Neden herkes aynı sınavlara tabi?

@joshamwerk, hocam ben de bir öğretmenim biliyorsunuz. Evet, geçimimi özel derslerden sağlıyorum ancak bence her bireyin eğitim alma hakkı vardır. Bu paralı olmamalı.
 
@Vavien., bir de özel okul olayı var. OBP olayı tamamen saçmalık. Ancak o zaman da lisenin bir anlamı olmaz.
Asıl kıl olma sebebim o. Kaldı ki alan olmayan derslerden daha fazla darbe almak dışında bir işe yaramıyor çoğu öğrenci için. Keza performans notu adı altında öğretmenin keyfinin notu var. Aynı kağıda 80 ve 100 veren farklı hocalarım oldu benim. Sınav okurken yapılan hatalar (okuma, soru değerlerinin toplanması vb.) da cabası.

Klasik sınavlar ve performans notları kaldırılsa bile ülkedeki her öğrenciye aynı zorlukta sorular sorulmayacağı için yine eksik kalır. Tüm sınavların TEOG gibi olduğu bir sistem gelse burada da öğretmen farkı olur. Ama bence en kabul edilebilir fark bu. Öğrencinin kapasitesinin (temel bir seviyesi olan) öğretmen farkından daha öne çıkan bir şey olduğunu düşünüyorum. Bu durumda da her önüne gelenin değil, mezuniyet sonrası psikolojik vb. teste tabi tutulan kişilerin öğretmen olması gerekir.
 
@Vavien., benim içimde gıpta kalan bir olayı anlatayım. Lise 2'de olmamız lazım, dil ve anlatım sınav notlarım 65 70 70. O zamanlar üç sınav yapılıyordu, hocam beni yanına çağırdı. Evladım, sana en iyi hak ettiğin notu vereceğim, merak etme dedi. Bir baktım 70 70 vermiş. O günden beri lise notlarım hiçbir zaman düzelmedi, bildiğin hayata küsmüştüm. Özel okulda olsaydım 30 40 alsam, performans notu adım gibi eminim 100 100 olurdu.
 
Türkiye robot üretme konusunda Japonya'yla yarışacak düzeye geldi. Öğrencileri tek tip basma kalıp yapmak adına 'eğitim' dedikleri bir kalıp makinesine sokuyorlar. Daha çok genç yaşlarda bu makineye giren Türk genci 12 yıl bu makinede kaldıktan sonra tek bildiği test çözmek olan tek tipte bir nesil daha yetişiyor.
Bu makinede daha durmaya tahammülü olmayanlara ve 'başarısız' sıfatını uygun gördükleri kişilere ise geri zekalı diyen bir sistem.
Gençlere öğretirken zevk aldırmayı değil, ezberlemeyi dayatırken bayan, güya bir eğitim sistemimiz var. Gençlere stresi reva gören bu "sistemde" öğrencilerin mutlu olduklarına değil, bu basma kalıp makinesinden ne kadar iyi çıkmışlar ona bakıyorlar.
Ben böyle mutsuz, stresli, tek düze, her şeyi sınava bağlayan bir sistem istemiyorum.
Ben şu nacizane gençlik günlerimi stresli ve umutsuz değil, mutlu ve umutlu geçirmek istiyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Eğitim sistemi yüzünden böyle oluyor, diyelim ben İngilizce öğretmeni olacağım benim normal şartlarda sadece İngilizce görmem gerekirken bu sistem bana ayrıyeten matematik edebiyat gibi dersleri veriyor haliyle bu bilgilere benim ihtiyacım yok.

Herkes yetenkli olduğu şeyi yapıp para kazanabilse ne güzel olurdu.

Bu arada, okul iyi bir yerdir diyenlere aldırış etmeyin 8 saat boyunca kurallara tabii olduğunuz bir yer disiplin duygunuzu geliştirdiği doğru ama maalesef sizi olası bir dövüşten, bıçaklanmadan veya yaralanmadan kurtarabilecek bir önlem yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı