Neden çoğu dağıtım Debian tabanlı?

Uzun zamandır Debian kullanıyorum ve Debian özelinde birkaç not paylaşayım:

Debian, yeni bir sürümü, "hazır olduğunda" yayınlar.
Yani, periodik bir yayın döngüsü yoktur. Yeni versiyon 1 yıl sonra da çıkabilir, 3 yıl sonra da çıkabilir.
"Hazır olduğunda" demek, tüm paketler ve dağıtım bir bütün olarak test edilmiş ve kanıtlanmış demektir.

1730904003052.png

Debian'ın 3 dalı vardır:
  • sid: "still in development: hala geliştirmede == unstable". Paket stabilizasyon yeridir, paketlerin bağımsız testi burada yapılır. Geliştiriciler buraya sürekli paketlerin yeni düzeltmelerini/yeni sürümlerini gönderirler.
  • testing: sid'den sonraki adım. Dağıtım bir bütün olarak burada test edilir.
  • stable: Debian dediğimiz zaman, stable kastedilir.

Stable demek, yazılımın "durumu" ile ilgilidir.
Yani, stable bir dağıtım, büyük güncelleme almaz.
Örnek vermek gerekirse, Debian 12, KDE 5.x ile yayınlandı, ve hayat döngüsünde KDE 6.x'e geçmeyecektir.

Debian stable'ın amacı:

Understand that the job of Debian is, and always has been, to produce Stable. The other releases are means to that end.
This is what Debian's Stable name means: that, once released, the operating system remains relatively unchanging over time.

çevirelim:

Debian'ın işinin Stable üretmek olduğunu ve her zaman da öyle olduğunu anlayın. Diğer sürümler (sid ve testing'den bahsediyor) bu amaca ulaşmak için araçlardır.
Debian'ın Stable isminin anlamı şudur: Bir kez piyasaya sürüldüğünde, işletim sistemi zaman içinde nispeten değişmez kalır.

Debian'ın derin ve çok adımlı bir test prosedürü var.
Fakat bu da kaçınılmaz olarak paketlerin gecikmesine neden oluyor.
Yeni paketlerle çıksa bile, stable olduğu için, paketin yeni versiyonu çıkarsa, yayınlanmış Debian o paketi almıyor.
Bu paket eskiliği, belki bir metin editörü için çok önemli değil, ama, yeni bir donanımınız varsa, yeni bir kernel kullanarak tüm özelliklerinden faydalanmak isterseniz, bir dezavantaj olacaktır.
Bir sunucu kuruyorsanız, ya da stabilite sizin için önemliyse, Debian kurulabilir.
Bu durumda, Debian'ı temel alan dağıtımların, Debian'ı seçmelerindeki sebeplerden birisi, iyi bir test döngüsü, ve güvenilirlik (neyin ne olacağının belli olması anlamında).

Bu arada, yanlış anlaşılmasın, güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmeleri her şekilde yayınlanır, yani sistem her zaman güvenli kalır.

Ek bilgi olarak;
Debian - Ubuntu arasındaki ilişkiyi biraz daha irdelemek için:

Ubuntu, 2 yılda bir LTS (Long-Term support : Uzun-dönem destek) sürümü yayınlıyor.
22.04 -> 24.04 gibi.
Bu "ana" sürümler, 5 yıl kadar destekleniyor (yeni güncelleme alıyor) ve uzatılmış destek ile daha da uzun süre güncelleme alıyorlar.
Arada da, sadece 9 ay desteklenen sürümler var, 24.10 gibi.

Ubuntu, genel kullanıma uygunluk, stabilite ve yeniliği dengeleme hedefindedir.
Bu yüzden, paketlerinin büyük çoğunluğunu Debian'ın testing dalından alıyor.
Ve de üzerine kendi eklerini/güncellemelerini yapıyor.

Son düzenleme:
Bu durumda, Debian'ı temel alan dağıtımların, Debian'ı seçmelerindeki sebeplerden birisi, iyi bir test döngüsü, ve güvenilirlik (neyin ne olacağının belli olması anlamında).

Ek bilgi olarak;
Debian - Ubuntu arasındaki ilişkiyi biraz daha irdelemek için:

Ubuntu, 2 yılda bir LTS (Long-Term support : Uzun-dönem destek) sürümü yayınlıyor.
22.04 -> 24.04 gibi.
Bu "ana" sürümler, 5 yıl kadar destekleniyor (yeni güncelleme alıyor) ve uzatılmış destek ile daha da uzun süre güncelleme alıyorlar.
Arada da, sadece 9 ay desteklenen sürümler var, 24.10 gibi.
Neden Debian'ın temel alındığını şimdi daha iyi anladım. Ekibin belli bir zamanda çıkarma mecburiyeti yok. Güncelleme döngüsünden bağımsız olarak oturmuş bir sürüm olması onlar için önemli. Bu arada ben Kubuntu kurdum ama LTS değil 24.10 sürümünü. Kısa vadeli sürümle LTS sürüm arasında güncelleme süresi haricinde ne fark var? Daha en yeni özellikleri beraberinde falan mı getiriyor?

Anladığım kadarıyla Debian bizler gibi son kullanıcıya hitap eden bir sistem değil. Arch ve Gentoo daha tercih edilebilir. Debian'ı da aslında doğrudan değil de onun üzerine kurulu olan sistemleri kullanmak doğru görünüyor.

Debian daha çok eski bilgisayarlarda stabillik ve performans açısından güzel.
Trixie yayınlanınca belki bir kısım geçer diye düşünüyorum.

Kimse sevmiyor Debian'ı hocam baksana. :D

Ben ve birkaç kişi dışında normal kullanan var mıdır? 🙂

Bu arada ben Kubuntu kurdum ama LTS değil 24.10 sürümünü. Kısa vadeli sürümle LTS sürüm arasında güncelleme süresi haricinde ne fark var? Daha en yeni özellikleri beraberinde falan mı getiriyor?

Evet, 24.10'da daha yeni özellikler var, mesela kernel 6.11, GNOME 47 gibi.
Başka değişiklikler de var.

Destek süresine gelirsek, LTS çok daha uzun süreli destek görecek, ama LTS olmayan aradaki sürümler (25.04..) LTS'den daha yenilikçi olacak.

Yanlış anlaşılmasın, 24.10 kullanılmaz demiyorum, tabii ki kullanmaya devam edebilirsiniz.

1730917008247.png

kaynak: Ubuntu - Wikipedia

Sonradan gelen düzenleme:
Ubuntu değil Kubuntu yazdığınızı şimdi farkettim, ama mantık yine aynı.
LTS olmayanlar daha yenilikçi olacak, LTS olanlar daha "garantici" gidecek, sonraki LTS çıkarken, aradaki yenilikleri toptan alacak. Sonra, döngü devam edecek.

Neden Debian'ın temel alındığını şimdi daha iyi anladım. Ekibin belli bir zamanda çıkarma mecburiyeti yok. Güncelleme döngüsünden bağımsız olarak oturmuş bir sürüm olması onlar için önemli.
Yani koca bir organizasyon, test ekibi var. Bir güzellik yapmışlar, herkese erişimi açmışlar yani.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı