caged_gorillabas
Centipat
Daha fazla
Uzun zamandır Debian kullanıyorum ve Debian özelinde birkaç not paylaşayım:
Debian, yeni bir sürümü, "hazır olduğunda" yayınlar.
Yani, periodik bir yayın döngüsü yoktur. Yeni versiyon 1 yıl sonra da çıkabilir, 3 yıl sonra da çıkabilir.
"Hazır olduğunda" demek, tüm paketler ve dağıtım bir bütün olarak test edilmiş ve kanıtlanmış demektir.
Debian'ın 3 dalı vardır:
Stable demek, yazılımın "durumu" ile ilgilidir.
Yani, stable bir dağıtım, büyük güncelleme almaz.
Örnek vermek gerekirse, Debian 12, KDE 5.x ile yayınlandı, ve hayat döngüsünde KDE 6.x'e geçmeyecektir.
Debian stable'ın amacı:
çevirelim:
Debian'ın derin ve çok adımlı bir test prosedürü var.
Fakat bu da kaçınılmaz olarak paketlerin gecikmesine neden oluyor.
Yeni paketlerle çıksa bile, stable olduğu için, paketin yeni versiyonu çıkarsa, yayınlanmış Debian o paketi almıyor.
Bu paket eskiliği, belki bir metin editörü için çok önemli değil, ama, yeni bir donanımınız varsa, yeni bir kernel kullanarak tüm özelliklerinden faydalanmak isterseniz, bir dezavantaj olacaktır.
Bir sunucu kuruyorsanız, ya da stabilite sizin için önemliyse, Debian kurulabilir.
Bu durumda, Debian'ı temel alan dağıtımların, Debian'ı seçmelerindeki sebeplerden birisi, iyi bir test döngüsü, ve güvenilirlik (neyin ne olacağının belli olması anlamında).
Bu arada, yanlış anlaşılmasın, güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri her şekilde yayınlanır, yani sistem her zaman güvenli kalır.
Ek bilgi olarak;
Debian - Ubuntu arasındaki ilişkiyi biraz daha irdelemek için:
Ubuntu, 2 yılda bir LTS (Long-Term support : Uzun-dönem destek) sürümü yayınlıyor.
22.04 -> 24.04 gibi.
Bu "ana" sürümler, 5 yıl kadar destekleniyor (yeni güncelleme alıyor) ve uzatılmış destek ile daha da uzun süre güncelleme alıyorlar.
Arada da, sadece 9 ay desteklenen sürümler var, 24.10 gibi.
Ubuntu, genel kullanıma uygunluk, stabilite ve yeniliği dengeleme hedefindedir.
Bu yüzden, paketlerinin büyük çoğunluğunu Debian'ın testing dalından alıyor.
Ve de üzerine kendi eklerini/güncellemelerini yapıyor.
Debian, yeni bir sürümü, "hazır olduğunda" yayınlar.
Yani, periodik bir yayın döngüsü yoktur. Yeni versiyon 1 yıl sonra da çıkabilir, 3 yıl sonra da çıkabilir.
"Hazır olduğunda" demek, tüm paketler ve dağıtım bir bütün olarak test edilmiş ve kanıtlanmış demektir.
Debian'ın 3 dalı vardır:
- sid: "still in development: hala geliştirmede == unstable". Paket stabilizasyon yeridir, paketlerin bağımsız testi burada yapılır. Geliştiriciler buraya sürekli paketlerin yeni düzeltmelerini/yeni sürümlerini gönderirler.
- testing: sid'den sonraki adım. Dağıtım bir bütün olarak burada test edilir.
- stable: Debian dediğimiz zaman, stable kastedilir.
Stable demek, yazılımın "durumu" ile ilgilidir.
Yani, stable bir dağıtım, büyük güncelleme almaz.
Örnek vermek gerekirse, Debian 12, KDE 5.x ile yayınlandı, ve hayat döngüsünde KDE 6.x'e geçmeyecektir.
Debian stable'ın amacı:
Understand that the job of Debian is, and always has been, to produce Stable. The other releases are means to that end.
This is what Debian's Stable name means: that, once released, the operating system remains relatively unchanging over time.
çevirelim:
Debian'ın işinin Stable üretmek olduğunu ve her zaman da öyle olduğunu anlayın. Diğer sürümler (sid ve testing'den bahsediyor) bu amaca ulaşmak için araçlardır.
Debian'ın Stable isminin anlamı şudur: Bir kez piyasaya sürüldüğünde, işletim sistemi zaman içinde nispeten değişmez kalır.
Debian'ın derin ve çok adımlı bir test prosedürü var.
Fakat bu da kaçınılmaz olarak paketlerin gecikmesine neden oluyor.
Yeni paketlerle çıksa bile, stable olduğu için, paketin yeni versiyonu çıkarsa, yayınlanmış Debian o paketi almıyor.
Bu paket eskiliği, belki bir metin editörü için çok önemli değil, ama, yeni bir donanımınız varsa, yeni bir kernel kullanarak tüm özelliklerinden faydalanmak isterseniz, bir dezavantaj olacaktır.
Bir sunucu kuruyorsanız, ya da stabilite sizin için önemliyse, Debian kurulabilir.
Bu durumda, Debian'ı temel alan dağıtımların, Debian'ı seçmelerindeki sebeplerden birisi, iyi bir test döngüsü, ve güvenilirlik (neyin ne olacağının belli olması anlamında).
Bu arada, yanlış anlaşılmasın, güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri her şekilde yayınlanır, yani sistem her zaman güvenli kalır.
Ek bilgi olarak;
Debian - Ubuntu arasındaki ilişkiyi biraz daha irdelemek için:
Ubuntu, 2 yılda bir LTS (Long-Term support : Uzun-dönem destek) sürümü yayınlıyor.
22.04 -> 24.04 gibi.
Bu "ana" sürümler, 5 yıl kadar destekleniyor (yeni güncelleme alıyor) ve uzatılmış destek ile daha da uzun süre güncelleme alıyorlar.
Arada da, sadece 9 ay desteklenen sürümler var, 24.10 gibi.
Ubuntu, genel kullanıma uygunluk, stabilite ve yeniliği dengeleme hedefindedir.
Bu yüzden, paketlerinin büyük çoğunluğunu Debian'ın testing dalından alıyor.
Ve de üzerine kendi eklerini/güncellemelerini yapıyor.
Son düzenleme: