantıksal açıdan bakıldığında en çok dağıtım üretilen taban Debian değil. Herkese açık şekilde dağıtım üretenlerin en çok tercih ettiği Debian tabanıdır.

Ubuntu'nun Debian tabanlı olması. Aslında alametifarika büyük ölçüde Ubuntu'da. Debian tabanlı olduğu için Debian'daymış gibi gözüküyor.

Tabii bu Debian'ın tercih edilmek için özel bir sebebi yok demek değil. Sağlamlığı ve güvenirliği onu birçok Proje'de ya ana dağıtım ya da taban dağıtıım olarak tercih edilir güzel bir seçenek yapıyor.

Debian eski bilgisayarlar için çok iyi ancak paketleri miladi takvimden geçerken yanlışlıkla hicri takvime kayan Araplar gibi.

Şemadaki ana dağıtımlara bağlı dağıtımları saydığımda Debian kökenli olan dağıtım sayısı 220. ona en yakın olan Red Hat bile 97'de kalıyor. Slackware 49, Gentoo 25, Arch 23 ve OpenSUSE 11. bu ana dağıtımlara bağlı dağıtımları topladığımızda 425 dağıtım oluyor. Yarısından fazlası Debian ve ezici bir Debian üstünlüğü var. Yaklaşık %52'ye tekabül ediyor. Bazı yerlerde Linux = Debian diyenleri bile gördüm. Niye çoğu sistem Debian üzerine kurulu? Debian'ın alametifarikası nedir?
Debian'ın olayı paketlerin yavaş yüklenip büyük oranda test edilerek gönderilmesi. Bu sayede Debian tabanlı dağıtımlarda çok az sorun yaşarsın. Ancak yeni bir sistemin varsa asla ve asla Debian kurulmasını tavsiye etmiyorum.

Anladığım kadarıyla Debian bizler gibi son kullanıcıya hitap eden bir sistem değil. Arch ve Gentoo daha tercih edilebilir. Debian'ı da aslında doğrudan değil de onun üzerine kurulu olan sistemleri kullanmak doğru görünüyor.

Anladığım kadarıyla Debian bizler gibi son kullanıcıya hitap eden bir sistem değil. Arch ve Gentoo daha tercih edilebilir. Debian'ı da aslında doğrudan değil de onun üzerine kurulu olan sistemleri kullanmak doğru görünüyor.
Arch, Gentoo ve Debian son kullanıcıya uygun değildir. Tabanı olan dağıtımlar eğer son kullanıcıya uygun hazırlandıysa kullanılabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı