Neden gece uyuyoruz?


Geceleri çoğunlukla sabaha göre sessiz ve karanlık olduğunu bi kenara bırakırsak ve güneş ışığından gelen vitamin vb. vücudumuza yararlı şeyleri, artı olarak büyüme hormonu gibi vücut sağlığı için gece uyumak önemli diye biliyorum, aynı şey sabah pek olmuyor diye biliyorum bir de. Ve @maraushi'nin dediği gibi sabah natural ışık kaynağımız var iken, geceleri görmek için yapay aletler ile ışık(tahta ile ateş yakmak, elektrik ile çalışan ışık üreten cihazlar) ve benzeri şeyler ile enerji harcamamız pek mantıklı gibi gelmedi bana.
 
Son düzenleme:
Aydınlıkta çalışılır karanlıkta uyunur. Bedava ışık ve ısı kaynağımız var daha ne isteyelim
 
En iyisi uyumamak hocam.
 
Eğer sabah uyusaydık mantıken sabahlar sessiz olmaz mıydı?
Olurdu ama:
 

Hocam ben gündüzde uyuyom. Fark etmiyor. Ama gece karanlık olması daha elverişli oluyor herhalde.
 
Şöyle örnek verelim, 1 ay kadar sonra köylerde kışlık odun payları olacak, testeresini baltasını alan evine 1 saat mesafedeki ormana odun payını kesmeye gidecek. Bunu da 2-3 gün boyunca yapacak. Düşünsenize gece gittiğinizi?
 
Eskiden ışık olmadığı vakitlerde insanlar hava kapandıktan kısa bir süre sonra hemen uyuyup sabah erken kalkarmış. Belki yıllar boyu böyle devam ettiği için bir adaptasyon gelişmiştir.
Taş devrinde de atalarımız gece uyuyup sabah avlanır toplayıcılık yaparmış. Çünkü çoğu hayvan da gündüz vakti avlanmaya çıkıyor.

Biyolojik olarak melatonin hormonu insan uykusunu getiriyor. Bu hormon da karanlıkta daha fazla salınıyor.
Mesela sabah saati bir yere uçup orada da sabah saatiyse kişi muhtemelen uzun bir süre uykusuzluk çekmez. Fakat uykusuzluğunun sağlık üzerine etkilerini hissedebilir.
 
Namaz vakitleri sabahları olduğu için.
 
Hocam uyumanızı sağlayan şey melatonin hormonu ve bu hormon en iyi ve en yüksek oranda karanlıkta salgılanıyor. O yüzden gece uyuyoruz. Gündüz uyunlarda var ama gündüz uykusu melatonin daha az salgıladığı için gece uykusu kadar verimli değil.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…